Încă un magistrat din Ploiești va judeca o cerere de anulare a deciziei CCR privind scrutinul prezidențial din 2024
Ignorând decizia ÎCCJ, magistratul a stabilit ca termen de judecată data de 27 mai.

Publicat de Adina Sîrbu, 14 mai 2025, 14:44
Un magistrat de la Curtea de Apel Ploiești ignoră o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, hotărând că va judeca o solicitare de anulare a hotărârii Curții Constituționale a României din 6 decembrie 2024, prin care au fost anulate alegerile prezidențiale.
Anterior, Curtea Supremă a admis, într-o speță similară, excepția necompetenței generale a instanțelor judecătorești.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, dosarul de la Curtea de Apel Ploiești are ca obiect „anulare act administrativ”, iar pârâtă este Curtea Constituțională a României.
Judecătorul de la CA Ploiești a decis, marți, că instanța este competentă material, teritorial și funcțional să soluționeze cauza și a încuviințat proba cu înscrisuri, stabilind termen de judecată pentru data de 27 mai, urmând să fie citată CCR.
„Față de dispozițiile anterior evocate din care rezultă că nicio instanță străină nu pare a avea competența de a se pronunța și cel puțin o instanță românească, fie aceasta și penală, ar fi competentă să se pronunțe cu privire la parte din alegațiile cuprinse în cererea reclamantei, observând că din jurisprudența depusă la dosarul cauzei de către reclamantă se face dovada că s-a procedat la anularea unei Hotărâri CCR de către Curtea de Apel București prin s.c 2924/20.08.2018, rămasă definitivă, (…) Curtea de Apel Ploiești – SCAF, se declară competentă material, teritorial și funcțional să soluționeze cauza. (…) declară admisibile și încuviințează proba cu înscrisuri, cele de la dosarul cauzei. (…) Prorogă discutarea sesizării CJUE pentru următorul termen de judecată, cerere de sesizare formulată de către reclamantă. Acordă termen la data de 27.05.2025, ora 15.30, cu citarea CCR”, se arată în decizia postată pe site-ul Curții de Apel Ploiești.
La sfârșitul lunii aprilie, un alt magistrat de la Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere similară, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursurile formulate de Curtea Constituțională a României și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, a admis excepția necompetenței generale a instanțelor judecătorești, a casat sentința pronunțată la Ploiești și a respins ca inadmisibile cererile de suspendare, respectiv de anulare a hotărârii Curții Constituționale a României nr. 32 din 6 decembrie 2024.
Sursă: Agerpres