Ascultă Radio România Constanța Live

14 noiembrie – Ziua Dobrogei, sărbătorită la Constanța și Tulcea

146 de ani de la revenirea Dobrogei în granițele statale românești.

14 noiembrie – Ziua Dobrogei, sărbătorită la Constanța și Tulcea

Publicat de Adina Sîrbu, 14 noiembrie 2024, 07:43 / actualizat: 14 noiembrie 2024, 11:44

Ziua Dobrogei este sărbătorită, în fiecare an, la data de 14 noiembrie, fiind instituită prin Legea 230/2015. Este ziua în care provincial a revenit în graniţele statale româneşti, la 1878, ca urmare a Războiului de Independenţă care a pus capăt stăpânirii otomane.

Războiul ruso-româno-turc de la 1877-1878 a marcat cucerirea pe câmpul de luptă a independenţei de stat a României. Deşi semnaseră, la 4 aprilie 1877, o convenţie cu România, ruşii nu acceptaseră şi o participare directă pe frontul din Balcani a armatei române. În condiţiile în care, la Plevna, şi al doilea asalt al trupelor ruse a fost înfrânt, marele duce Nicolae a trimis o telegramă Prinţului Carol al României, în care cerea ajutorul trupelor române.

După ce, timp de patru secole, a fost sub stăpânire otomană, la finele Războiului pentru Independenţă (1877 – 1878)  România a obținut, la Congresul Internațional de la Berlin, recunoașterea independenței de stat și revenirea în cadrul graniţelor naţionale a Dobrogei.

La data de 14 noiembrie 1878, „Proclamația către dobrogeni” a Regelui Carol I a consfințit preluarea de către autoritățile române a administrației Dobrogei.

Revenirea Dobrogei în hotarele României a reprezentat, după unirea Moldovei cu Ţara Românească din anul 1859, o nouă şi importantă etapă în cadrul procesului de desăvârşire a unităţii de stat a românilor, proces definitivat prin Marea Unire din 1918.

Astăzi, atât în Constanța, cât și la Tulcea, au loc evenimente menite să celebreze 146 de ani de la revenirea provinciei Dobrogea în granițele statale româneşti.

CONSTANȚA:

Muzeul de Artă Populară

Au loc ateliere de pedagogie muzeală, prin care copiii descoperă tradițiile românești (ora 10.00), se deschide un târg al meșterilor populari locali (14 – 17 noiembrie, în intervalul orar 09.00 – 17.00),  constănțenii se vor putea fotografia în costume populare dobrogene puse la dispoziție de muzeu, și va fi deschisă o expoziție de medalioane, cărţi poştale şi fotografii reprezentând-o pe Regina Maria în port popular. Tot astăzi, vizitarea expozițiilor permanentă și temporară, în intervalul orar 09.00-16.30, este gratuită.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”

De la ora 10.00, are loc spectacolul „Mituri Dobrogene” dedicat Zilei Dobrogei, o adaptare după legendele spațiului dobrogean publicate în „Poveștile Mării Negre”, antologie aparținând scriitorului Cristian Cealera. Regia artistică a spectacolului este semnată de Aurel Palade, muzica originală îi aparține lui Erin Dăneț iar scenografia și costumele au fost realizate de Elena Cozlovschi.

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”

Ziua Dobrogei este sărbătorită prin următoarele evenimente:

– ora 11.00 – Cuvânt de bun-venit al managerului interimar, dr. Amelia Stănescu, urmat de Alocuțiunea cu prilejul sărbătoririi Zilei Dobrogei a istoricului prof. univ. dr. Valentin Ciorbea;

– ora 11.30 – Lansarea numărului festiv al revistei „Biblion”, publicație a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța. Prezintă: dr. Amelia Stănescu, manager interimar; dr. Angela Anca Dobre, responsabil număr;

– ora 13.00 – Lansarea Albumului „Transhumanța. Izvoare și mărturii”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2024. Prezintă: dr. Constantin Cheramidoglu, cercetător și dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, editor volum. Albumul face parte din proiectul bibliotecii „Transhumanța în imagini și mărturii orale”. Vor susține alocuțiuni Adrian Ion Robu, președinte Asociația „Izvorul” și dr. Emilia Stoian, profesor;

– moment artistic susținut de membrii Asociațiilor „Izvorul” și „Zestrea săceleană” din orașul Săcele, jud. Brașov;

– Expoziția „Portul mocănesc”;

– 15.30 – Dezbaterea „Amintiri din perioada constănțeană” cu scriitorul și traducătorul Bogdan Ghiu.

