Grevă de avertisment la CT BUS. Autobuzele NU circulă, astăzi, între orele 7.30 și 9.30
Bogdan Gheorghe, președintele Sindicatului Profesional al Transportatorilor și Activităților Conexe din cadrul CT BUS, despre situația companiei în replică la declarațiile conducerii.

Publicat de Adina Sîrbu, 28 iulie 2025, 07:26 / actualizat: 28 iulie 2025, 9:12
După mai multe luni de negocieri eșuate între sindicaliștii CT Bus și conducere, astăzi, 28 iulie, angajații companiei de transport vor fi în grevă de avertisment între orele 7.30 și 9.30, interval în care transportul public este suspendat.
„Regretăm disconfortul creat și vă recomandăm să găsiți metode alternative de transport pentru călătoriile pe care intenționați să le faceți în intervalul orar menționat.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al CT Bus.
Nemulțumirile pornesc de la lipsa unui Contract Colectiv de Muncă și intenția conducerii de a tăia din drepturile prevăzute în vechiul contract, susțin sindicaliștii.
La rândul său, conducerea companiei a transmis, ieri, într-un comunicat că „Transportul în comun din Constanța va fi blocat pentru plăți suplimentare și prime”, iar „Salariile șoferilor CT Bus sunt în top 5 al societăților de transport public din România”.
Bogdan Gheorghe, președintele Sindicatului Profesional al Transportatorilor și Activităților Conexe din cadrul CT BUS, a venit cu precizări privind cele susținute de conducerea CT Bus în comunicatul de presă în legătură cu situația actuală a societății de transport public din Constanța.
„Contractul Colectiv de Muncă aferent anului 2025 a fost negociat în lunile noiembrie și decembrie din 2024, neînțelegându-ne la capitolul salarizare, deoarece CT Bus a venit cu o propunere de mărire salarul de maxim 150 de lei, mărire care era cea mai mică din ultimii 10 ani aproximativ. La finalul negocierilor, am prelungit contractul cu o lună, dar Ordonanța Trenuleț anula mărirea salariului, iar contractul nu a fost semnat, deoarece ordonanța nu permite să negociezi contracte de muncă dacă nu ai buget aprobat.
După aprobarea bugetului am început negocierile. Noi, sindicatele, am cerut încheierea de urgență a contractului negociat în toamnă, dar conducerea a venit cu o nouă formă de contract, prin care sunt anulate o serie de drepturi pe care aveam de peste 20 de ani în contractele precedente. Noi, angajații CT Bus, nu doream alte drepturi în plus, decât cele pe care le avem de ani de zile și dorim să le conservăm.
Referitor la salariile, compensatoriile sunt limitate la un salariu și așa eșalonat de Ordonanța 156. Noi dorim păstrarea drepturilor ca șablon, cu specificarea conform legislației în vigoare, dar conducerea dorește anularea tuturor acestor salarii pentru deces angajat, deces membru familie, naștere copil sau înfiere copil.
(…) În legătură cu zilele suplimentare la concediul de odihnă, în trecut am avut 6 zile, am revenit la 3 zile, iar până anul trecut am rămas cu 2 zile, pe care conducerea CT Bus vrea să le anuleze. Articolul 146 din Codul Muncii specifică că poți acorda până la 3 zile de muncă dificilă.
În legătură cu munca sindicală, de la începutul anului, eu personal am pierdut peste 30 de zile pentru negocieri, ședințe sau muncă în folosul sindicatului. Toate ședințele de negociere au fost făcute din timpul nostru personal, conducerea știind foarte bine că sunt zile când venim dimineața și plecăm noaptea, pentru folosul angajaților.
Beneficiile pe care CT Bus specifică că le cerem în plus sunt prinse de ani de zile în contract.
Afirmațiile conducerii CT Bus sunt nefondate, total neadevărate și rău intenționate. Referitor la salariile conducătorilor din CT Bus, toți șoferii au o încadrare de 5.650 de lei plus spor de vechime și muncă dificilă de 15%. În contextul în care luăm un angajat tânăr, fără spor de vechime sau cu un spor mic de vechime sau chiar mediu, dacă își efectuează ore normate, fără să lucreze sâmbătă sau duminică sau fără ore suplimentare, nu câștigă mai mult de 4.000 de lei. Salariile transmise de conducerea Ct Bus sunt în anumite perioade, doar la foarte puțin angajați, care efectuează un număr foarte mare de ore suplimentare, ore de sărbători legale sau ore de sâmbete și duminici. Deci la acești angajați sunt în anumite situații extreme și până la 270 – 280 de ore. Un salariu decent ar trebui să se raporteze la un număr de ore normate, nu cu ore suplimentare.
Am înțeles din acest comunicat că, conducerea este derajată de salariile mari ale șoferilor. Dar dacă verificăm grila de salarizare, șoferii sunt îngadrați la grila 9 din 45, nefiind nici măcar la jumătatea grilei de salarizare.
Vorbind acum de ceilalți angajați, din atelier, dispeceri și controlori, și alte categorii profesionale, tuturor li s-au tăiat și nu mai sunt lăsați să efectueze ore suplimentare care le măreau un pic veniturile și așa diminuate.
Dacă eram rău intenționat și nu înțelegeam situația societății, veneam cu o serie de propune noi și situația era și mai încurcată. Noi, înțelegând situația conducerii, ne-am limitat la drepturile pe care le aveam și pe care dorim să le păstrăm.
Din discuțiile cu colegii din alte orașe, fiecare a reușit introducerea de noi drepturi care să acopere deficitul creat de Ordonanța 156, a reușit să-și rotunjească veniturile. Doar noi nu reușim să conservăm drepturile și așa diminuate drastic de lege.
În final vreau să transmit că noi, sindicatele, am fost transparenti, deschiși la negocieni, nu am cerut nimic în plus față de anii anteriori, acceptăm diminuarea masivă a drepturilor în contextul Ordonanței 156, dar nu putem semna un contract care să anuleze drepturile ale angajațiilor prevăzute la majoritatea societăților din țară”.
Un punct de vedere a fost exprimat, pe Facebook, și de Daniel Toma, liderul Sindicatului Liber Transport în Comun Constanța din cadrul companiei CT Bus, organizație reprezentativă a angajaților, alături de Sindicatul Profesional al Transportatorilor și Activităților Conexe Constanța.