Ascultă Radio România Constanța Live

AUDIO | Liceenii geniali de la Ovidius, câștigători ai concursului NASA, caută ajutor ca să ajungă în SUA

De 3.700 de dolari are nevoie fiecare elev pentru a-și îndeplini visul: participarea la cea mai mare conferință despre cosmos din lume, organizată în Orlando, SUA.

AUDIO | Liceenii geniali de la Ovidius, câștigători ai concursului NASA, caută ajutor ca să ajungă în SUA

Publicat de Adina Sîrbu, 9 mai 2025, 09:35 / actualizat: 9 mai 2025, 14:33

Mai mulți tineri geniali din clasele a IX-a și a X-a de la Liceul Teoretic Ovidius din Constanța, câștigători ai premiilor I, II, III, dar și a două mențiuni la prestigiosul concurs internațional „Gerard K. O’Neill Space Settlement Contest 2025”, organizat de NASA, vor să ajungă în Statele Unite ale Americii pentru a-și revendica premiile și pentru a discuta, față în față, cu cei mai importanți specialiști de la NASA.

Au muncit mii de de ore pentru a atinge această incredibilă performanță ca, din peste 5.000 de proiecte științifice, trimise din peste 20 de țări, ale lor să fie cele mai bune, ne-a spus profesoara de fizică Mariana Bahrin, unul dintre coordonatori.

Proiectele Arora 2093 și Calisto vin să demonstreze că viața oamenilor în spațiu ar putea fi posibilă pe nave concepute special pentru astfel de misiuni.

De 3.700 de dolari ar avea nevoie fiecare elev în parte pentru această excursie care ar putea să le schimbe viitorul, prin participarea la cea mai mare conferință despre cosmos din lume, International Space Developement Conference (ISDC), organizată în Orlando, SUA, în perioada 17 – 28 iunie 2025.

Îi cunoaștem și noi pe acești tineri minunați și pe dascălii lor, în reportajul realizat de Silvia Pascale.

Alături de cele două echipe conduse de profesoara de fizică Mariana Bahrin, performanțe remarcabile au înregistrat și echipele coordonate de profesorul de fizică Marian Maga și de soția sa, Carmen Maga, profesoară de matematică, tinerii obținând locurile II, III și un premiu special la aceeași competiție internațională.

În total, 43 de tineri constănțeni,cu adevărat sclipitori, au nevoie de sprijin financiar pentru a zbura peste ocean și a avea șansa de a demonstra lumii cât de valoroși sunt.

În continuare vă prezentăm și proiectele lor, apreciate de juriul american:

Premiul II – Echipa Odysseum 5: Maria-Theodora Dumitrașcu, Diana Maria Avanu, Alexa Zamfir, Maria Georgiana Stilpeanu, Miruna Anca Neacșu. Elevii sunt coordonați de profesorul de fizică Maga Cristinel și de profesorul de matematică Maga Carmen Elena.

Premiul III – Echipa Aqualia: Negoiță Andrei, Gafencu Maria, Hanteșcu Eduard. Elevii sunt coordonați de profesorul de fizică Maga Cristinel și de profesorul de matematică Maga Carmen Elena.

Premiu special – Echipa Bendis: Anghel Ana, Cărască Miriam-Josephine, Dudună Sara, Gargaz Luca-Alexandru, Leșan Daria Andreea, Mihalache Denis Gabriel, Zulchefil Anelis, coordonați de profesorul de fizică Maga Cristinel și de profesorul de matematică Maga Carmen Elena.

Odysseum 5

Într-o lume în care incertitudinea viitorului predomină, Odysseum 5 își propune să devină un simbol al speranței și continuității. Proiectul nostru nu este doar un plan pentru extinderea civilizației umane în spațiu, ci o viziune asupra siguranței existențiale – convingerea că nimic nu se sfârșește brusc, ci că totul poate evolua infinit și armonios.

