Lansarea cărții „Colonizările românești în Dobrogea, un proiect reușit de modernizare socială” va avea loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța
Evenimentul are loc pe 13 mai 2025, de la ora 17:00.

Publicat de Doina Sirbu, 10 mai 2025, 11:27
Marți, 13 mai 2025, la ora 17:00, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, va avea loc lansarea cărții „Colonizările românești în Dobrogea, un proiect reușit de modernizare socială” (Editura Eikon, 2024), autor Enache Tușa. Vor prezenta volumul, alături de autor: directorul Editurii Eikon, Valentin Ajder, Președintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, scriitorul Ovidiu Dunăreanu și prof.univ.dr. Valentin Ciorbea; moderator: dr. Amelia Stănescu, managerul Bibliotecii Județene Constanța.
Întâlnirea de marți, 9 mai 2025, deschide Turneul de promovare a cărții, ce va continua cu orașele Tulcea (14 mai) și Galați (15 mai).
„Fenomenul colonizărilor, gândit și dorit la nivel politic central de guvernele românești, va constitui un instrument de monitorizare a modului în care s-a realizat modernizarea socială în provincie. O intenție a demersului nostru științific cercetează modificarea raportului demografic în favoarea românilor ceea ce a definit viziunea politică a administrării Dobrogei de către statul român, dar și modul în care guvernele românești au procedat la naționalizarea Dobrogei. Pe baza acestor considerente, expuse mai sus, am cercetat fenomenul colonizărilor dobrogene din perspectiva teoriei, metodelor și viziunii Şcolii Sociologice de la Bucureşti.
Pentru acest motiv volumul prezintă adiacent (și comparativ), politicile colonizatoare derulate de Bulgaria și România, anumite etape ale colonizărilor și ale redistribuirii populației însoțite de o distribuire a proprietății funciare din teritoriul nou dobândit. Influențele culturale care au existat în Balcani au conturat un tip unic de geografie umană și identitară specifică acestui areal cultural și politic cu un mental colectiv aparte. Fenomenul colonizărilor a produs transformări în structura etnică și socială modificând raportul demografic în favoarea populației românești din Dobrogea după cinci decenii de colonizări successive.” Enache Tușa
Enache TUŞA este lector doctor habilitat la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educației a Universităţii Ovidius din Constanţa din anul 2005 şi cercetător ştiinţific la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române unde își desfășoară activitatea din anul 2006. A absolvit Facultatea de Drept în a Universităţii Ovidius din Constanţa, Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti şi a obținut licența în Sociologie din cadrul Facultății de Științe Sociale a Universităţii din Craiova. În 2010 a obținut titlul de doctor în științe politice al Universității din București, iar în 2017 a obținut titlul de doctor în sociologie, Universitatea din București. A dobândit calitatea de conducător de doctorat în anul 2024. Interesele de cercetare se concentrează pe domeniile legate de politicile sociale, politicile educaționale identitățile regionale, antropologia comunităților etnice, sociologia educației, sociologia modernizării.