Muzeul de Artă 

Muzeul de Artă Constanţa organizează joi, 14 noiembrie 2024, începând cu ora 13.00, lansarea volumului „Cezar Atodiresei. Desen, pictură, obiect/ Drawing, Painting, Object”, de Silvia Stoica, publicat la Editura UNARTE București. Proiectul editorial a fost finanțat de Consiliul Județean Constanța, cu sprijinul Muzeului de Artă Constanța.

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Astăzi, intrarea la Microrezervație este liberă între orele 9.30 și 16.00, iar în intervalul 10.00 – 12.00, se desfășoară „Rolul cailor în lupte” – expoziție și prezentare prezentare de cai. La Delfinariu, vizitatorii au acces liber la demonstrațiile cu delfini de la orele 11.00 și 15.00. Tot în cadrul complexului, vizitatorii vor avea parte de un tur virtual al Acvariului.

Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” 

Sub titulatura „Regal dobrogean”, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, de la ora 18.00, are loc spectacolul extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul” și invitații.

Casa de Cultură a Sindicatelor 

Spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, susținut de Opera Națională din București, va avea loc, de la ora 19.00.

Pus în scenă sub îndrumarea și coregrafia lui Oleg Danovski Jr., spectacolul revine la Constanța, marcând o întâlnire emoţionantă cu moştenirea marelui balerin şi coregraf Oleg Danovski, în locul unde maestrul a fondat primul teatru de balet din România.

TULCEA:

Ziua Dobrogei va fi sărbătorită la Tulcea, prin mai multe evenimente culturale găzduite de muzeele din oraş, dar şi printr-un spectacol la care şi-au anunţat participarea artişti renumiți.

Manifestările încep la ora ora 10,00, la Monumentul Independenţei, unde va avea loc un ceremonial religios şi militar care va fi urmat de depunerea unor coroane de flori în amintirea eroilor.

Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna” 

La ora 12.00, are loc lansarea volumului „România şi reunirea Dobrogei. Reacţii şi implicaţii (1878 – 1914)”, semnată de profesorul Sorin Mureşeanu.

Muzeul de Istorie și Arheologie 

La ora 13.00, are loc vernisajul expoziției-eveniment „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere (1871-2021)”, proiect realizat de Muzeul Național de Istorie a României București în colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

Muzeul de Etnografie și Artă Populară 

La ora 14.00, va avea loc vernisajul expoziției „Teodor T. Burada – globe-trotterul secolului al XIX-lea”, proiect realizat în colaborare de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Asociația ”Patrimoniu pentru comunitate” și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

De la ora 14.30 –  conferința de închidere a proiectului „Lada de zestre dobrogeană”, proiect cultural co-finanțat de Consiliul Județean Tulcea și implementat de ONG Celisea în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea și Asociația „Altona” Cerna. În cadrul evenimentului cultural se va lansa albumul Motive dobrogene. Semne universale și amprente locale, autor dr. Iuliana Titov.

Casa Avramide 

De la ora 11.00, se va desfășura conferința de finalizare a proiectului cultural „Clipe din trecut ale Cetății Enisala”. Vor fi prezentate în premieră publicului materiale video istorice realizate cu actori figuranți îmbrăcați în costume de epocă pentru a reda atmosfera acelor vremuri, precum și un videoclip de prezentare a Cetății Enisala. La eveniment vor participa membri ai echipei de filmare și specialiști. După proiecția materialelor video publicul spectator va putea să adreseze întrebări.

Muzeul de Artă 

De la ora 15.00, va avea loc Finisajul Expoziției – Concurs Bienala Națională de Grafică „Constantin Găvenea”, ediția a III-a, proiect realizat de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea împreună cu Liceul de Arte „George Georgescu”  Tulcea și finanțat de Consiliul Județean Tulcea. Expoziţia cuprinde 153 de lucrări de grafică realizate de artişti din ţară şi din străinătate.

