AUDIO | Placă memorială dedicată deținuților politici anticomuniști care au trudit la refacerea Cazinoului, dezvelită pe faleza Constanței
Eveniment organizat de MINAC și Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, de Ziua Națională de Cinstire a Martirilor din Temnițele Comuniste.

Publicat de Adina Sîrbu, 14 mai 2025, 12:08
O placă memorială va fi dezvelită astăzi în proximitatea Cazinoului constănțean, pentru a marca participarea, în perioada anilor 1951 – 1953, a unui grup de 100 deținuți politici din coloniile de muncă de la Canal la lucrările de refacere a acestei clădiri emblematice.
Artefactele descoperite cu ocazia recentelor lucrări de reabilitare a clădirii Cazinoului – biletul scris cu creionul pe hârtie de sac, semnat de 16 deținuți politici în 31 decembrie 1951 și descoperit în 9 mai 2020 – sunt un bun prilej de a ne aminti de cei care, în anii grei ai represiunii comuniste de tip stalinist, și-au lăsat amprenta în refacerea acestei clădiri-simbol al Constanței și în memoria cărora Asociația Foștilor Deținuți Politici Români va dezveli, astăzi, la ora 12.30, o placă memorială încastrată pe faleza orașului, în imediată vecinătate a Cazinoului.
Directorul MINAC, Delia Cornea, ne vorbește despre această inițiativă, într-un interviu semnat de Laurențiu Despina:
În prealabil, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a organizat, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, o conferință de presă, susținută de dr. Delia Roxana Cornea, manager MINAC (gazda evenimentului), Moica Niculina, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Leonard Câmpeanu, președinte AFDPR București, și publicistul Apollon Cristodulo, fiul fostului deținut politic, arhitect Ion Cristodulo.
Inițiativa se dorește a fi un modest omagiu tuturor celor care au trecut prin închisorile comuniste și în mod special celor 100 de deținuți politici anticomuniști care, în pofida suferințelor îndurate, au trudit pentru refacerea Cazinoului și ale căror povești de viață așteaptă încă să fie dezvăluite.
Evenimentul are loc de Ziua Națională de Cinstire a Martirilor din Temnițele Comuniste, comemorată pe 14 mai.
În noaptea dintre 14 și 15 mai 1948, autoritățile comuniste, în colaborare cu serviciile secrete sovietice, au declanșat o vastă operațiune de arestare, vizând Mișcarea Legionară, studenții, organizațiile considerate subversive de regim, precum și Biserica, cultele religioase și partidele politice. Arestările au continuat de-a lungul anului 1948, afectând peste 10.000 de persoane, care au fost reținute, supuse anchetelor, condamnate și închise, îndurând suferințe comparabile cu cele ale primilor creștini.