Premiera Gertrude, de Radu F. Alexandru, la Teatrul Naţional Radiofonic
Spectacolul se va difuza joi, 22 mai (partea I) și vineri, 23 mai (partea a II-a), la ora 22:00, la Radio Romania Cultural.

Publicat de Doina Sirbu, 20 mai 2025, 11:01
Teatrul Naţional Radiofonic a prezentat astăzi, la Muzeul Naţional al Literaturii Române – Teatrul Dramaturgilor Români, audiţia cu public a spectacolului radiofonic, în premieră: Gertrude de Radu F. Alexandru. Regia artistică: Attila Vizauer. În distribuţie: Mariana Mihuț, Gelu Nițu, Virgil Ogășanu, Zoltan Octavian Butuc, Mădălina Ignat, Robert Radoveneanu, Petre Nicolae. Regia de studio: Janina Dicu și Renata Rusu. Sound design: Mădălin Cristescu. Redactor: Irina Soare. Spectacolul se va difuza joi, 22 mai (partea I) și vineri, 23 mai (partea a II-a), la ora 22:00, la Radio Romania Cultural.
Textul dramatic Gertrude a fost salutat încă de la publicare în cronici literare elogioase. Publicată în 2012 în volumul Teatru 7 al editurii Cartea Românească şi readusă în atenţia cititorilor zece ani mai târziu în volumul Recviem, în colecţia de dramaturgie contemporană la editura Academiei Române, piesa Gertrude este un text provocator.
Dramaturg, scenarist, prozator, publicist, doctor în comunicare audio-vizuală, dar şi om politic, matematician şi filosof, membru al Uniunii Scriitorilor din România, preşedintele Filialei de Dramaturgie, Radu F. Alexandru are o operă literară impresionantă, recompensată cu numeroase premii şi distincții în ţară şi în străinătate.
Textele dramatice semnate de Radu F. Alexandru, deosebit de ofertante pentru creatorii din variate spaţii teatrale, au devenit, de-a lungul timpului, şi spectacole radiofonice de înaltă ţinută artistică, dacă ar fi să amintim doar: Mansarda şi Candidul, ambele în regia lui Leonard Popovici, Poveste despre tatăl meu, regia artistică Gelu Colceag, La vita e bella, regia artistică Vlad Cristache sau Luminiţa, de la capătul tunelului, regia artistică Mircea Cornişteanu. Seria montărilor radiofonice inspirate din dramaturgia sa se îmbogăţeşte cu un titlu important, „o curajoasă demitizare a poveștii prințului Hamlet al Danemarcei”, în care personajul central devine mama sa, regina Gertrude.
În interpretarea plină de forță, dar și de sensibilitate a Marianei Mihuț, Gertrude se înscrie în galeria marilor eroine shakespeariene, dar și ale literaturii universale. Regina țese cu măiestrie un păienjeniș de intrigi și minciuni, care va fractura destinele celor din jurul său. Acestui joc al manipulării și persuasiunii, îi cade victimă și prințul Danemarcei, interpretat cu luciditate și inteligență artistică de Zoltan Octavian Butuc.
În regia experimentatului regizor Attila Vizauer, cunoscut grație montărilor de înaltă ţinută artistică realizate în studiourile de teatru Radio România, multe dintre ele nominalizate sau distinse cu premii UNITER, dar şi a celor jucate pe scene importante din Bucureşti și din țară, spectacolul inspirat din textul Gertrude de Radu F. Alexandru devine o tulburătoare și profundă meditație asupra vieții și a morții.