Ascultă Radio România Constanța Live

AGENDĂ ELECTORALĂ | Alegeri locale şi europarlamentare

AGENDĂ ELECTORALĂ | Alegeri locale şi europarlamentare

Publicat de Doina Sirbu, 29 mai 2024, 20:07

Alegeri locale

Consilierii județeni au votat împotriva proiectului privind retragerea Unității Administrativ Teritoriale Județul Constanța din Asociația de Dezvoltare Durabilă. Liberalul Stelian Gima a explicat votul negativ celor prezenți la ședință.

În schimb, consilierul județean Claudiu Palaz, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, a susținut retragerea din ADD. Proiectul privind retragerea județului Constanța din Asociație a fost respins pentru a treia oară.


Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, candidat pentru un nou mandat din partea Partidului Umanist Social Liberal, a anunțat că instituția pe care o conduce are în plan demararea unui studiu de oportunitate pentru realizarea unei rețele de trenuri metropolitane. Dacă proiectul va fi concretizat, trenurile metropolitane ar urma să preia o parte a transportului de călători spre și dinspre municipiul Constanța, pe mai multe relații: Mangalia – 2 Mai, Năvodari – Corbu și Medgidia – Cernavodă.

“Necesitatea transportului pe cale ferată, transport cel mai ecologic, este în grija noastră, ca un obiectiv al nostru de a diversifica transportul județean și împreună cu colegii mei din Consiliul Județean am gândit să elaborăm un studiu de oportunitate, să vedem care sunt perspectivele, din punctul nostru de vedere al Consiliul Județean, de a dezvolta o rețea metropolitană de transport cale ferată și în funcție de rezultate studiului vom face următorul pas, care se numește studiul de fezabilitate”, a spus Mihai Lupu.

Mihai Lupu a mai precizat că, dacă proiectul va trece de aceste prime etape, va fi organizată și o dezbatere publică.


Candidatul independent pentru funcția de primar și cea de consilier în cadrul Consiliului Local Constanța, Felicia Ovanesian, face câteva referiri la sistemele – Imobiliar și Medical.

Ovanesian aduce la cunoștința opiniei publice intenția de a construi un sediu nou pentru Primăria Constanța, astfel ca aceasta să nu mai fie nevoită să plătească chirie unor privați. De asemenea, în programul său de proiecte imobiliare, Ovanesian mai prevede reabilitare a clădirilor din centrul vechi al orașului. În privința sistemului medical, Felicia Ovanesian își propune printre altele, continuarea proiectului Spitalului de Oncologie și Cardiologie și atragerea de fonduri europene pentru asigurarea construirii de noi spitale în Constanța.


Alegeri europarlamentare

Europarlamentarul liberal Daniel Buda, candidat pe lista comună a PSD – PNL pentru un nou mandat la alegerile din 9 iunie, va milita în continuare pentru ca autoritățile locale și regionale să aibă acces la fondurile europene, necesare pentru modernizarea infrastructurii și a serviciilor publice. Cu bani europeni, regiunile țării se dezvoltă în mod unitar, spune Daniel Buda, subliniind importanța scrutinului european.

“Parlamentul European este structura care a asigurat intrarea în România a peste 64 de miliarde de euro, care se regăsesc în lucrări de infrastructură rutieră, în apă, canalizare, spitale, școli, bani care au sprijinit mediul economic și de afaceri. Am putea spune că banii europeni au ajuns nu doar în fiecare localitate, ci au ajuns în fiecare casă. Ce ar însemna România fără bani europeni? În acest context, este incrucial să conștientizăm importanța alegerilor pentru Parlamentul European, care se desfășoară sub presiunea exemismului şi a nonvalorilor europene”, spune Daniel Buda.


Nicolae Ştefănuţă, candidat independent pentru un nou mandat de eurodeputat, solicită mai multă transparență din partea autorităţilor în privința pericolelor externe şi a dotărilor militare ale României. Comunicarea în rândul tinerilor este importantă, spune el, iar informarea privind situația externă trebuie să fie corectă, subliniază Nicolae Ștefănuță.

“În acest moment, orice informație legată de zona militară, de zona de apărare, este tratată ca fiind secretă, iar tinerii au dezvoltat o neîncredere în statul român. Și atunci, dacă se va ajunge la o situație gravă, ei nu vor fi gata, pregătiți mental, cum am văzut chestiunea asta în Ucraina. Noi primim reasigurări goale, dar se simte anxietatea la nivelul tinerilor și noi trebuie să fim mult mai transparenți, putem fi un pic mai echilibrați, mai deschiși și trebuie să reconstruim încrederea între generații, pentru că acum lipsește”, a spus Nicolae Ștefănuță.


La rândul său, Dacian Cioloş, primul pe lista de candidați ai partidului REPER pentru Parlamentul European, crede că Europa viitorului va oferi prosperitate, dacă statele membre vor fi capabile, pe termen scurt, să ofere securitate și siguranță.

“Când vorbesc de siguranță, sigur mă gândesc și la apărare, mă gândesc și la dezvoltarea industriei, la reducerea dependenței de alte părți din lume. Pentru mine, securitate, siguranță, dincolo de o apărare comună, înseamnă și aprovizionare cu materii prime cheie, și tehnologie creată în Uniunea Europeană, înseamnă formare pentru locuri de muncă, pentru că industria noastră va evolua”, a declarat Dacian Cioloş.


