Ascultă Radio România Constanța Live

Carnea de vită, porc şi miel – responsabilă de apariţia cancerului

Carnea de vită, porc şi miel – responsabilă de apariţia cancerului

Publicat de Bogdan Comșa, 30 decembrie 2014, 17:00

Legătura dintre consumul de carne roşie şi apariţia cancerului ar putea fi realizată de o moleculă de zahăr din acest tip de carne, potrivit unui studiu recent, care a fost citat de dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

O serie de studii anterioare au identificat o legătură între consumul de carne roşie şi apariţia anumitor tipuri de cancer, în special cancerul de colon, cancerul mamar, tumorile ovariene, cancerul de plămâni şi cel de prostată.

Cercetătorii americani cred că vinovată de această legătură este o moleculă de zahăr, numită Neu5Gc, care se găseşte în carnea de vită, de porc şi de miel.

Atunci când este ingerată, organismul vede carnea roşie ca fiind o substanţă străină, iar sistemul imunitar răspunde. Reacţia imunitară duce la inflamaţii ale organismului, ceea ce în timp duce la formarea de tumori.

Molecula Neu5Gc este prezentă şi în produse ca laptele integral, unele brânzeturi şi icre, iar organismul ar putea avea un răspuns similar din punct de vedere imunitar, au avertizat cercetătorii.

Molecula Neu5Gc este prezentă în mod natural în organismul tuturor mamiferelor, dar nu şi în cazul oamenilor, ceea ce explică de ce oamenii sunt mai expuşi riscului de a suferi de cancer, în timp ce alte animale carnivore nu prezintă acest risc.

Noul studiu este foarte important pentru că oferă o explicaţie diferită faţă de alte cercetări legate de cancer şi carnea roşie. Studiile anterioare postulau ideea că instalarea cancerului ar avea legătură cu compuşii chimici canceroşi care apar în timpul procesului de gătire a cărnii prin frigere. Totuşi, aceiaşi compuşi chimici sunt produşi şi când oamenii gătesc peşte şi pui la grătar, iar aceste alimente nu sunt legate de un risc privind îmbolnăvirea de cancer.

Oamenii de ştiinţă cred că faptul că peştele şi puiul conţin foarte puţin sau deloc zahărul de tip Neu5Gc ar putea explica de ce aceste alimente nu sunt legate de apariţia tumorilor.

Doctorul Ajit Varki, de la Universitatea California, San Diego, care a condus cercetarea, a declarat că fenomenul legat de Neu5Gc este unul fără precedent.

„În acest caz, molecula de zahăr străină acţionează precum un cal troian. Devine parte a celulelor organismului. Când organismul reacţionează la arahide sau la alte substanţe care produc alergii, reacţionează de fapt la o substanţă străină. Acesta este primul exemplu privind un compus despre care ştim că este străin organismului care este încorporat total de celule, în ciuda faptului că sistemul imunitar recunoaşte această substanţă ca fiind străină”, a declarat Varki.

Cercetătorul a spus că Neu5Gc se comporta ca un fel de „benzină aruncată pe foc”, adică creşte riscul de cancer, dar nu pare să fie principala cauză a bolii.

În cadrul studiului, savanţii au folosit două grupuri de şoareci, unele animale având în mod natural molecula Neu5Gc în organism, în timp ce cobaii din celălalt grup erau modificaţi genetic pentru a nu avea acest zahăr prezent în mod obişnuit în organism, ca şi în cazul oamenilor. Toţi şoarecii au fost hrăniţi cu alimente care conţineau Neu5Gc.

Animalele nu au fost expuse contactului cu nicio substanţă canceroasă, lucru care a făcut ca ideea potrivit căreia Neu5Gc este legătura cheie dintre carnea roşie şi cancer să fie şi mai puternică.

„Până acum, toate dovezile care legau Neu5Gc de cancer erau circumstanţiale sau indirecte şi veneau în urma unor experimente oarecum artificiale. Este pentru prima dată când am dovedit că reproducerea situaţiei exacte prezente în cazul oamenilor – ingerarea de Neu5Gc non-uman şi producerea de anticorpi dedicaţi acestei molecule – duce la o creştere a incidenţei spontane a cancerului la şoareci. În cazul oamenilor, dovada clară ar putea fi mai greu de obţinut. Dar, ca o observaţie cu caracter general, acest studiu ar putea explica potenţialele legături dintre consumul de carne roşie şi alte boli exacerbate de inflamaţia cronică, precum ateroscleroza şi diabetul de tip II”, a explicat cercetătorul american.

