TULCEA: Scrumbia, vedeta a două festivaluri din Deltă în acest sfârşit de săptămână

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 mai 2025, 09:09
Satul Sfântu Gheorghe din Delta Dunării găzduieşte, începând de vineri, Festivalul scrumbiei, iar localitatea Maliuc va organiza, sâmbătă şi duminică, un alt eveniment care va aduce în prim plan aceeaşi specie de peşte migratoare.
Festivalul scrumbiei din satul Sfântu Gheorghe a început cu ateliere dedicate copiilor desfăşurate atât în muzeul amenajat în localitate, cât şi în imediata apropiere a acestui obiectiv, acolo unde cei mai mici locuitori ai satului şi-au expus spre vânzare produse realizate din materiale naturale, preţurile plecând de la 5 lei, pentru un suvenir.
Evenimentul a început la ora 12:00 cu cântece specifice zonei şi va continua sâmbătă cu spectacole folclorice susţinute de ansambluri din localitate şi din Deltă, dar şi cu recitaluri ale artiştilor Radu Pietranu şi Anna Lesko.
La Maliuc, sâmbătă, la ora 12:00, va începe Serbările scrumbiei, iar pe scenă vor urca de asemenea grupuri din satele Deltei, dar şi ansamblul Plăieşii din Republica Moldova.
‘Preparatele vor fi pregătite de localnici, iar un borş cu perişoare din peşte va costa 15 lei, acelaşi preţ va fi şi pentru o scrumbie la grătar, în timp ce un storceac va fi 25 de lei. Vor fi şi dulciuri, iar preţurile vor fi pentru toate buzunarele’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Maliuc, Nicoleta Sevastian.
Duminică, la Maliuc, pe scenă vor performa ansamblurile din Caraorman şi Gorgova, iar persoanele care vor să se întoarcă în aceeaşi zi în Tulcea vor avea la dispoziţie o navă care le va asigura transportul în timpul evenimentului din satul Maliuc.
Scrumbia este una dintre cele mai importante specii pentru pescuitul industrial în arealul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi una din puţinele specii migratoare din Dunăre. Ea se capturează în cantităţi mici în Marea Neagră, ponderea deţinând-o pescuitul în Dunăre care se desfăşoară în timpul migraţiei, cu stabilirea unor intervale de prohibiţie.
Specia este una dintre cele mai apreciate pentru calităţile gustative. În ciuda musculaturii dorsale cu oase mărunte, carnea are un gust deosebit de fin şi un procent ridicat de grăsimi. Se mănâncă în stare proaspătă, prăjită, saramură sau grătar, cât şi sărată şi afumată, marinată şi, mai rar, în ulei.
Datele furnizate AGERPRES de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării arată că, anul trecut, pescarii comerciali au capturat 485,15 tone de scrumbie, faţă de 215 tone capturate în anul precedent şi 305,3 tone, declarate oficial în anul 2022.
Potrivit lucrării ‘Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării’, de cercetătorul Vasile Oţel, specia este protejată şi se află pe Lista roşie a Rezervaţiei. De-a lungul timpului, capturile din această specie înregistrate în Deltă au scăzut de la 2.507 tone, maximum raportat oficial în anul 1975, la 23 de tone, în anul 1999, nivelul minim raportat în perioada 1960-2004.
Sursa – Agerpres