Odysseum 5 este o așezare spațială amplasată în punctul Lagrange 4 al sistemului Pământ–Lună, capabilă să susțină viața a 15.000 de persoane într-o structură cilindrică rotativă, care generează gravitație artificială. Nava este dotată cu sisteme inovatoare de propulsie nucleară și pe bază de plasmă, asigurând mobilitate eficientă în spațiul cosmic.

Controlul termic este inspirat din procese naturale, iar producerea energiei se realizează printr-un sistem bazat pe baterii de înaltă eficiență, ce promite performanțe superioare tehnologiilor actuale. Resursele sunt gestionate printr-un sistem complet autosustenabil, gândit pentru autonomie pe termen lung.

Printre inovațiile de vârf se numără cercetarea privind cultivarea virusului adeno-asociat (AAV) în condiții de microgravitație, pentru aplicații avansate în editare genetică. Microgravitația permite reducerea stresului mecanic și stimulează metabolismul, contribuind la dezvoltarea unor terapii mai sigure și eficiente.

Folosim, de asemenea, resurse in-situ, precum regolitul lunar și marțian, pentru construcții și tehnologii durabile, inclusiv ambalaje ecologice pe bază de chitosan, îmbogățite cu extract de nucșoară pentru proprietățile sale antibacteriene – o soluție ideală pentru conservarea alimentelor în spațiu.

Comunicarea este asigurată printr-un sistem hibrid revoluționar ce combină tehnologia Wi-Fi cu principiile teleportării cuantice, iar iluminarea utilizează NOVEC 7000 și particule de aur pentru eficiență și durabilitate. În plus, protecția împotriva radiațiilor și a șocurilor mecanice este realizată printr-un material compozit de silicagel și oxid de grafen, iar agricultura spațială îmbină hidroponia avansată cu sisteme bioregenerative pentru susținerea vieții.

Aqualia

Proiectul „Aqualia”, înscris la Gerard O’Neill Space Settlement Contest organizat de NSS, care ne-a desemnat, de asemenea, premiul III, cuprinde cinci capitole: Structură, Asamblare, Industrie, Viață și Societate. Proiectul a fost realizat într-un timp neobișnuit de scurt, rezumându-se la doar o lună întreagă de muncă.

Imagistica, alături de primele trei capitole ale lucrării, a fost realizată de mine, Negoiță Andrei. Hanteșcu Eduard, colegul meu, a lucrat de asemenea la al patrulea capitol, iar Gafencu Maria a pus bazele celui de-al cincilea capitol.

În lucrare, am vorbit despre cum planuim să extragem materiale din asteroizi și să asamblăm astronave la bordul stației. Proiectul este explicit centrat pe latura inginerească, realizată cu câtă luare de seamă posibilă, ceea ce considerăm că ne va garanta o mențiune maximă. Niciodată nu mi-am închipuit că am ajunge să dobândim premiul III la un concurs de asemenea calibru.

În cadrul NSS se organizează cea mai mare conferință despre cosmos din lume, ISDC, la care noi am fost invitați cu tot dragul. Însă, din nefericire, deplasarea până acolo nu este decontată de nicio autoritate, astfel ar trebui noi să suportăm costurile plecării noastre în Orlando, SUA.

Pentru noi, niște elevi de liceu, costurile sunt prea mari pentru a le împlini singuri, sau chiar cu ajutorul părinților. De aceea, noi vă cerem ajutorul, oricui ascultă, pentru a ne realiza visul de a participa la această conferință, care, mai mult decât orice, este o platformă de lansare pentru carierele noastre.

Bendis

Proiectul „Bendis” propune o așezare spațială care are ca scop principal obținerea de energie curată și eficientă din fuziunea heliului-3, un element rar pe Pământ, dar disponibil pe Lună. Se dorește folosirea heliului-3 pentru a produce energie prin fuziune nucleară, un proces care nu poluează și produce o cantitate uriașă de energie.

S-a ales pentru proiect numele „Bendis”, deoarece aceasta este cunoscută ca fiind o zeiță din mitologia dacică, reprezentată și adorată ca zeiță a Lunii. Astfel, având o legătură cu scopul lucrării, s-a ajuns la concluzia că acesta este numele potrivit pentru acest proiect.

