(AUDIO) Vorba aceea – Vorbirea corectă, cea mai mare comoară

Publicat de Larisa Calistru, 24 aprilie 2015, 07:12
Am auzit de curând propoziția:”Doamna Mihăescu este cea mai bine plătită profesoară…”
Formarea superlativului cu expresia cel mai se referă, în acest caz, la adverbul bine, nu la adjectivul plătită. Profesoara nu este cea mai plătită, ci cea plătită cel mai bine şi, întrucât adverbele nu au gen, număr sau caz, cel va fi pus la masculin în formarea superlativului.
Forma corectă se vede mai uşor inversâînd propozitia: Doamna Mihăescu este profesoara cel mai bine plătită, nu Profesoara cea mai bine plătită.
De la un cunoscut post de televiziune,am aflat că “Produsele alimentare din import au prețuri scumpe”. Un produs este scump atunci când preţul său este mare. Preţ scump nu este o expresie corectă, vom afirma că “Produsele alimentare din import au prețuri mari”.
Să mai reținem că pluralul substantivului “chitara” este “chitare” nu “chitări”,că formele recomandate de dicționare pentru următoarele cuvinte sunt: repercusiune(nu repercursiune),inopinat(și nu inopinant),complet(și nu complect), delincvent(și nu delicvent).
Și…atenție…sticla nu este de un kilogram, ci…de un litru! Volumul se măsoară în litri. Cumpărăm un litru (nu un kilogram) de bere, apă, suc, etc.
Și nu uitați vorba aceea…M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.