TULCEA: A început Concursul Internațional „George Georgescu”
Evenimentul este organizat de Liceul de Arte „George Georgescu”, cu sprijinul Consiliului Județean, al Primăriei Municipiului Tulcea și al Inspectoratului Școlar Județean.

Publicat de Doina Sirbu, 9 mai 2025, 10:34
Concursul Internațional „George Georgescu” a început la Tulcea
Pianul, vioara și vocea prind viață în sălile de concert din Tulcea, unde aproape 400 de tineri muzicieni din România, Republica Moldova și Ucraina s-au reunit, începând cu 8 mai, pentru cea de-a XXXI-a ediție a Concursului Internațional de Interpretare Muzicală „George Georgescu”. Competiția se desfășoară pe șapte secțiuni, în patru locații-cheie din oraș.
Evenimentul este organizat de Liceul de Arte „George Georgescu”, cu sprijinul Consiliului Județean, al Primăriei Municipiului Tulcea și al Inspectoratului Școlar Județean.
Mai multe detalii aflăm de la Claudia Grigore, directoarea Liceului de Arte și coordonatoarea concursului. Un interviu de Andreea Dorobăț.
„Concursul se desfășoară pe șapte secțiuni, în patru locații extraordinare. Aici, la Liceul de Arte, avem două secțiuni: pian și instrumente populare. La Palatul Copiilor, se desfășoară secțiunile canto clasic și muzică de cameră. La Teatrul „Jean Bart”, secțiunea vioară, iar la Casa Avramide – suflători.
La această ediție participă peste 390 de concurenți din România, în primul rând, cărora li se alătură concurenți din Republica Moldova – Chișinău și Orhei – și din Ucraina, Izmail. Este o tradiție să-i avem alături de noi și ne bucurăm că ne onorează tot timpul cu prezența și cu minunatele piese pe care le interpretează an de an.”
Ce criterii de jurizare sunt aplicate și cine face parte din juriu?
„Președintele juriului este domnul profesor universitar Dr. Marin Cazacu, director general al Filarmonicii „George Enescu” din București, iar președinta de onoare a juriului este doamna Ioana Georgescu Răileanu. M-ați întrebat de criterii. Ar fi patru criterii: în primul rând, concurenții trebuie să respecte textul muzical, să redea corect elementele tehnice, calitatea interpretativă și, bineînțeles, aportul personal al interpretului.”
Cum sprijină acest concurs dezvoltarea tinerilor talente muzicale?
„Îi motivează să-și cultive pasiunea și să-și dezvolte aptitudinile pe acest drum. Este foarte important să fie validați, mai ales de un asemenea juriu, de comunitate, și să iasă cât mai mult din zona lor de confort. E important să se obișnuiască să cânte pe orice pian, în orice locație, în orice condiții – indiferent de stare, de tensiuni – pentru că există și miza premiului, mai ales, în cazul nostru, a marelui premiu.”
Dumneavoastră sunteți mamă de pianistă. Cam cât îi ia unui tânăr pianist să se pregătească pentru un asemenea concurs?
„Repertoriile sunt date cu două-trei luni înainte. De fapt, eu sunt mamă de două fete – ambele studiază pianul. Cea mică are rezultate deosebite și ea, participă la acest concurs, iar cea mare, într-adevăr, face performanță. Muncește foarte mult, până la 4–6 ore pe zi, multe ore, și totul trebuie să demonstreze pe scenă în acele 5–10 minute. E muncă de trei luni în spate. Continuă. Dacă noi mergem undeva în concediu, claviatura vine cu noi. Nu avem voie să facem pauză.”
Ce înseamnă pentru Tulcea găzduirea unui eveniment cultural de o asemenea anvergură?
„Înseamnă mult, din toate punctele de vedere. E o moștenire culturală pe care ne-a lăsat-o maestrul Georgescu. Pentru Tulcea e ca o carte de vizită – pentru toți tinerii din învățământul artistic preuniversitar. Și pentru publicul din Tulcea este o ocazie să asculte și să vadă altceva.”
Redactor: Andreea Dorobăț