Premiul Filialei Dobrogea ARIP, ‘Nicolae Sever Cărpinișan’ a fost oferit Studioului Radio Constanța, “instituție de presă meritorie, care face cu adevărat publicistică”
Congresul Internațional de Istorie a Presei.

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 23 mai 2025, 17:59
Cei mai buni profesori, cercetători, studenți și jurnaliști din Dobrogea s-au întâlnit vineri în campusul Universității Ovidius, în prima zi a celei de-a XVIII-a ediții a Congresului Internațional de Istorie a Presei, organizat, la Constanța, pentru prima oară, după 14 ani.
În contextul manifestării, a avut loc decernarea premiilor Asociației Române de Istorie a Presei, iar Premiul ‘Nicolae Sever Cărpinișan’ – Filiala Dobrogea ARIP a mers către Studioul Radio Constanța, “o instituție de presă meritorie, care face cu adevărat publicistică, o instituție care a împlinit anul acesta 35 de ani, născută în primele zile ale anului 1990, după cum a subliniat profesorul emerit al Universității Ovidius Constanța, membră fondatoare ARIP, jurnalista și publicista Aurelia Lăpușan. Aceasta i-a înmânat diploma și trofeul ARIP, managerului Radio Constanța, jurnalistul Daniel Sîrbu.
“Misiunea unui post de radio este, în primul rând, aceea de a informa, de a păstra nealterat patrimoniul cultural românesc, de a păstra cu sfințenie limba română, așa cum este ea scrisă și rostită, este aceea de a crea comunități viabile și puternice și de a promova noul”, a declarat Daniel Sîrbu, dedicând premiul întregii echipe Radio Constanța.
Cel de-al doilea premiu ARIP, “Dr. Habil. Maria Danilov”- Filiala Basarabia, Republica Moldova, i-a fost acordat președintelui ARIP, Universitatea Dunărea de Jos, Galați, conf. univ. dr. habil. Cătălin Negoiță.
Până mâine, sâmbătă, 24 mai, invitații Congresului Internațional de Istorie a Presei, organizat de către Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Litere, programul de studii Jurnalism și Asociația Română de Istorie a Presei, vor ține alocuțiuni în cadrul celor Zece secţiuni tematice dedicate presei şi ideologiilor. Dintre ele amintim – Regimuri democratice şi libertatea de exprimare; Discursul extremist şi populist în media contemporană; Regimuri totalitare şi media scrisă/audiovizuală; Propaganda în epoca modernă; Gen, relaţii interetnice şi ideologie; Presa în regimul comunist; Reviste culturale şi problematici militare; Politici editoriale şi influenţa lor asupra conţinutului.
Potrivit organizatorilor, congresul propune o radiografie a presei în contexte istorice şi politice diverse, ce analizează atât instrumentalizarea mass-mediei, cât şi rolul jurnalistului ca un gardian al adevărului şi responsabilităţii sociale. Într-o epocă marcată de crize ale încrederii în media, reflecţiile academice devin mai relevante ca oricând.
Lect. Univ dr. Mariana Bafană, președinta Filialei Dobrogea a ARIP a ținut discursul de deschidere în care a vorbit despre rolul jurnalistului, ca armă sau ca busolă în apărarea interesului public.
În cadrul manifestării, prof. univ. dr. habil. Gabriela Păsărin de la Universitatea din Craiova, Școala doctorală ‘Alexandru Piru’, membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România, a prezentat lucrarea ‘Cultura română prin filtrul ideologiei politicilor editoriale’, iar conf. univ. dr. Romina Surugiu, decan al Facultății de Jurnalism și Științele comunicării, Universitatea din București, a susținut prelegerea cu tema ‘Presă și ideologie în România interbelică’.
De asemenea, conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, profesor emerit UOC și membră fondatoare ARIP, a vorbit despre ‘Cercetarea istoriei presei în zona dobrogeană’ subliniind că o mai mare bucurie de a fi astăzi, împreună, sub aripile ARIP-ului, nu a mai trăit niciodată.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța și Muzeul Militar Național ‘Regele Ferdinand I’.
Redactor – Silvia Pascale