Constanţa, un imens şantier şi în 2023. Care sunt explicaţiile primarului Vergil Chiţac cu privire la ritmul lent de lucru

Publicat de , 18 ianuarie 2023, 15:25
Municipiul Constanța continuă să fie, și la începutul anului 2023, un imens șantier. Sunt în plină derulare proiecte de resistematizare a marilor bulevarde și de reamenajare urbană a unei părți din zona centrală a orașului. Unele dintre aceste proiecte ar trebui să fie gata pe la jumătatea anului. Până atunci, însă, șanțurile, gropile, asfaltul decopertat, noroaiele, restricțiile de circulație și ritmul în care avansează lucrările îi nemulțumesc profund pe mulți dintre constănțeni, care îndură acest aspect al orașului de câțiva ani. De ce se întâmplă așa? Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, spune că vina este împărțită.
O primă explicație pe care o vede primarul Vergil Chițac este criza de pe piața energiei, care a dus la creșterea masivă a costurilor pentru constructori:
„Cauzele sunt partajate: pe de o parte, au crescut prețurile. Să luăm exemplul la bitum. Ei, dacă ar așterne covor asfaltic pe bulevarde, ar trebui să o facă la prețul care au licitat. Noi, prețul la care s-a licitat după ce l-am ajustat conform legii, că nu putem să facem și noi decât conform legii, tot nu am atinge prețul actual de piață. Cu alte cuvinte, dacă ei s-ar apuca acuma să aștearnă covor asfaltic, la fiecare tonă ar pierde 100 de lei.“
„Trebuie să găsim un mecanism financiar, pentru că sigur că se pune problema de profit, că ei sunt societăți comerciale și noi căutăm să găsim soluții de așa manieră încât, în timpul acestei crize, acestei creșteri de prețuri, plecând de la un preț inițial care e mult mai mic decât necesitatea actuală, să putem, totuși, să realizăm proiectele și să fie și ei într-o marjă rezonabilă de profit. Aici este o problemă care nu depinde de ei. Situația este generată de faptul că lucrările s-au desfășurat în timpul unei crize energetice care a crescut prețurile peste tot și trebuie să fim atenți, adică să găsim soluții să nu oprim lucrările. Să știți că în alte părți, în alte orașe, s-au oprit lucrările.“
„Unii dintre ei n-au avut puterea necesară, și când spun puterea necesară mă refer la angajați, numărul de angajați, pentru a-i mobiliza pe șantier. Chiar ar merita o discuție mai amplă. Nu aș spune vina lor, este vina celor care au făcut caietele de sarcini pentru aceste proiecte. Iar caietele de sarcini trebuiau făcute așa de bine și așa de profesionist încât oricine ar fi câștigat licitația trebuia să îndeplinească parametrii necesari, adică să aibă forța necesară pentru a realiza proiectul la standardele de calitate impuse. Să știți că și la americani, în final, tot prețul mai mic departajează.Numai că, în timpul licitației, în timpul evaluării, sunt niște filtre atât de importante, încât dacă, spre exemplu, 3 firme s-au calificat în final, înainte de a se deschide oferta financiară, să vedem care a câștigat, că prețul mai mic e definitoriu, cele trei firme, după ce au trecut prin furcile astea caudinede evaluare, toată lumea e sigură că oricare din ele ar câștiga, realizează proiectul la standardele de calitate predefinite. Pune acolo condiția ca să aibă la Revisal cel puțin câteva sute de angajați. La Revisal ce înseamnă? Angajații lui! Pentru că, dacă el câștigă proiectele și are 8-10 angajați și vine în Constanța și începe să caute în stânga și în dreapta muncitori, n-am făcut nimic“, a declarat Vergil Chiţac.