Ascultă Radio România Constanța Live

21 mai – Ziua internaţională a ceaiului (ONU)

ceai - foto - unsplash

Publicat de Doina Sirbu, 21 mai 2024, 08:04

Ziua internaţională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Naţiunilor Unite, pentru a promova şi a încuraja acţiuni colective de implementare a activităţilor în favoarea producţiei şi consumului durabil de ceai şi de conştientizare a importanţei acestuia în combaterea foametei şi a sărăciei, potrivit www.undocs.org.

Prin Rezoluţia 74/241, Adunarea Generală a ONU, reunită la 19 decembrie 2019, a decis să desemneze data de 21 mai pentru celebrarea Zilei internaţionale a ceaiului, subliniind apelul Grupului interguvernamental pentru ceai pentru întreprinderea de eforturi sporite spre extinderea cererii, în special în ţările producătoare de ceai, unde consumul pe cap de locuitor este relativ scăzut, dar şi pentru a sprijini eforturile de soluţionare a scăderii consumului pe cap de locuitor în ţările importatoare tradiţionale.

În plus, există o nevoie urgentă pentru a creşte gradul de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa ceaiului pentru dezvoltarea rurală şi a mijloacelor de trai durabile şi pentru a îmbunătăţi calitatea ceaiului spre a contribui la realizarea obiectivelor Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Producţia şi prelucrarea ceaiului contribuie la reducerea sărăciei extreme (Obiectivul 1), la lupta împotriva foametei (Obiectivul 2), la crearea de locuri de muncă pentru femei (Obiectivul 5) şi la utilizarea durabilă a ecosistemelor terestre (Obiectivul 15).

Producţia de ceai este foarte sensibilă la schimbările condiţiilor de creştere provocate de schimbările climatice. Ceaiul poate fi produs doar în condiţii agroecologice definite în mod restrâns şi, prin urmare, într-un număr foarte limitat de ţări, dintre care multe vor fi puternic afectate de schimbările climatice şi în viitor. Schimbările de temperatură, a nivelului de precipitaţii, cu mai multe inundaţii şi secete, afectează deja recoltele, calitatea şi preţurile produselor de ceai, ducând la scăderea veniturilor şi ameninţând scăderea posibilităţilor pentru asigurarea unui trai decent în mediul rural. Se aşteaptă ca aceste schimbări climatice să se intensifice, necesitând măsuri urgente de adaptare. În paralel, există o recunoaştere tot mai mare a necesităţii de a contribui la atenuarea schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de carbon rezultate din producţia şi din procesarea ceaiului. Prin urmare, ţările producătoare de ceai ar trebui să integreze provocările legate de schimbările climatice, atât pe frontul adaptării, cât şi al atenuării, în strategiile lor naţionale de dezvoltare a ceaiului, conform paginii ONU dedicată Zilei internaţionale a ceaiului.

Naţiunile Unite invită toate statele membre şi pe cele cu statut de observatori ai ONU, organizaţiile din sistemul Naţiunilor Unite, alte organizaţii internaţionale şi regionale şi alte părţi interesate relevante, inclusiv societatea civilă, sectorul privat şi mediul academic, să marcheze Ziua internaţională a ceaiului prin desfăşurarea de activităţi menite să informeze populaţia cu privire la importanţa ceaiului pentru dezvoltarea rurală şi a mijloacelor de viaţă durabile, în ţările cultivatoare.

Grupul interguvernamental pentru ceai recomandă Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură să faciliteze celebrarea Zilei internaţionale a ceaiului, în colaborare cu alte organizaţii interesate.

Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Se obţine din mugurii, florile şi frunzele tinere ale arborelui de ceai Camellia sinensis, cu toate varietăţile sale, care au fost supuse răsucirii, fermentării şi uscării. Se consideră că planta de ceai ar putea avea originea în nord-estul Indiei, în nordul Myanmarului şi în sud-vestul Chinei, dar nu se cunoaşte locul exact unde a crescut aceasta. Potrivit unor dovezi cunoscute, ceaiul a fost consumat în China în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, menţionează www.un.org.

