Ascultă Radio România Constanța Live

AUDIO | Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănțeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

AUDIO | Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănțeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Publicat de Adina Sîrbu, 14 martie 2024, 15:22

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiționale în cadrul propriei gospodării. Mirela Mogîlă este administratorului unei astfel de afaceri de tip familial din comuna constănțeană Saligny.

În punctele gastronomice înființate în gospodării, turiștii sunt îmbiați cu preparate culinare tradiționale, care respectă rețetele moștenite din generație în generație, folosesc materie primă locală și sunt pregătite în condiții conforme de igienă.

Cum s-a născut această idee, de a înființa un punct gastronomic în comuna Saligny?

Cumva, de prin 2017, când am fost la Tulcea și am văzut ce a făcut domnul Patzaichin acolo, chiar în orașul Tulcea, și lângă avea și un fel de consignație cu produse românești, lucrate de țăranul român, și asta mi-a plăcut foarte mult. Acolo a fost primul moment. Și în  2017 ne-am cumpărat o căsuță, undeva la 7 km de Cernavodă, în comuna Saligny. De atunci tot muncim. Din 2017 așezăm acest punct gastronomic și am considerat anul trecut că am ajuns la faza în care putem să funcționăm.

În privința actelor necesare pentru înființarea acestui punct gastronomic local, cum a fost acest demers?

Destul de anevoios a fost pentru că oamenii din jur nu au înțeles despre ce este vorba și cum se pune problema. Am fost foarte mult susținută de DSV, a fost prima instituție la care am bătut la ușă.

Pentru câte persoane puteți să asigurați masa la un prânz, să zicem?

Șase, opt. În punctul nostru gastronomic suntem doar doi, eu cu soțul meu, copiii nu locuiesc cu noi, și atunci noi suntem cei care administrăm, noi muncim, noi facem mâncare, noi suntem ospătari. Mi-ar fi foarte greu să duc un număr foarte mare de oaspeți, dar noi nici n-am plecat la modul de a face afaceri din asta. Noi am plecat la modul de a face pasiune și de a crea povești. Și atunci preferăm un număr foarte mic de de oaspeți, în care să creăm povești de viață și să mâncăm sănătos.

Cu ce preparate îi întâmpinați pe cei care vă vizitează în gospodărie? Care este specialitatea casei?

Specialitate casei este o ciorbă cu teițel de casă și tocăniță cu ceapă și cu carne de găină de curte. În meniu avem și aperitiv, felul unu, felul doi, desert și avem pâine de casă, avem turte, adică încercăm să fim cât se poate de simpli, naturali și să punem gust.

Această prezentare necesită JavaScript.

Redactor: Nicu Ispas/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Mirela Mogîlă

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței
Actualitate duminică, 24 august 2025, 14:26

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței

Duminică, 24 august, Ucraina celebrează Ziua Independenţei, proclamată în 1991, cu câteva zile înaintea Republicii Moldova. La vremea...

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței
TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate
Actualitate duminică, 24 august 2025, 13:20

TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate

Aproximativ 50.000 de persoane au participat, sâmbătă seara, la primele concerte oferite în cadrul Festivalului Enisala – Unitate la...

TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate
Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului
Actualitate duminică, 24 august 2025, 13:01

Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului

Fenomenul de „upwelling” a dus, din nou, la o răcire bruscă a apei mării pe întreg litoralul, astfel că temperatura a scăzut de la...

Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului
UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”
Actualitate duminică, 24 august 2025, 11:51

UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”

Uniunea Elevilor Reprezentanţi critică modul în care se vor acorda bursele începând cu anul şcolar 2025-2026. Reprezentanții UER îi...

UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”
Actualitate duminică, 24 august 2025, 11:46

COD GALBEN de vânt puternic în nordul Dobrogei

ANM a emis o avertizare Cod Galben de intensificări ale vântului, valabilă pentru intervalul 24 august, ora 10.00 – 24 august, ora 20.00....

COD GALBEN de vânt puternic în nordul Dobrogei
Actualitate duminică, 24 august 2025, 09:50

VIDEO | Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia, seara a doua: Invitați de excepție, momente emoționante

A doua seară a Festivalului de Muzică Ușoară de la Mamaia a adus recitaluri ale unor artiști cunoscuți și îndrăgiți ai scenei românești....

VIDEO | Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia, seara a doua: Invitați de excepție, momente emoționante
Actualitate duminică, 24 august 2025, 08:14

Cutremur în judeţul Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 s-a produs duminică, la ora 7.15, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit datelor publicate de...

Cutremur în judeţul Vrancea, în această dimineață
Actualitate sâmbătă, 23 august 2025, 16:00

De la Cetatea Ester Abad la Mânăstirea Sf. Dionisie cel Mic și Sf. Efrem cel Nou, arc peste timp în Rezervația Naturală Gura Dobrogei

Cunoaștem astăzi, un loc de poveste cu floră și faună deosebite, cu multe grote și stânci bătrâne, dar și încărcat de sfințenie,...

De la Cetatea Ester Abad la Mânăstirea Sf. Dionisie cel Mic și Sf. Efrem cel Nou, arc peste timp în Rezervația Naturală Gura Dobrogei