Teatrul „Jean Bart”

De la ora 14,00, are loc un spectacol dedicat Zilei Dobrogei, susținut de Ansamblul „Baladele Deltei”, soprana Lăcrămioara Crihană şi tenorul Paul Celmare, artiştii Romică Ţociu şi Cornel Palade, Călin Paraschiv, precum şi trupa Ro-Mania.

Toate evenimentele sunt cu intrare liberă.

AUDIO | La Piesa de Patrimoniu, arhelogul Octavian Mitroi ne dezvăluie informații neștiute despre zidurile cetății antice Tomis
Știrile Dobrogei sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 15:10

AUDIO | La Piesa de Patrimoniu, arhelogul Octavian Mitroi ne dezvăluie informații neștiute despre zidurile cetății antice Tomis

La „Piesa de Patrimoniu” de astăzi, arheologul Octavian Mitroi, specialist al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, ne...

AUDIO | La Piesa de Patrimoniu, arhelogul Octavian Mitroi ne dezvăluie informații neștiute despre zidurile cetății antice Tomis
CT Bus vrea să suplimenteze numărul autovehiculelor pe anumite trasee din oraș
Știrile Dobrogei vineri, 29 noiembrie 2024, 13:34

CT Bus vrea să suplimenteze numărul autovehiculelor pe anumite trasee din oraș

Compania de transport public din Constanța vrea să suplimenteze numărul autovehiculelor pe anumite trasee din oraș, după ce vara trecută a scos...

CT Bus vrea să suplimenteze numărul autovehiculelor pe anumite trasee din oraș
TULCEA: Hidrobuz pentru transportul pasagerilor către suburbia Tudor Vladimirescu
Știrile Dobrogei joi, 28 noiembrie 2024, 15:14

TULCEA: Hidrobuz pentru transportul pasagerilor către suburbia Tudor Vladimirescu

Locuitorii cartierului Tudor Vladimirescu beneficiază de un mijloc de transport modern pentru a traversa Dunărea şi a ajunge în oraşul Tulcea,...

TULCEA: Hidrobuz pentru transportul pasagerilor către suburbia Tudor Vladimirescu
CONSTANȚA: Directorul RAJA a informat când se vor termina lucrările din oraș
Știrile Dobrogei miercuri, 27 noiembrie 2024, 20:08

CONSTANȚA: Directorul RAJA a informat când se vor termina lucrările din oraș

Lucrările efectuate de RAJA în municipiul Constanța se vor finaliza în decurs de un an, a declarat directorul Regiei, Aurel Presură. Acesta a...

CONSTANȚA: Directorul RAJA a informat când se vor termina lucrările din oraș
Știrile Dobrogei miercuri, 27 noiembrie 2024, 11:46

Delta Dunării, promovată la Consiliul Europei, de Ziua Naţională a României

Reprezentanţa permanentă a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg promovează Delta Dunării în evenimentele pe care le...

Delta Dunării, promovată la Consiliul Europei, de Ziua Naţională a României
Știrile Dobrogei marți, 26 noiembrie 2024, 17:19

CONSTANȚA: Fântâna Dragonilor ar trebui reconstruită, susțin reprezentanții Primăriei

Fântâna Dragonilor din Constanța mai are de așteptat până când va intra în reparații. Reprezentanții Primăriei Constanța spun că...

CONSTANȚA: Fântâna Dragonilor ar trebui reconstruită, susțin reprezentanții Primăriei
Știrile Dobrogei marți, 26 noiembrie 2024, 13:11

Gdansk şi Constanţa sunt porturile UE cu cea mai mare creştere a cantităţii de marfă manipulate, în 2023

Portul Constanţa a avut anul trecut a doua cea mai mare creştere procentuală în rândul porturilor europene, în funcţie de cantitatea de marfă...

Gdansk şi Constanţa sunt porturile UE cu cea mai mare creştere a cantităţii de marfă manipulate, în 2023
Știrile Dobrogei sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 17:09

TULCEA: Cursuri gratuite pentru înfiinţarea punctelor gastronomice locale

Peste 70 de persoane din comuna Murighiol au participat, joi şi vineri, la un curs gratuit de dedicat înfiinţării şi autorizării Punctelor...

TULCEA: Cursuri gratuite pentru înfiinţarea punctelor gastronomice locale