BEC a publicat pe site procesul-verbal privind rezultatele: Nicușor Dan a câștigat alegerile, a îndeplinit condițiile legale

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 20 mai 2025, 19:58
Biroul Electoral Central a publicat marți pe site procesul-verbal privind rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor, potrivit căruia Nicușor Dan a câștigat alegerile.
În procesul-verbal se arată că George Simion (AUR) a obținut 5.339.053 de voturi la alegerile din 18 mai, iar Nicușor Dan (independent) – 6.168.642 voturi.
”Prenumele și numele candidatului care a îndeplinit condițiile art. 81 din Constituția României, republicată: Nicușor-Daniel Dan”, se precizează în document.
BEC urmează să înainteze către Curtea Constituțională a României procesul-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale secțiilor de votare.
După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR urmează să valideze scrutinul și să publice rezultatul acestora în Monitorul Oficial.
***
Potrivit Regulamentului comun al Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 24 de ore de la validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de președinte al României de către Curtea Constituțională, președinții celor două Camere ale Parlamentului convoacă deputații și senatorii în ședință comună, pentru depunerea jurământului de către candidatul a cărui alegere a fost validată.
Ședința comună este prezidată de președinții Camerelor Parlamentului. Unul dintre aceștia, după anunțarea scopului ședinței, dă cuvântul președintelui Curții Constituționale sau reprezentantului acestuia, în cazul în care președintele nu poate fi prezent, pentru a prezenta raportul privind validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de președinte al României și invită candidatul a cărui alegere a fost validată să depună jurământul, se mai arată în Regulamentul comun.
Conform art. 82 din Constituție, candidatul a cărui alegere a fost validată depune, în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, următorul jurământ: ‘Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!’.
Depunerea jurământului se consemnează într-o declarație a Parlamentului, prin care acesta ia act de începerea exercitării mandatului Președintelui României.
Sursa – Agerpres