Eurodeputatul UDMR, Iuliu Winkler – candidat pentru un nou mandat la alegerile europene din 9 iunie – consideră că la nivelul Uniunii Europene este nevoie de o schimbare în ceea ce privește elaborarea politicilor publice care ar trebui să aducă beneficii cetățenilor. În opinia sa, este important să se vorbească mai mult despre viziunea comunităţii şi gradul de suportabilitate în contextul reformelor care nemulţumesc o mare parte a cetăţenilor europeni.

“Schimbarea pentru noi înseamnă, într-o mare măsură, revenirea la valorile părinților fondatori, adică în proiecte de bunăstare pentru toți europenii, în care politicile publice se alcătuiesc în slujba oamenilor. Este foarte important ca oamenii să știe că tot ceea ce înseamnă Parlament European, tot ceea ce înseamnă Comisia Europeană, lucrează în slujba lor și nu în slujba unor interese care sunt mai mult sau mai puțin transparente”, a spus Iuliu Winkler.


Preşedintele Partidului S.O.S. România, Diana Şoşoacă, în calitate de candidat la alegerile europarlamentare, susţine, într-un comunicat de presă, că se va implica în obţinerea de fonduri europene pentru construcţia de autostrăzi, sisteme de irigaţii şi construirea Canalului Dunăre-Bucureşti.

Senatoarea îşi propune să facă demersuri pentru dezvoltarea Portului Constanţa, pentru reindustrializarea României și crearea de noi locuri de muncă, notează reporterul nostru, Dana Georgescu.


Petre Costea candidează din partea AUR la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc duminică, 9 iunie. El spune că reprezentații AUR vor promova, în legislativul european, interesele cetăţenilor români care muncesc în străinătate.

“Ne opunem discriminării cetățenilor români care locuiesc ori trăiesc în Diaspora. Ne opunem directivelor adoptate înainte încă de 2007 la nivel european, care permit companiilor internaționale să discrimineze împotriva muncitorilor români prin salarii infime în comparație cu salariile plătite de aceleași companii muncitorilor occidentali. Această discriminare în salarii este o mare nedreptate și ofensatoare la adresa principiului nediscriminării”, a declarat Petre Costea.

Redactor: Cezar Colimitra / Editor online: Doina Sîrbu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tatiana Mironov
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 09:43

Tatiana Mironov, invitată la “Povești din Dobrogea”

La Constanța s-a deschis oficial, printr-un eveniment amplu, desfășurat sâmbătă, la Muzeul de Artă Constanța, școala de vară dedicată...

Tatiana Mironov, invitată la “Povești din Dobrogea”
alegeri, vot, stampila
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 09:24

UPDATE | Alegeri prezidențiale 2025. Prezența la vot, la ora 9.00, în România – 6,47%

Actualizare ora 9.00: În primele două ore de la deschiderea urnelor, au votat 1.164.054 de alegători, prezența la urne la nivel național fiind...

UPDATE | Alegeri prezidențiale 2025. Prezența la vot, la ora 9.00, în România – 6,47%
„Poduri de romanță” – tema ediției Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” 2025
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 08:47

„Poduri de romanță” – tema ediției Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” 2025

Cel mai longeviv festival de muzică din România, desfășurat fără întrerupere din 1967,  a ajuns la ediția a 58-a și se va desfășura la...

„Poduri de romanță” – tema ediției Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” 2025
Prezidențiale 2025: Cetățenii care nu pot vota într-o secție de votare pot solicita urna mobilă
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 08:39

Prezidențiale 2025: Cetățenii care nu pot vota într-o secție de votare pot solicita urna mobilă

Urna mobilă poate fi folosită la alegerile prezidențiale de duminică în cazul alegătorilor din țară care, din motive de boală, invaliditate...

Prezidențiale 2025: Cetățenii care nu pot vota într-o secție de votare pot solicita urna mobilă
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 08:29

AUDIO | Ce povești ascunde Muzeul Național al Marinei Române din Constanța

Minivacanța de 1 mai continuă la malul mării, una dintre destinațiile preferate de români în această perioadă. Dacă ați fost pe plajă,...

AUDIO | Ce povești ascunde Muzeul Național al Marinei Române din Constanța
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 08:06

Prezidențiale 2025: Numărarea voturilor în secții va fi înregistrată audio-video

Numărarea voturilor la finalul primului tur al alegerilor prezidențiale de duminică se va înregistra pe tabletă, iar președintele biroului...

Prezidențiale 2025: Numărarea voturilor în secții va fi înregistrată audio-video
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 08:01

Prezidențiale2025/ Votul multiplu – infracțiune; măsuri în cazul în care SIMPV semnalează că alegătorul a mai votat o dată

Alegătorii vor vota o singură dată la scrutinul din 4 mai, tentativa unei persoane de a-și exercita dreptul constituțional de mai multe ori la...

Prezidențiale2025/ Votul multiplu – infracțiune; măsuri în cazul în care SIMPV semnalează că alegătorul a mai votat o dată
Actualitate duminică, 4 mai 2025, 07:33

Prezidențiale 2025: Ultima zi de vot pentru românii din diaspora

Duminică este a treia zi de vot în diaspora. Votarea în afara țării va începe la ora locală 07.00 și se va încheia la ora 21.00, ora locală...

Prezidențiale 2025: Ultima zi de vot pentru românii din diaspora