Aplicaţie auto românească anti-obstacole
Publicat de Daniel Haralambie, 27 septembrie 2014, 13:22 / actualizat: 30 septembrie 2014, 21:04
Tehnologia electronică de la bordul maşinilor moderne are, indubitabil, şi rolul de a creşte siguranta rutiera. Un exemplu în acest sens este sistemul de frânare de urgenţă, care poate frâna maşina în momentul detectării unui obstacol, asta fără ca şoferul să intervină. Iată, un nou pas în dezvoltarea acestor sisteme l-a facut un tânăr din Cluj, ce a creat o aplicaţie pentru telefoane mobile în sprijinul şoferilor care nu îşi permit maşini cu un sistem modern de asistenţă. Programul scanează drumul cu ajutorul camerei video şi îl avertizează din timp pe şofer atunci când apare un obstacol.
Aplicaţia de asistenţă generează un sunet de alertă atunci când un conducător auto se apropie prea mult de o altă maşină. Programul este capabil să calculeze distanţa obiectelor aflate în faţa autoturismului. Acesta detectează atât maşini, cât şi pietoni, animale sau chiar gropi de pe carosabil.
Aplicaţia poate fi foarte utilă şi celor care conduc un număr mare de kilometri, sau care petrec foarte mult timp la volan, cum sunt conducătorii de camioane sau autobuze.
Deşi aplicaţia mai are nevoie de puţin timp pentru a fi definitivată un prototip este disponibil şi poate fi descărcat gratuit de pe internet.
Marele avantaj al acestei abordări de folosire a unui aparat extern este că poate fi folosit la orice maşină. Sisteme de genul acesta există deja pe multe autovehicule, dar ele sunt foarte scumpe, spun dezvoltatorii aplicaţiei.
Profesorii de la Universitatea Tehnică din Cluj, acolo unde studiază tânărul inventator, spun ca aplicaţia detectează orice obstacol, neexistând o cerinţă ca acesta să aibă o anumită formă. Este foarte bun în trafic, în oraş, la viteză mică şi în zone înghesuite cu trafic foarte intens, şi trebuie dezvoltată mai departe, consideră şoferii si instructorii auto care au încercat deja această aplicaţie.
Tânărul informatician vrea să integreze în program şi un sistem de detecţie a benzilor de circulaţie, astfel încât şoferul să fie atenţionat dacă părăseşte banda de mers. El speră ca până la sfârşitul anului varianta finală să fie scoasă pe piaţă, mai ales în condiţiile în care deja a primit propuneri din partea unor investitori privaţi.