Echipa a reușit să realizeze acest proiect prin muncă, perseverență și răbdare. Datorită faptului că toți membrii au fost interesați și motivați să cultive informații care atestă noutatea și inovația, s-a putut demonstra capacitatea elevilor de a crea această navă spațială și, în același timp, să descopere lucruri noi în implementarea unui viitor posibil al omenirii.

  • Contul pentru sponsorizarea sumelor necesare deplasării echipelor de elevi în SUA este: IBAN RO33RNCB0114167101740002, deschis la Banca Comercială Română.
  • Detalii privind contractul de sponsorizare puteți obține de la Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța, FONT CT, e-mail: fontconstanta@gmail.com, telefon: 0730175751.

Redactor: Silvia Pascale

CONSTANȚA: „Femeia antreprenor în Europa de mâine” – Conferința Națională a Coaliției Asociațiilor Femeilor de Afaceri din România
Actualitate vineri, 9 mai 2025, 14:39

CONSTANȚA: „Femeia antreprenor în Europa de mâine” – Conferința Națională a Coaliției Asociațiilor Femeilor de Afaceri din România

Asociația Oportunități de Afaceri pentru Femei – Constanța organizează vineri, 10 mai, de Ziua Europei, cea de-a XI-a ediție a Conferinței...

CONSTANȚA: „Femeia antreprenor în Europa de mâine” – Conferința Națională a Coaliției Asociațiilor Femeilor de Afaceri din România
robinet, RAJA, fara apa - foto - pixabay
Actualitate vineri, 9 mai 2025, 13:27

Localitățile Năvodari, Ovidiu, Lumina, Sibioara și Corbu rămân fără apă

În vederea executării lucrărilor de conectare la sistemul centralizat de alimentare cu apă a noilor rețele din localitățile Lumina și...

Localitățile Năvodari, Ovidiu, Lumina, Sibioara și Corbu rămân fără apă
Prezidențiale2025/ Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale (surse)
Actualitate vineri, 9 mai 2025, 12:56

Prezidențiale2025/ Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale (surse)

Curtea Constituțională a României a validat, vineri, rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe data de 4 mai, au...

Prezidențiale2025/ Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale (surse)
Ruxandra Serescu CCINA - foto - Bogdan Comsa
Actualitate vineri, 9 mai 2025, 12:51

AUDIO | O nouă ediție a evenimentului “Open Days, Open Doors” are loc astăzi

Camera de Comerț lansează o invitație reprezentanților mediului de afaceri pentru a participa la o nouă ediție a evenimentului “Open Days,...

AUDIO | O nouă ediție a evenimentului “Open Days, Open Doors” are loc astăzi
Actualitate vineri, 9 mai 2025, 12:46

Indicele ROBOR la trei luni a urcat vineri la 7,31%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,31%...

Indicele ROBOR la trei luni a urcat vineri la 7,31%
Actualitate vineri, 9 mai 2025, 12:41

De săptămâna viitoare, trei străzi din Constanța își vor modifica regimul de circulație

Primăria Municipiului Constanța, prin Confort Urban, continuă procesul de resistematizare a traficului rutier în zona Cimitirului Central. După...

De săptămâna viitoare, trei străzi din Constanța își vor modifica regimul de circulație
Actualitate vineri, 9 mai 2025, 12:30

Județul CONSTANȚA: Numărul buletinelor de vot din anumite secții de votare va fi suplimentat

Numărul buletinelor de vot din anumite secții de votare de pe litoral va fi suplimentat și pentru cel de-al doilea tur al alegerilor...

Județul CONSTANȚA: Numărul buletinelor de vot din anumite secții de votare va fi suplimentat
Actualitate vineri, 9 mai 2025, 12:18

Vreme deosebit de rece în majoritatea regiunilor, până pe 15 mai

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă pe parcursul...

Vreme deosebit de rece în majoritatea regiunilor, până pe 15 mai