TULCEA: Restricţiile impuse carierelor de piatră ar putea afecta lucrările de infrastructură
În condiţiile în care nu se mai fac explozii de derocare şi nici lucrări de concasare, angajaţii firmelor care exploatează carierele de piatră se concentrează pe mentenanţa utilajelor.

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 aprilie 2025, 12:01
Unele cariere de piatră din judeţul Tulcea se tem că vor rămâne în perioada următoare fără materia primă necesară firmelor de construcţii cu care au contract în condiţiile în care până la începutul lunii iunie nu mai au voie să facă explozii de derocare sau alte lucrări care produc zgomot puternic, pentru a proteja păsările aflate în perioada de eclozare sau de cuibărire.
Reprezentanta unei societăţi care exploatează o carieră de piatră, Lidia Achimov, a declarat că chiar dacă volumul comenzilor primite de la începutul acestui an a scăzut cu circa 20% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, există cerere care ar putea să nu fie onorată, din cauza restricţiilor de mediu impuse în funcţionare.
‘Noi livrăm ce avem pe stoc ca produs finit, iar când nu mai avem nimic pe stoc, nu mai putem onora comenzile. Anul trecut, au fost situaţii când nu am putut să trimitem piatră şi au fost întârziate lucrări de construcţii’, a afirmat Lidia Achimov.
În condiţiile în care nu se mai fac explozii de derocare şi nici lucrări de concasare, angajaţii firmelor care exploatează carierele de piatră se concentrează pe mentenanţa utilajelor.
‘În perioada în care sunt restricţiile, căutăm să facem o mentenanţă generală, ceea ce amânăm în cursul anului. Ne asigurăm că în perioada următoare totul este funcţional. În principiu, avem în permanenţă de lucru. Resursa umană este însă foarte mică, iar din acest motiv am apelat şi la persoane din Sri Lanka’, a afirmat Vasilică Artine, reprezentant al unei societăţi de exploatare a unei cariere.
Potrivit unor reprezentanţi ai societăţilor care exploatează carierele din judeţ, granitul din această zonă este preferat de constructori datorită durităţii, resursele neregenerabile din cariere asigurând materia primă pentru circa 40% din lucrările de infrastructură din România.
Cele 11 cariere de piatră din judeţul Tulcea nu au voie să facă explozii pentru lucrări de derocare, lucrări de concasare sau alte activităţi care produc zgomot puternic în diferite intervale din perioada 10 martie-10 iunie, în funcţie de locul în care sunt amplasate şi de speciile de păsări identificate în zonă. Perioadele în care le sunt impuse restricţii diferă, însă intervalul 25 aprilie – 20 mai este comun tuturor carierelor.
Munţii Măcinului, cei mai bătrâni din România din punct de vedere geologic, au constituit, în secolul al XIX-lea, una dintre cele mai importante zone de exploatare a carierelor de granit, piatra de aici rivalizând cu marmura neagră şi roşie.
Cu cele peste 3.450 de specii de floră şi faună, dar şi cu suprafeţe importante de vegetaţie stepică, Parcul Naţional Munţii Măcinului, declarat Rezervaţie a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene şi balcanice.
Sursa – Agerpres