Aproape 5 km de plase ilegale de pescuit au fost confiscate în plină perioadă de prohibiţie piscicolă. Controalele au avut loc în zona Complexului lagunar Razelm-Sinoe şi pe fluviul Dunărea
În urma acţiunilor desfăşurate, au fost ridicate în vederea confiscării un număr total de 45 unelte de pescuit comercial.

Publicat de Doina Sirbu, 8 mai 2025, 19:54
În perioada 03.05 – 07.05.2025, două echipe de comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu au desfăşurat o nouă serie de verificări pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul piscicol.
Controalele au vizat atât Complexul lagunar Razelm-Sinoe cât şi fluviul Dunărea, de la limita județului Tulcea, până la limita județului Brăila.
În urma acţiunilor desfăşurate, au fost ridicate în vederea confiscării un număr total de 45 unelte de pescuit comercial:
- 14 setci din fir textile cu lungimea de aprox. 3.500 metri;
- 12 setci monofilament cu lungimea de aprox. 1.400 metri;
- 11 capcane utilizate pentru capturarea crustaceelor;
- 8 vintire.
Lungimea uneltelor de pescuit comercial tip setcă, ridicate în vederea confiscării, atinge lungimea de aprox. 4.900 metri. Acestea erau utilizate în vederea capturării ilegale a diferitelor specii de peşte, inclusiv a celor protejate, cum ar fi sturionii.
Prin acţiunile lor, comisarii GNM au reuşit eliberarea în mediu natural a peste 50 kg de scrumbie subdimensionată, câteva exemplare de broască ţestoasă de apă dulcea (Emys orbicularis), găsite capturate în vintirele braconierilor şi, nu în ultimul rând, a 4 exemplare de sturion (Acipenseridae) din specia păstruga (Acipenser stellatus), cu lungime de aprox. 1.5 metri şi o greutate de aprox. 10 kg pentru fiecare exemplar în parte.
De asemenea, o cantitate de 120 kg peşte de diferite specii a fost predată către un operator economic autorizat, în vederea valorificării.
Astfel de acţiuni se înscriu într-o serie mai lungă de verificări desfășurate aproape săptămânal de echipe de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu, în scopul prevenirii și combaterii braconajului piscicol.
Sursă: Garda Națională de Mediu