Alimentele de tip junk food, mai ieftine decât cele sănătoase

Publicat de Adina Sîrbu, 12 octombrie 2014, 09:16
Mâncarea sănătoasă costă de trei ori mai mult decât cea nesănătoasă, arată un studiu realizat de Universitatea Cambridge, iar diferenţa de preţ va creşte în continuare.
Potrivit cotidianului The Telegraph, care menţionează studiul, cercetătorii au analizat evoluţia preţurilor a 100 de produse în funcţie de valoarea lor calorică.
Un coş mediu de 1.000 de calorii, alcătuit din somon, iaurt şi roşii, costă 9,4 euro.
Acelaşi aport caloric provenit din alimente mai puţin sănătoase, ca pizza, hamburger sau clătite costă numai 3,1 euro.
Diferenţa între cele două coşuri este prin urmare de 6,3 euro, faţă de 4,9 euro acum zece ani, relatează The Telegraph.
Concluzia este că preţurile la alimentele sănătoase urcă mai repede decât cele pentru junk food, care rămân ieftine.
Cercetătorii universitari de la Centrul pentru alimentaţie au solicitat guvernului să se gândească la măsuri care să frâneze creşterea preţurilor la alimentele sănătoase.
Acestea trebuie să aibă un preţ accesibil – afirmă autorul principal al studiului, Nicholas Jones.
Pe termen lung, spune el, creşterea diferenţei de preţ între hrana sănătoasă şi cea nesănătoasă este un factor de agravare a inegalităţilor în privinţa sănătăţii în rândurile populaţiei.