AUDIO | Iadul închisorilor comuniste, prin ochii supraviețuitorilor și ai rudelor acestora
Eveniment special la Constanța dedicat deținuților politici, eroii în zeghe care au muncit la refacerea Cazinoului în anii 1951-1953.

Publicat de Adina Sîrbu, 14 mai 2025, 16:30
O placă memorială a fost dezvelită, astăzi, lângă clădirea Cazinoului constănțean proaspăt reabilitat, pentru a marca participarea, în perioada anilor 1951 – 1953, a unui grup de 100 deținuți politici din coloniile de muncă de la Canal la lucrările de refacere a acestei clădiri emblematice.
„Jertfei lor cinstirea noastră!”, stă scris pe placa memorială din bronz, dezvelită astăzi, 14 mai, pe Faleza Cazinoului din Constanța, în amintirea jertfei celor 100 de deținuți politici, ce au lucrat la refacerea clădirii simbol în perioada anilor de detenție 1951 – 1953.
Astăzi am privit în ochi supraviețuitori ai închisorilor comuniste și le-am ascultat poveștile cutremurătoare despre ce a însemnat să fie victime ale regimului comunist, să fie pedepsiți pentru că au vrut să gândească, să vorbească și să trăiască liberi.
Printre ei, și Constantin Soare, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din Slatina. 6 ani și 8 luni a îndurat închisoarea pentru că a îndrăznit, în timpul revoltei de la Motru, din 1981, să ceară mai mulți bani pentru pâine.
Mai mulți foști deținuți politici supraviețuitori ai închisorilor comuniste, din întreaga țară, sau rude ale acestora au participat la conferința organizată de către reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în memoria eroilor în zeghe.
Laura Voicilă, fiica unuia dintre deținuții ce au lăsat mărturii scrise despre soarta lor, în zidurile Cazinoului, a vorbit despre sacrificiul tatălui ei.
La eveniment a participat și Apollon Cristodulo, fiul lui Ion Cristodulo, arhitectul condamnat la închisoare politică în perioada comunistă şi trimis să coordoneze, în calitate de deţinut, lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa.
După dezvelirea plăcii comemorative, a urmat slujba religioasă oficiată de preotul Marius Moșteanu.
Lucrările de restaurare a Cazinoului din perioada 2020-2023 au scos la lumină mărturii ce reconfirmă suferințele și traumele prin care au trecut cei angrenați în reabilitarea edificiului, dar reflectă, totodată, realitatea abuzurilor și crimelor din primii ani de putere comunistă din România.
Toate aceste artefacte ce au aparținut deținuților din coloniile de muncă de la Canal, vor fi expuse publicul constănțean a precizat directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Delia Roxana Cornea.
Evenimentul a avut loc chiar de Ziua Națională de Cinstire a Martirilor din Temnițele Comuniste, comemorată pe 14 mai.
Ascultați un reportaj realizat de Silvia Pascale:
Redactor: Silvia Pascale