Deficitul bugetar, provocarea majoră pentru președintele Nicușor Dan, la început de mandat
Președintele Nicușor Dan: Obiectivul realist de deficit bugetar al României pentru 2025 este de 7,5% din PIB, fără majorări de taxe.

Publicat de Adina Sîrbu, 22 mai 2025, 15:55
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc, joi, de la ora 16.00, pentru stabilirea datei la care plenul comun al Parlamentului se va reuni pentru depunerea jurământului de către preşedintele ales, Nicuşor Dan, după ce astăzi CCR a validat rezultatul alegerilor prezidențiale.
Preşedintele ales Nicuşor Dan a declarat că imediat după ce va prelua funcţia va avea discuţii preliminare cu partidele pentru formarea Guvernului, programul de guvernare şi cu privire la deficit.
„Luni voi depune jurământul în plenul Parlamentului, momentul în care voi prelua funcţia şi imediat după vom avea discuţii preliminare pentru formarea Guvernului, programul de guvernare şi mai ales cum facem cu deficitul”, a spus Nicuşor Dan, după ce a participat la şedinţa solemnă a Curţii Constituţionale pentru confirmarea şi validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale.
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, a mai declarat că Ilie Bolojan rămâne prima lui opţiune pentru funcţia de prim-ministru.
Ilie Bolojan rămâne prima opţiune pentru prim-ministru. (…) E parte din discuţiile tehnice pe care le vom avea, a afirmat Nicuşor Dan, după ce a participat la şedinţa solemnă a CCR.
El a subliniat că o intrare a PSD la guvernare ar da mai multă credibilitate unui guvern cu o majoritate parlamentară.
„M-am întâlnit câteva minute cu domnul Grindeanu (preşedintele interimar al PSD – n.r.), nu am avut o discuţie cu domnia sa. Mă bucură deschiderea partidului, ştiţi bine că nu a luat decizia oficială, dar mă bucură că nu exclude intrarea la guvernare şi deci o să fie nişte discuţii… Sunt discuţii tehnice pe care o să le avem. (…) O intrare a PSD la guvernare ar da mai multă credibilitate unui guvern cu o majoritate parlamentară şi asta se va vedea inclusiv pe nivelul dobânzilor pe care trebuie bineînţeles să le luăm”, a precizat el.
El fost întrebat care este orizontul de timp pentru formarea Executivului.
„Cred că e bine ca toate lucrurile să fie stabilite dinainte pentru a nu avea tensiuni în cadrul Guvernului ulterior. Îmi doresc cât mai multe din aspectele programului de guvernare să fie stabilite între partide, deci nu vreau să ne grăbim cu formarea Guvernului, să ne luăm un interval de 3-4 săptămâni”, a arătat el.
Nicuşor Dan a mai spus că astăzi se întâlnește cu miniştrii Finanţelor, Tánczos Barna, şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, pe tema reducerii deficitului bugetar.
„Ddupă ce am avut mai multe discuţii prealabile tehnice, vreau să văd pe de o parte poziţia dumnealor sau ideile dumnealor faţă de obligaţia de a reduce deficitul până la sfârşitul anului 2025, pe de altă parte să văd cu fiecare dintre ei care este stadiul discuţiilor cu Comisia Europeană pentru că ştiţi bine că (…) România şi-a asumat în faţa Uniunii Europene nişte ţinte de deficit şi vreau să ştiu exact care este stadiul discuţiilor”, a spus preşedintele ales.
Un obiectiv „optimist, realist” de deficit bugetar pentru România în 2025 este de 7,5% din producţia economică, a mai spus preşedintele ales Nicuşor Dan, adăugând că discuţiile preliminare privind bugetele pe 2025 şi 2026 nu includ majorări de taxe.
România a înregistrat un deficit de 9,3% din PIB în 2024, iar neaplicarea rapidă a unor măsuri credibile de reducere a deficitului înseamnă că statului membru al Uniunii Europene şi al NATO riscă să îi fie blocat accesul la fondurile UE, ca şi o potenţială retrogradare a ratingului său suveran până la ultima treaptă a gradului de risc în investiţii.
În prezent, România se aşteaptă la cel mai scăzut rating de investiţie de la S&P, Fitch şi Moody’s, toate plasând-o acum la „negativ”, iar noul guvern trebuie să conţină cel puţin trei partide pro-UE pentru a avea o majoritate, în condiţiile în care extrema-dreapta, care controlează o treime din parlament, ar putea să se bazeze pe câştigurile sale recente pentru a stimula sentimentul public împotriva reducerilor bugetare, potrivit unei analize Reuters.