Prezidențiale2025/CCR a respins contestația formulată de George Simion; la ora 12:00 – ședința solemnă de validare a alegerilor (oficial)
La ora 12:00, are loc ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor prezidențiale.

Publicat de Doina Sirbu, 22 mai 2025, 11:08
Curtea Constituțională a României a respins, joi, în unanimitate, contestația depusă de liderul AUR George Simion privind anularea alegerilor câștigate de independentul Nicușor Dan.
‘În ședința din data de 22 mai 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea președintelui României, a luat în dezbatere cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de președinte al României în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin din data de 18 mai 2025, formulată de domnul George-Nicolae Simion. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a
respins cererea de anulare a alegerilor, ca neîntemeiată. Hotărârea este definitivă și se comunică Biroului Electoral Central’, anunță CCR într-un comunicat de presă.
Urmează ca, la CCR, să se desfășoare, la ora 12:00, ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor prezidențiale.
La ceremonie vor participa președintele interimar Ilie Bolojan și Nicușor Dan.
În cererea trimisă la CCR, George Simion solicita judecătorilor să constate faptul că ‘procesul electoral privind alegerea președintelui României din anul 2025 a fost viciat de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale, care au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esențiale ale alegerilor democratice’.
Liderul AUR susținea că, în perioada cuprinsă între ziua votului din turul întâi și data începerii campaniei electorale pentru turul al doilea, a ‘început o operațiune de dezinformare a electoratului și de denigrare’ a sa, care s-a desfășurat inclusiv în ziua alegerilor.
‘În această perioadă, a fost desfășurat un atac informațional extrem de grav, în cadrul căruia au fost invocate scenarii false, lipsite de dovezi și utilizate în scopul instigării la ură a populației împotriva mea, cu scopul de a insufla frică în electorat. Aceste scenarii au făcut referire la o eventuală apropiere a partidului Alianța pentru Unirea Românilor și a mea de Rusia, la faptul că aș avea presupuse viziuni pro-ruse, pro-legionare ori pro-fasciste, la faptul că eu și AUR am dori scoaterea României din UE și din NATO (aspecte combătute în mod repetat în toate declarațiile publice ale mele și ale partidului), la faptul că alegerea mea în calitate de președinte al României este susținută de serviciile de informații românești, respectiv că eventuala mea alegere ar fi de natură să distrugă democrația din România. Toate elementele de propagandă menționate mai sus au fost folosite în mod sistematic, repetat și agresiv atât de echipa de campanie a lui Nicușor-Daniel Dan și de partidele care i-au susținut candidatura, cât și de persoane fizice ori juridice care au realizat campanie directă sau indirectă pentru acest candidat’, spunea Simion.
El mai afirma că au existat intervenții străine în desfășurarea procesului electoral din România, care au avut scopul de a realiza acte de fraudă electorală și ‘au contribuit la propagarea dezinformării’, prin promovarea artificială a unor scenarii false.
‘Astfel, în ceea ce privește intervențiile străine în procesul electoral din România (entitățile statale externe), vă indic, cu titlu de exemplu, intervențiile franceze, poloneze, moldovenești și spaniole. În privința intervenției franceze, în timp ce reclama subminarea rezilienței și supunerea la manipulare din partea ‘interferenței internaționale străine’, Emmanuel Macron și-a arătat, în mod indirect, susținerea față de Nicușor-Daniel Dan, punctând că alegerile din 18 mai 2025 sunt extrem de importante pentru bunul parcurs european al României’, explica liderul AUR.
George Simion îl invoca și pe fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, care ar fi refuzat o solicitare din partea unei țări occidentale, pe care nu a numit-o, de a ‘reduce la tăcere’ vocile conservatoare din România.
Sursă: AGERPRES