Cu scorțișoară, portocale sau mere, vinul fiert este an de an, deliciul aromat la Târgurile de Crăciun
Aurora Ranca, cercetător, dr. ecolog la Stațiunea de Cercetare și Producție pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar, în dialog cu Liliana Fustanela.
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 27 decembrie 2025, 12:49
Cu scorțișoară, portocale sau mere, vinul fiert este an de an, deliciul aromat la Târgurile de Crăciun sau la munte atunci când zăpada scârțâie sub tălpi.
Fiert sau nu, vinul este o băutură prezentă în orice împrejurare. Pentru o petrecere prelungită e recomandat vinul alb demisec, pentru brânzeturi fine – un vin mai puțin complex, carnea de porc merge bine cu o Fetească Neagră, iar pentru vânat încercați un vin Cabernet Sauvignon baricat. Ce înseamnă baricat?
Baricurii sunt niște butoaie stas de 225 de litri, în care se păstrează vinul și după câteva luni, poate să capete note de ciocolată, taninuri complexe sau condimente.
Pentru că „vinul este o ființă”, vinurile vechi cu puțin zahăr sunt mai rezistente și pot avea gust de fân cosit sau flori de câmp, spune Aurora Ranca, cercetător, dr. ecolog la Stațiunea de Cercetare și Producție pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar.
Cele mai vechi vinuri din Vinoteca Murfatlar datează din anii `60.