”Cămașă cu cheptar din Oaș”, exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța
Cămașa prezentată este lucrată în primul sfert al secolului al XX-lea, și a fost achiziționată de Muzeul de Artă Populară Constanța în anul 1996.

Publicat de Doina Sirbu, 12 mai 2025, 14:13
Țara Oașului este regiunea etno-culturală românească aflată în nordul Transilvaniei, la granița județelor Maramureș și Satu-Mare, alcătuită din Depresiunea Oașului și munții care o delimitează, Oaș și Gutâi.
Cămașa femeiască din portul oșenilor are o croială specifică: platcă dreptunghiulară bogat decorată (numită „cheptar”) sub care sunt încrețite foile cămășii și mâneci largi prinse din umăr, strânse cu „brățară” lată, cu broderii realizate pe muchia crețurilor. Pânza cămășii este țesută în două ițe din cânepă și bumbac, iar broderiile sunt realizate peste fire, în punct buclat și pe crețurile pânzei.
Cămașa prezentată este lucrată în primul sfert al secolului al XX-lea, și a fost achiziționată de Muzeul de Artă Populară Constanța în anul 1996, în cadrul unei colecții valoroase de piese de port popular din Transilvania. Cămașa femeiască de Oaș este inclusă în expoziția temporară „Cămașa – piesă definitorie a costumului popular românesc”, care va fi deschisă în perioada următoare la Muzeul de Artă Populară Constanța.
Sursă: Muzeul de Artă Populară Constanța