Ziua Mondială a Curățeniei, la mal de mare!

Publicat de Carmen Secuiu, 23 septembrie 2014, 12:43
Cea mai mare problemă a oraşelor din România o reprezintă poluarea şi lipsa spaţiilor verzi sau a luciului de apă pe cap de locuitor şi a facilităţilor pentru pietoni.
În ciuda stresului, aglomeraţiei ori poluării, calitatea locuirii în marile oraşe este în continuare superioară celei oferite de localităţile mai mici, arată o analiză a Institutului pentru Cercetarea Calităţii Vieţii.
Ca infrastructură și mobilitate, Constanţa se află pe locul cinci în clasamentul celor mai „locuibile“ oraşe cu peste 100.000 de locuitori din România.
Deși nu se înscrie pe lista celor mai verzi orașe românești, cu toate că este aglomerat și zgomotos, mai ales vara, din cauza turiștilor care vizitează litoralul, populaţia creşte, neoficial, cu câteva zeci de mii de persoane. Iar toamna vin studenţi originari din provincie, care decid să rămână în orașul de la malul mării, după terminarea facultăţii. Salariile sunt mai bune decât în alte orașe şi în ciuda crizei, numărul de şomeri a rămas constant. Aici, în perioada sezonului estival, se poate trăi bine din turism. Poate și acesta este unul dintre motivele pentru care orașul Constanța devine unul murdar în aceste perioade, dacă judeci după munţii de gunoaie apăruţi şi după vara anului 2014, chiar și pe plaje, lăsate de agenții economici. Pentru ca ordinea să fie restabilită, este nevoie de angajaţii care să se ocupe de curăţenie. Actul normativ privind menținerea curățeniei, prin care persoanele fizice trebuie să asigure o permanentă stare de curățenie în jurul imobilelor, dar și prin locurile prin care trec, parcă a fost aruncat la gunoi!
La ședința Consiliului Local Constanța, în Hotărârea din 16 aprilie 2013, se menționează în Art. 2 – (1) că:
Serviciile publice de specialitate din subordinea Consiliului Local, precum şi aparatul de specialitate al primarului municipiului Constanţa asigură şi răspund pentru adoptarea şi luarea măsurilor optime pentru îmbunătăţirea activităţilor de bună gospodărire şi înfrumuseţare a localităţii, pentru creşterea gradului de salubrizare, igienizare şi curăţenie a acestuia, în scopul stabilirii unui climat de bună convieţuire socială.
Deși, actul normativ de respectare a curățeniei este, în primul rând unul contravențional, există o regulă de conviețuire socială nescrisă, dată de spiritul civic. Pe lângă firma specializată, o obligaţie permanentă o constituie, conform legii, păstrarea curăţeniei și de către persoanele fizice și prestarea acestor acestor servicii de către cei care primesc ajutor social.
În clasamentul judeţelor cu cel mai ridicat număr de salariaţi, care se ocupă de colectarea deşeurilor se află și Constanţa, pe locul al 3 lea.
În Constanţa numărul persoanelor care desfăşoară activităţi de curăţenie a crescut cu aproape 90 de procente, ajungând la 700, iar în Tulcea, numărul acestora este aproximativ 100 de persoane, în scădere cu 3%. La polul opus al clasamentului se află multe alte județe, unde este mult mai curat. Această stare este un fenomen, care nu poate fi încă stăpânit în Constanța, orașul de la malul mării!
carmensecuiu@radioconstanta.ro