(AUDIO) Vorba aceea – Hai să vorbim corect!

Publicat de Larisa Calistru, 23 mai 2015, 11:09
Se pare că hai și haideți sunt cele mai frecvente clișee verbale pentru limba actuală, mai ales la posturile de televiziune și de radio.
Hai este interjecția care exprimă un îndemn la o acțiune comună cu interlocutorul.
Forma haideti, este folosita pentru mai multi destinatari, dar mai ales este asociata adresarii politicoase prin plural („Haideti sa facem un pariu, doamna“).
Mai rar apare forma haide, care pare sa fie simtita ca mai populara („Haide sa fim întelesi. Noi nu sîntem o cloaca).
În emisiuni, moderatorul foloseste cel mai mult interjectia hai, apanaj al rolului sau de stimulare a dialogului.
Adesea hai si haideti precedă un verb la persoana I plural: în formularea unui îndemn politicos, cooperativ, în care vorbitorul se include. „Hai să încercăm și cu unul care nu a fost „erodat““.
Destul de des, hai (nu și haideți!) precedă un verb la persoana I singular: „Hai să vă spun altfel“ .
Doar accidental găsim asocierea interjectiei hai cu persoana a II-a plural – „Haideți să răspundeți“ –; explicația stă în faptul că pentru persoana a II-a există formele de imperativ, bine marcate, iar conjunctivul cu valoare de îndemn nu este folosit decît rar.
Considerată de Valeria Guțu Romalo “un stereotip de inițiere și uneori de monitorizare a comunicării”, varianta “haideți” a interjecției HAI –variantă care imită flexiunea verbală de imperativ,persoana a 2-a-semn puternic al oralității(ca și iată) este neadecvată în unele contexte, o falsă marcă de politețe.
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.