AUDIO | Vacanța mare între ecrane și bucuria alergatului desculț prin iarbă
Cu tălpile goale, printre arbuști de mure și lanuri de grâu, mai sunt copii care știu să se joace. Pentru cei care au uitat, Organizația Salvați Copiii propune un ghid creat de adolescenți pentru o vacanță de vară fără ecrane.

Publicat de Adina Sîrbu, 28 iulie 2025, 10:37
În vacanța de vară, copiii ar trebui să privească mai mult cerul și mai puțin tabletele. Potrivit unui studiu al Organizației Salvați Copiii, vârsta de debut în utilizarea rețelelor sociale a coborât la 5 ani.
Ultimele statistici realizate de Organizația Salvați Copiii arată o situație alarmantă. În vacanța de vară, copiii petrec chiar și zece ore pe ecrane, iar vârsta de debut în utilizarea rețelelor sociale a coborât chiar și la 5 ani. Cu toate acestea, mai sunt copii care nu au uitat să privească cerul, să alerge desculți prin iarbă și pe cărările prăfuite ale Dobrogei, să alinte pisicile și să mănânce cu poftă fructe culese direct din pomi. Ei încă mai știu să se bucure de curcubeu, de apusul scăldat în zeci de culori, de prieteni, de povești, de căldura unei îmbrățișări.
Silvia Pascale a vorbit cu câțiva copii din Lazu care au descris cum arată pentru ei Vacanța cea mare.
Reprezentantii Salvați Copiii România au transmis, în cadrul unui comunicat de presă din 25 iulie că în contextul în care tot mai mulți copii și adolescenți își petrec vacanțele pe Internet, cu consecințe serioase asupra sănătății lor emoționale și relaționale, Organizația propune un mini ghid de recomandări de a petrece timp în vacanță, creat cu ajutorul adolescenților, în cadrul unui eveniment pilot „Unplugged Hackathon” (atelier intensiv de creație colaborativă, folosind tehnologia).
Potrivit datelor organizației, aproape jumătate dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online, iar vârsta de debut în utilizarea rețelelor sociale a coborât chiar și la 5 ani. Pe perioada verii, copiii ajung să petreacă chiar și 10 ore pe ecrane, unde se confruntă cu presiuni constante de a fi vizibili, acceptați, amuzanți, perfecți, înainte de a avea resursele psihologice necesare pentru a înțelege și gestiona aceste așteptări nerealiste.
Evenimentul reunește adolescenți cu vârste între 15 și 18 ani într-o experiență de creație colaborativă, în care copiii își imaginează, desenează și propun activități de vacanță fără ecrane, sub forma unui ghid ilustrat cu benzi desenate.
În această lume digitală hiperconectată, copiii se confruntă cu presiuni constante de a fi acceptați, vizibili, amuzanți, frumoși, înainte de a avea maturitatea psihologică necesară pentru a filtra sau gestiona aceste așteptări. Din perspectivă psihologică, copilăria și preadolescența sunt cele mai importate etape pentru dezvoltarea identității de sine, a imaginii de sine și a reglării emoționale. Atunci copilul învață cine este, ce simte, ce poate și cât valorează, iar pentru toate acestea are nevoie de un adult de încredere disponibil fizic si afectiv, răbdător și empatic.
„Folosirea în exces și la vârste mici a rețelelor de socializare distorsionează realitatea, amplifică nesiguranțele și încurajează o imagine de sine bazată pe comparație și validare externă, iar in absența unui ghidaj afectiv și a unor limite sănătoase, copiii ajung să-și măsoare valoarea în numărul de reacții primite, iar lipsa acestora generează sentimentul de inadecvcare și singurătate”, atrage atenția Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Alături de analizele statistice oferite de Salvați Copiii, vocile copiilor care apelează helpline-ul programului Ora de Net descriu cu acuratețe o suferință tăcută. Pentru mulți părinți, această lume devine de neînțeles, emoțiile reprezintă un alt limbaj, emoji-uri precum broasca, inima neagră sau dinamita par inofensive, dar pot semnifica durere, furie sau dorința de excludere.
Fără o alfabetizare emoțională timpurie și fără sprijin emoțional real, tensiunile interioare ale copiilor se manifestă în spațiul școlar, sub forma unor tulburări de comportament, retragere, bullying, izbucniri emoționale greu de înțeles pentru cadrele didactice.
Tot potrivit Organizației Salvați Copiii, în 2025, intervalul de vârstă în care utilizarea rețelelor sociale devine semnificativă este de 5-10 ani, în condițiile în care, în 2019, aceasta era de 9 ani, iar în studiul din 2021, vârsta medie la care copiii utilizau rețelele sociale era de 8,2 ani.
Doi din cinci copii spun că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creștere comparativ cu 2021 și 2024, arată cel mai recent studiu realizat în rândul copiilor, din 2025.
48,3% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online, majoritatea acestui timp fiind dedicat rețelelor sociale.
Un copil din trei, dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației în 2020– 2021, s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid.
„Unplugged Hackathon” reprezintă un răspuns uman, creativ și terapeutic, un cadru inovator de intervenție. Adolescenții, în echipe, creează propriile povești vizuale despre o vacanță de vară fără ecrane, redescoperind bucuria interacțiunii directe, a reflecției și a colaborării reale. Ei sunt ghidați de facilitatori din domeniul educației și sănătății mintale și traineri din partea ECDL România.
Pentru mulți participanți, evenimentul este o formă de exprimare, în care își manifestă creativitatea, își redescoperă și confirmă valorile, în afara presiunilor online.
Ghidul creat în cadrul evenimentului a fost publicat pe site-ul https://oradenet.ro/ .
„Este momentul unei acțiuni comune, curajoase și asumate de a le oferi copiilor noștri un spațiu în care să crească în siguranță, să încurajăm alternative sănătoase de petrecere a timpului liber. Ei vor spațiu să creeze, să se exprime, să fie ascultați, iar hackathonul le oferă exact aceste lucruri într-un mediu sigur. Ghidul de vacanță rezultat aici va fi distribuit în școli și folosit ca resursă educațională pentru profesori și elevi!”, adaugă Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, se arată în același comunicat.
Redactor: Silvia Pascale