În această perioadă se circulă cu dificultate pe majoritatea lacurilor și canalelor din perimetrul RBDD
În atenția conducătorilor de nave și ambarcațiuni ce se deplasează pe canalele și lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei!

Publicat de Doina Sirbu, 21 iulie 2025, 14:36
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) reamintește că, având în vedere cotele apelor Dunării încă scăzute, în această perioadă se circulă cu dificultate pe majoritatea lacurilor și canalelor din perimetrul RBDD, în mod special în următoarele zone:
- Complex lacustru Sireasa – Şontea – Fortuna: canalele Ocolitor Pardina, Șontea, Sireasa de Nord, canal de legătură între Șontea și Șontea Nouă.
- Complexul lacustru Roşu – Lumina – Puiu: canalele Mocansca, Iacub, Lunga (mila 7), Împuţita,
- Complexul lacustru Matiţa – Merhei: Lac Căzănele; canalele Rădăcinosul, Dovnica, Sidor, Sfiştofca, Sulimanca.
- Complex Gorgova – Uzlina: lacurile Obretinul Mic, Obretinciuc, Uzlina, intrare în canal Uzlina, canal Uzlina zona de calibrare a debitului de apă (la piatră); canal Isac I, lac Isac – intrare în canal Isac I; lac Chiril; lac Onofrei; canal Litcov – între br. Sf. Gheorghe și Intersecția cu canalele Isac și Gârla Filatului, Canalul de legătură dintre canal Lung si lacul Obretinu mic, Canalul de legătură dintre lac Obretinu mic si lac Obretinciuc blocat de vegetatie.
- Complex Dunavăț: canal Dranov – accesul din Dunăre (br. Sf. Gheorghe), intersecție canal Gâsca-lac Razim; canal Dunavăț intersecție cu canal Cocoș-lac Razim; canalele Lipoveni și Gâsca.
- Complex Razim-Sinoe: canalul 5 de la jumătatea canalului spre lac Sinoe; Ieșirea canalului Dranov în lacul Razim – nivelul apei este scăzut (se văd digurile de protecție din piatră ale canalului); canal Perișor; lacul Ceamurlia; canalele 1,2 și 3 care fac legătura între port Jurilovca și lacul Golovița; canal de legătură între lacul Sinoe și lacul Istria.
Zonele marcate pe hartă indică segmentele unde navigația este dificilă sau blocată din cauza nivelului scăzut al apei. În continuare, ARBDD nu recomandă accesul pe canalele menționate până la revenirea cotei la 50 cm.
ARBDD va continua să informeze cu privire la starea navigabilității din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Sursă: ARBDD