Ascultă Radio România Constanța Live

DIALOGURI LA ZI | Noul an academic la Universitatea „Ovidius” Constanța vine cu 5 programe de studii în premieră

DIALOGURI LA ZI | Noul an academic la Universitatea „Ovidius” Constanța vine cu 5 programe de studii în premieră

Publicat de Adina Sîrbu, 30 septembrie 2024, 07:37

Studenții, masteranzii și doctoranzii din întreaga țară încep, zilele acestea, un nou an universitar. La Constanța, anul academic 2024 – 2025 vine cu 5 programe de studii în premieră la Universitatea „Ovidius”.

Un nou an academic se deschide la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Despre performanțele atinse de această instituție dobrogeană în cei peste 30 de ani de la înființare, dar și despre provocările prezentului va vorbi, astăzi, la Radio Constanța, prorectorul UOC, Alexandru Bobe.

Liliana Fustanela:

În anii `90 nevoia de facultăți era acerbă. Mulți tineri își doreau cu înverșunare să devină studenți și cum universitățile consacrate din București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Craiova și Târgu-Mureș nu mai făceau față planurilor tot mai mari de școlarizare, apariția unei universități la țărmul Mării Negre era inevitabilă. Până la acea dată exista, pe bulevardul Mamaia, Institutul Pedagogic din Constanța, fondat în anul 1961. Clădirea, ridicată încă din anul 1936, rezistă și astăzi și găzduiește în prezent Rectoratul, Aula Magna, sala Consiliului de Administrație, săli de curs ale unor facultăți UOC. Între timp a apărut noul campus universitar, cu săli și laboratoare moderne, și un număr tot mai mare de specializări. În 2018, Universitatea „Ovidius” avea peste 15.000 de studenți la 16 facultăți, iar în octombrie 2020, începeau cursurile 18.000 de studenți, față de 16.500, în 2019. La sesiunea de admitere de vara trecută, 8.250 de tineri și-au depus dosarele de concurs, universitatea înregistrând un număr record de candidați raportat la ultimii cinci ani.

Care sunt provocările noului an academic pentru universitatea de la malul mării? Cât de mare este interesul pentru studiile universitare, ce facultăți sunt pe val și ce facultăți nu reușesc să pregătească specialiști? Se justifică numărul crescut de studenți, în condițiile în care, chiar dacă obțin o diplomă, nu au unde profesa? Cum se poate regla cererea și oferta pe piața muncii și ce șanse de angajare au absolvenții UOC? – sunt câteva dintre temele ce vor fi discutate de Liliana Fustanela cu prorectorul Universității „Ovidius”, profesorul Alexandru Bobe, în emisiunea „Dialoguri la zi”, astăzi, după știrile orei 14.00.

Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Freepik

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:58

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită

Fostul ministru al Transporturilor Alexandru-Răzvan Cuc a fost reținut, marți, de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de...

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:55

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror

Judecătorul Laurențiu Ionel Beșu, care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder, a promovat marți interviul susținut la Consiliul Superior...

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:49

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Timp de două zile, la Constanța, operatori de plaje și agenți economici membri RESTO s-au întâlnit cu Secretarul de Stat din Ministerul...

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:42

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii

UPDATE În urmă cu scurt timp, directorul Fănel Popa a anunțat că nu-și va da demisia din funcție. Mai multe surse din cadrul CT BUS au...

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:24

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

Miercuri, 17 decembrie, începând cu ora 18:00, scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va vibra în acord cu...

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:03

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS

Astăzi, în jurul orei 13.45, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 4, au fost sesizați prin apel 112, de către...

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:42

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) împreună cu Asociația Filateliștilor „Tomis” Constanța organizează vineri,...

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:06

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale

Institutul Național al Patrimoniului a lansat, la Muzeul de Artă Populară Constanța, volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare...

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale