Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Procedura privind demisia premierului, precum și a numirii unui premier interimar este prevăzută de Constituția României și de Ordonanța de urgență nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ.

Publicat de Doina Sirbu, 5 mai 2025, 20:38
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.
‘Coaliția de guvernare nu are o legitimitate, cel puțin în această componență. Am propus colegilor mei ieșirea din coaliție, ceea ce duce la demisia mea din funcția de prim-ministru, lucru pe care o să îl fac după întâlnirea cu dumneavoastră. Am luat decizia că miniștrii PSD rămân să discute cu reprezentanții PNL, UDMR și cum se hotărăște așa se face (în privința interimatului miniștrilor – n.r.). (…) Am luat decizia de a nu susține public niciunul dintre cei doi candidați la alegerile prezidențiale din turul 2’, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, la sediul central al partidului, la 5 mai.
Procedura privind demisia premierului, precum și a numirii unui premier interimar este prevăzută de Constituția României și de Ordonanța de urgență nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ.
Conform art. 106 din Constituția României, funcția de membru al guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum și în alte cazuri prevăzute de lege. OUG 57/2019 completează că funcția de membru al Guvernului încetează și dacă există o condamnare penală printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau dacă se află în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile mai mult de 45 de zile.
Articolul 107 din legea fundamentală mai arată că, în situația în care primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106 – în cazul de față demisie -, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului ministru, până la formarea noului guvern. Prevederile referitoare la primul-ministru se aplică în mod corespunzător și celorlalți membri ai guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile (art. 107, alin. 4 din Constituție).
În Codul administrativ se arată că, în caz de demisie, președintele României, prin decret, la propunerea prim-ministrului, ia act de demisie și declară funcția vacantă în termen de 15 zile de la primirea propunerii prim-ministrului. De asemenea, demisia se anunță public și devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii.
Președintele desemnează un alt membru al guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului, până la formarea noului guvern.
În perioada interimatului, până la depunerea jurământului de către membrii noului guvern, executivul poate să emită numai acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă, Guvernul nu poate să emită ordonanțe sau ordonanțe de urgență și nu poate iniția proiecte de lege, mai prevede Codul administrativ.
Sursă: AGERPRES