ANPC a aplicat, sâmbătă, pe litoral, amenzi de 157.000 de lei și a închis temporar trei unități
Controale în Mamaia, Eforie Nord, Costinești, Mangalia - Vama Veche, în cadrul Comandamentului Litoral 2025.

Publicat de Adina Sîrbu, 13 iulie 2025, 09:27
Comisarii ANPC au desfășurat 23 de acțiuni de control, sâmbătă, 12 iulie 2025, în cadrul Comandamentul Litoral 2025.
Au fost aplicate 25 de amenzi, în valoare de 157.000 lei, și 10 avertismente, s-a dispus confiscarea unei cantități de alimente, în vederea distrugerii, în valoare de 4.619 lei, iar asupra a trei dintre unitățile verificate s-a dispus măsura închiderii temporare până la îndeplinirea tuturor condițiilor legale de funcționare.
În stațiunile Mamaia și Mamaia Nord, valoarea amenzilor aplicate de comisarii ANPC ajung la suma de 21.000 lei, pe lângă marfa confiscată pentru casare, de 482 lei. Cele două unități verificate sunt: S.C. COMPLEX ALCOR S.A. – Hotel si Restaurant Alcor Mamaia(cunoscut drept loc de filmare pentru pelicula „Nea Mărin Miliardar”) și Voila A.S SRL – Mamaia.
În Eforie Nord, amenzile stabilite ajung la 64.000 lei, alături de marfa confiscată pentru distrugere, în valoare de 1.387 lei, precum și oprirea temporară a activității firmei SEASIDE HOLIDAY SRL.
În Costinești, au fost aplicate amenzi de 4.000 lei și 2 avertismente, precum și măsura închiderii temporare a activității S.C. LORY MANU.
În Mangalia – Vama Veche, au fost aplicate 8 amenzi, de 47.000 lei, și un avertisment, marfă confiscată pentru distrugere în valoare de 2.750 lei și oprirea temporară a activității firmei Doni Mar Business SRL.
Abateri principale:
· materii prime fără date de identificare, camera de depozitare alimente cu tavan degradat, tencuială căzută, nerespectare condiții de păstrare -depozitare produse.
· utilizare produse și proceduri nesigure (marfă fără temperatură conformă, produse fără lot și termen de valabilitate, paviment neconform, suprafețe murale cu exfolieri, coșuri fără pedală și capac, paie neambalate, 2 frigidere cu mânere rupte).
· comportament incorect față de consumator în ceea ce privește alimentele pentru consum (se gătește zeama de ciorbă separat și, în funcție de cererea clientului, se adaugă carnea: pui, porc, vită.
· spații neigienizate/ustensile de gătit neconforme, materii prime fără elemente de identificare, materii prime depozitate necorespunzător, agregate frigorifice neigienizate, scurgător pahare negienizat, dozator bere necurățat, băuturi răcoritoare la bar depozitate direct pe paviment.
· spațiu bloc alimentar neigienizat, mese de lucru ușor neigienizate, frigidere neigienizate, cu urme de rugină și impurități (OTPS în 2 cazuri);
· Produse din carne cu schimbare stare termică neconformă, materii prime cu lipsă date de identificare;
· Camere la cazare neigienizate, urme de mucegai, căzi și dușuri neigienizate, mobilier uzat, paviment spart, în balcoane, tavane exfoliate.