Ascultă Radio România Constanța Live

ORA MESEI: Budincă de vită cu bere şi păstârnac

ORA MESEI: Budincă de vită cu bere şi păstârnac

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 2 iunie 2015, 13:30

Ingrediente
1 ceapă mare, tocată
100g de bacon sau costiţă afumată, fără os, tăiat bucăţele
2 linguri ulei de măsline
500g carne de vită pentru tocăniţă, tăiată cubuleţe
2 linguri de făină
3 rădăcini de păstârnac, tăiate cubuleţe
500ml de bere brună
300ml supă de vită
2 linguri gem de merişoare sau de coacăze roşii
4 fire de cimbru
salată, pentru servit (opţional)

PENTRU ALUAT
unt, pentru uns
300g de făină amestecată cu 2 linguriţe
praf de copt, plus extra făină pentru presărat
2 linguriţe de muştar pudră
140g de seu, fărâmiţat (sau de unt rece, tăiat cubuleţe)

Mod de preparare
1. Se încinge o cratiţă, în care se prăjesc ceapa şi baconul timp de 5 minute, până devin aurii. Se scot cu o spumieră şi se pun deoparte. Se toarnă uleiul, se presară carnea cu făină, apoi se rumeneşte pe toate părţile, la foc mare.
2. Se adaugă păstârnacul, berea, supa, gemul, cimbrul şi ceapa amestecată cu bacon. Se pune capacul şi se lasă la fiert o oră şi jumătate, până se înmoaie carnea.
3. Se unge cu unt un castron termorezistent, cu o capacitate de 1,5 litri. Pentru aluat, se amestecă toate ingredientele cu o jumătate de linguriţă de sare. Se adaugă destulă apă rece (cam 150ml) cât să se obţină o cocă moale. Se ia un sfert şi se pune deoparte. Pe o suprafaţă presărată cu făină se întinde aluatul rămas sub formă de disc, destul de mare cât să acopere suprafaţa castronului.
4. Se tapetează castronul cu aluat (ar trebui să rămână o bordură de 1cm care atârnă) şi se presează pe margini. Se întinde şi restul de aluat sub formă de disc, destul de mare cât să acopere gura castronului.
5. Se toarnă lichidul în care a fiert carnea într-o crăticioară. Se scot firele de cimbru. Cu o lingură, se pune umplutura în formă şi se toarnă deasupra 100ml de lichid (din crăticioară). Se aduc spre interior marginile aluatului şi se ung cu apă. Se aşază deasupra discul de aluat, ca un capac, şi se presează bine pe margini.
6. Se unge cu unt o hârtie de copt, se face un pliu în mijloc şi se aşază (cu partea unsă în jos) peste aluat. Se acoperă cu o bucată de folie de aluminiu (cu un pliu în mijloc) şi se leagă marginile cu sfoară, formând şi o toartă, ca să fie mai uşor de transportat.
7. Se pune un suport sau o formă de decupat biscuiţi din metal pe fundul unei oale adânci, în care încape forma de budincă. Se umple pe jumătate cu apă şi se aduce la punctul de fierbere. Se aşază forma înăuntru, se pune capacul şi se lasă la fiert 2 ore (se mai adaugă apă clocotită pe parcurs, dacă e necesar).
8. Se dă în clocot lichidul în care a fiert carnea şi se lasă pe foc până capătă o consistenţă vâscoasă, de sos. Se ridică forma cu grijă din oală. Se trece un cuţit între marginile formei şi aluat, apoi se răstoarnă budinca. Se serveşte cu sos şi cu salată, dacă îţi place.

Sursa – goodfood.ro

ploaie de stele, Perseide
Actualitate marți, 29 iulie 2025, 13:11

Perseidele pot fi admirate până pe 23 august

Cel mai frumos dans al cerului revine – Perseidele sunt aici, și se lasă admirate de noi până pe 23 august. Ploaia de stele o putem vedea...

Perseidele pot fi admirate până pe 23 august
Horia Constantinescu, fostul şef al CJPC Constanța: „NU distrugeți Protecția Consumatorilor în România”
Actualitate marți, 29 iulie 2025, 13:07

Horia Constantinescu, fostul şef al CJPC Constanța: „NU distrugeți Protecția Consumatorilor în România”

Horia Constantinescu, fostul şef al CJPC Constanța, a făcut un apel către politicieni să nu distrugă Protecția Consumatorilor în România,...

Horia Constantinescu, fostul şef al CJPC Constanța: „NU distrugeți Protecția Consumatorilor în România”
ARBDD: „Navighezi în Delta Dunării? Navighează cu grijă și respect față de oameni și natură”
Actualitate marți, 29 iulie 2025, 13:00

ARBDD: „Navighezi în Delta Dunării? Navighează cu grijă și respect față de oameni și natură”

În contextul tragicului accident din Golful Musura, ARBDD reamintește tuturor conducătorilor de nave și ambarcațiuni că siguranța pasagerilor...

ARBDD: „Navighezi în Delta Dunării? Navighează cu grijă și respect față de oameni și natură”
MAI semnalează o campanie de dezinformare conform căreia premierul ar anunța intrarea României în război
Actualitate marți, 29 iulie 2025, 12:27

MAI semnalează o campanie de dezinformare conform căreia premierul ar anunța intrarea României în război

Ministerul Afacerilor Interne semnalează existența unei campanii de răspândire a unor informații false, prin care sunt prezentate ca fiind...

MAI semnalează o campanie de dezinformare conform căreia premierul ar anunța intrarea României în război
Actualitate marți, 29 iulie 2025, 12:21

Ziua Imnului Național, celebrată la Constanța

Ziua Imnului Național a fost marcată și la malul mării. În această dimineață, în Piața Ovidiu au avut loc ceremonii militare și...

Ziua Imnului Național, celebrată la Constanța
Actualitate marți, 29 iulie 2025, 11:45

Un bărbat bănuit de conducere sub influența alcoolului, conducere fără permis și furt calificat, reținut de polițiștii constănțeni

Urmare a cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de conducere sub influența băuturilor alcoolice, conducere...

Un bărbat bănuit de conducere sub influența alcoolului, conducere fără permis și furt calificat, reținut de polițiștii constănțeni
Actualitate marți, 29 iulie 2025, 11:07

Ce spune Garda de Coastă referitor la accidentul nautic din zona Golfului Musura

În seara zilei de 28 iulie a.c., în jurul orei 19:30, în urma unui apel la numărul de urgență 112, lucrătorii Inspectoratului pentru Situații...

Ce spune Garda de Coastă referitor la accidentul nautic din zona Golfului Musura
Actualitate marți, 29 iulie 2025, 10:45

Mai multe zone din MEDGIDIA rămân fără apă

În vederea executării lucrărilor de remediere a avariei survenite pe conducta de transport apă potabilă cu diametrul nominal de 800 mm, la...

Mai multe zone din MEDGIDIA rămân fără apă