Studiul a fost publicat online în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Radu Cristian, primarul suspendat al Mangaliei, rămâne în arest preventiv
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 16:34

Radu Cristian, primarul suspendat al Mangaliei, rămâne în arest preventiv

Radu Cristian, primarul suspendat al Mangaliei, rămâne în spatele gratiilor, în urma deciziei luate vineri, 24 octombrie, de magistrații Curții...

Radu Cristian, primarul suspendat al Mangaliei, rămâne în arest preventiv
AUDIO | Mai mult decât un proiect cu descoperiri arheologice, o poveste despre prietenie – Cetatea Sucidava Moesica
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 15:56

AUDIO | Mai mult decât un proiect cu descoperiri arheologice, o poveste despre prietenie – Cetatea Sucidava Moesica

După mai bine de 1500 de ani, timp în care a stat neatinsă, ca într-o capsulă a timpului, cetatea romano-bizantină Sucidava Moesica, din comuna...

AUDIO | Mai mult decât un proiect cu descoperiri arheologice, o poveste despre prietenie – Cetatea Sucidava Moesica
DIALOGURI LA ZI | Alexandru Filip, antreprenor în industria ospitalității si managerul Organizației de Management al Destinației Turistice Tulcea, invitat în emisiunea de astăzi
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 15:44

DIALOGURI LA ZI | Alexandru Filip, antreprenor în industria ospitalității si managerul Organizației de Management al Destinației Turistice Tulcea, invitat în emisiunea de astăzi

Pentru turismul românesc în ansamblu, sezonul estival 2025 a fost unul dificil, marcat de schimbări și fluctuații. Turismul nord dobrogean nu...

DIALOGURI LA ZI | Alexandru Filip, antreprenor în industria ospitalității si managerul Organizației de Management al Destinației Turistice Tulcea, invitat în emisiunea de astăzi
În fiecare toamnă, zeci de mii de păsări din Delta Dunării pornesc spre sud. Despre acest fenomen complex, ne-a vorbit cercetătorul Alexandru Doroșencu, specialist în ornitologie
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 15:36

În fiecare toamnă, zeci de mii de păsări din Delta Dunării pornesc spre sud. Despre acest fenomen complex, ne-a vorbit cercetătorul Alexandru Doroșencu, specialist în ornitologie

În fiecare toamnă, cerul Deltei Dunării se umple de aripi. Zeci de mii de zburătoare pornesc spre sud, urmând rute ancestrale care le poartă...

În fiecare toamnă, zeci de mii de păsări din Delta Dunării pornesc spre sud. Despre acest fenomen complex, ne-a vorbit cercetătorul Alexandru Doroșencu, specialist în ornitologie
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 14:51

FOTO / VIDEO: Elevii de la Școala nr. 7 nu au mers la cursuri din cauza lucrărilor de reabilitare. Părinții spun că situația este alta

Copiii la Școala nr. 7 din Constanța nu au mers astăzi, la cursuri și au rămas acasă din cauza condițiilor din unitatea de învățământ,...

FOTO / VIDEO: Elevii de la Școala nr. 7 nu au mers la cursuri din cauza lucrărilor de reabilitare. Părinții spun că situația este alta
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 14:02

CONSTANȚA: Conferința științifică națională a profesiilor juridice a avut loc la Universitatea “Ovidius”

Noile tehnologii digitale sunt o prezență constantă în viața noastră, în mai toate domeniile. De aceea nu este lipsit de interes să se...

CONSTANȚA: Conferința științifică națională a profesiilor juridice a avut loc la Universitatea “Ovidius”
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 13:38

Acțiuni de combatere a braconajului piscicol în perimetrul RBDD

Săptămâna aceasta, echipele de inspectori ecologi din cadrul Serviciilor de Inspecție, Monitorizare și Educație Ecologică ale ARBDD au...

Acțiuni de combatere a braconajului piscicol în perimetrul RBDD
Actualitate vineri, 24 octombrie 2025, 13:32

Universitatea „Ovidius” din Constanța produce și consumă energie verde

Începând din această săptămână, Universitatea “Ovidius” din Constanța (UOC) produce și consumă energie verde din toate cele trei...

Universitatea „Ovidius” din Constanța produce și consumă energie verde