Scriitorul și arheologul Cătălin Pavel, invitat la Școala „Gheorghe Lazăr” din Corbu
Cartea pentru copii „Muntele cu uși”, tema dialogului dintre elevi și autor, în cadrul proiectului „Biblioteca vie”, coordonat de prof. dr. Daniela Varvara.

Publicat de Adina Sîrbu, 8 mai 2025, 12:54
Astăzi, de la ora 14.30, Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” din Corbu îl va avea invitat, în cadrul seriei de activități „Biblioteca vie”, pe cunoscutul și îndrăgitul scriitor Cătălin Pavel, în cea mai nouă ipostază a sa, de autor al unei cărți pentru copii.
Volumul initulat „Muntele cu uși”, Editura Humanitas Junior, 2024 se va afla în centrul dialogului dintre elevii cluburilor de lectură ale celor două școli din comună și scriitorul Cătălin Pavel, dialog moderat de coordonatoarea proiectului, prof. dr. Daniela Varvara, membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea.
CĂTĂLIN PAVEL este scriitor și arheolog român care a urmat studii doctorale și postdoctorale la Oxford (Hertford College), Paris 1 Panthéon- Sorbonne, Institutul Arheologic Albright din Ierusalim, Universitatea din Hamburg și Colegiul Noua Europă din București.
A participat la săpături arheologice în țară, în Germania, Franța, Anglia, Maroc, Israel și în special în Turcia (la Milet, Gordion și Troia), și a predat arheologie, artă clasică și teme arheologice în literatură în București, Cluj și Atlanta, iar în prezent este conferențiar universitar la Universitatea „Ovidius“ din Constanța, unde coordonează doctorate și conduce săpăturile arheologice ale universității în Cetatea Histria.
Este, de asemenea, cercetător științific la Institutul de Istoria Religiilor al Academiei Române și, din 2016, a ținut rubrica de arheologie din Dilema Veche și rubrici literare în Suplimentul de cultură și Ramuri.
A publicat poezie (6 volume, primul dintre ele, „Altera Pars”, ATU, 2012, primind Premiul de debut „Mircea Ivănescu“ – Artgothica), 5 romane apărute la cele mai importante edituri din țară, pentru care a primit mai multe premii importante, un volum de proză scurtă și foarte multe lucrări de specialitate.
Cea mai cunoscută carte din domeniul arheologiei rămâne, în acest moment, „Arheologia iubirii”, cu mai multe ediții și traduceri în alte limbi. Multe dintre cărțile sale de specialitate și de beletristică au primit importante premii sau nominalizări la prestigioase premii.