Din 2026, turiștii din marile orașe ale țării ar putea ajunge pe litoral cu avionul
Legăturile aeriene pe teritoriul țării ar atrage și mai mulți turiști străini, susține Corina Martin, secretar general FPIOR.

Publicat de Adina Sîrbu, 22 mai 2025, 19:24
Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) solicită companiilor aeriene să efectueze zboruri în România, între oraşe, pentru ca turiştii să poată călători cu avionul între principalele destinaţii turistice.
Asociaţia Aeroporturilor din România recunoaşte că această problemă nu se va rezolva în acest an, abia de anul viitor este posibil să putem ajunge la Constanţa, spre Litoralul românesc, pe calea aerului.
„Aeroporturile din România operează un număr tot mai mare de destinaţii aeriene nou introduse – ceea ce este benefic pentru circulaţia turistică în afara ţării, dar consider că România are nevoie urgent de un Plan strategic de interconectare între destinaţiile româneşti, astfel încât constănţenii să poată vizita Oradea sau Timişoara sau Cluj, la fel cum timişorenii sau bihorenii ar putea vizita Litoralul Românesc sau Delta Dunării. În prezent, turiştii români ajung mult mai uşor în Grecia, Turcia, Egipt, Tunisia decât pe Litoralul românesc sau în Bucovina, de exemplu. Dacă vom reuşi să conectăm aerian destinaţiile româneşti, atunci România va putea atrage un număr mult mai mare de turişti străini, care – odată convinşi să viziteze România – ar putea ajunge să viziteze mai multe regiuni turistice, după aterizarea pe Aeroportul din Bucureşti. Desigur, avem nevoie, concomitent, de un buget mult mai însemnat de promovare turistică a României”, a declarat secretarul general al FPIOR, Corina Martin, potrivit unui comunicat de presă.
Prezentă la Sibiu, Corina Martin, a spus joi, într-o conferinţă de presă, că românii preferă să călătorească cu avionul în străinătate.
„Numărul pasagerilor pe aeroporturile din România este în creştere. Aşteptăm o creştere de peste 4% şi în acest an faţă de cele 26 de milioane de pasageri pe care le-au înregistrat aeroporturile României anul trecut. (…) Sigur, pe aeroporturi avem tot mai multe rute aeriene noi introduse, ceea ce înseamnă că românii în continuare doresc să călătorească extern. Se vede şi în numărul de zboruri charter, zborurile charter însemnând acele călătorii în care toţi pasageri se îmbarcă de pe un aeroport, dintr- un oraş din România şi merg într-o destinaţie de vacanţă. Asta însemnând că pe outgoing, adică plecările românilor în străinătate, stăm foarte bine, din ce în ce mai bine. Românii deci călătoresc, de aceea şi mai mulţi pasageri, de aceea şi mai multe zboruri”, a spus Corina Martin.
Potrivit secretarului general al FPIOR, 95% din turiştii din România sunt români şi numai 5% sunt străini. Agenţiile de turism conving greu un turist român să viziteze România şi din cauza lipsei curselor aeriene interne.
„La noi, în agenţii noi ştim foarte bine, dacă convingem un turist străin, britanic sau german sau american să aleagă România (…), atunci cel mai uşor îi va fi să aterizeze în Capitala României, la Bucureşti şi de aici, foarte greu să ajungă să viziteze Maramureşul sau Bucovina sau Delta Dunării sau Litoralul românesc. Deci, mai multe zboruri interne”, a concluzionat Corina Martin.
David Ciceo, preşedinte Asociaţia Aeroporturilor din România şi Director General al Aeroportului Internaţional Cluj, a anunţat că din 2026 este posibil să există zboruri interne spre Constanţa, pentru a ajunge cu avionul la mare.
„În momentul de faţă numărul de zboruri interne este foarte limitat. Chiar din Cluj, aeroportul pe care îl reprezint, nu avem zboruri la Iaşi, nu avem la Timişoara, nu avem nici măcar la Constanţa. Din păcate nu există niciun zbor intern la Constanţa, anul acesta. Sperăm pe viitor să reuşim să realizăm şi zboruri interne între oraşe. Anul acesta nu, începând de anul viitor ne focalizăm pe Constanţa, pe Litoralul românesc, dar bineînţeles şi alte destinaţii, a explicat David Ciceo, în conferinţa de presă.
În perioada 22 – 23 mai se desfăşoară la Sibiu Conferinţa Anuală şi Adunarea Generală a Asociaţiei Aeroporturilor din România, cel mai important eveniment din industria aviaţiei civile de la noi din ţară.
Sursă: AGERPRES