Producţia şi prelucrarea ceaiului constituie o sursă principală de mijloace de trai pentru milioane de familii din ţările în curs de dezvoltare şi este principalul mijloc de subzistenţă pentru milioane de familii sărace, care trăiesc în numeroase ţări subdezvoltate. Industria ceaiului este o sursă importantă de venituri din export pentru unele dintre cele mai sărace ţări, iar ca sector important oferă locuri de muncă, în special în zonele îndepărtate şi defavorizate din punct de vedere economic. Cultivarea ceaiului poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea rurală, reducerea sărăciei şi securitatea alimentară în ţările în curs de dezvoltare, fiind una dintre cele mai importante culturi ca sursă de venituri.

Consumul de ceai poate aduce beneficii pentru sănătate şi bunăstare datorită efectelor antiinflamatoare, antioxidante şi de pierdere în greutate. De asemenea, are o semnificaţie culturală în multe societăţi.

Sursă: AGERPRES / Redactor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com

UPDATE | MEDGIDIA: Incendiul violent de vegetație a făcut o victimă și a dat peste cap traficul feroviar
Actualitate duminică, 17 august 2025, 13:32

UPDATE | MEDGIDIA: Incendiul violent de vegetație a făcut o victimă și a dat peste cap traficul feroviar

UPDATE: Incendiul violent de vegetație din Medgidia a făcut și o victimă. Un bărbat de 68 de ani a fost găsit fără suflare într-o locuință...

UPDATE | MEDGIDIA: Incendiul violent de vegetație a făcut o victimă și a dat peste cap traficul feroviar
EFORIE NORD: Velier cu 3 turiști la bord, răsturnat în mare
Actualitate duminică, 17 august 2025, 13:23

EFORIE NORD: Velier cu 3 turiști la bord, răsturnat în mare

Un velier de mici dimensiuni s-a răsturnat, în urmă cu puțin timp, în largul stațiunii Eforie Nord. La bord se aflau trei cetățeni iranieni...

EFORIE NORD: Velier cu 3 turiști la bord, răsturnat în mare
Noi pachete de măsuri fiscale, pregătite de Guvern
Actualitate duminică, 17 august 2025, 13:00

Noi pachete de măsuri fiscale, pregătite de Guvern

Premierul Ilie Bolojan a anunțat duminică, într-un mesaj video postat pe pagina de Facebook a Guvernului, că în perioada următoare vor fi...

Noi pachete de măsuri fiscale, pregătite de Guvern
AUDIO | Delta Dunării, tărâmul fermecător care pierde turiști
Actualitate duminică, 17 august 2025, 12:30

AUDIO | Delta Dunării, tărâmul fermecător care pierde turiști

Delta Dunării este un teritoriu cu totul aparte, cu peisaje fermecătoare la tot pasul, adevărate oaze de liniște pentru oaspeții care o...

AUDIO | Delta Dunării, tărâmul fermecător care pierde turiști
Actualitate duminică, 17 august 2025, 12:16

Aglomerație pe șosele, la final de vacanță. Valori mari de trafic pe A2, circulație în coloană pe DN 39

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la aceastp oră, se înregistrează valori ridicate de trafic pe...

Aglomerație pe șosele, la final de vacanță. Valori mari de trafic pe A2, circulație în coloană pe DN 39
Actualitate duminică, 17 august 2025, 12:09

Măsuri împotriva redirecţionării abuzive a pacienţilor către clinici private, anunțate de ministrul Sănătății

Ministerul Sănătăţii va lansa, de la 1 septembrie, un formular online prin intermediul căruia pacienţii vor putea raporta situaţiile în care...

Măsuri împotriva redirecţionării abuzive a pacienţilor către clinici private, anunțate de ministrul Sănătății
Actualitate duminică, 17 august 2025, 12:03

EFORIE: Mizerie, mucegai și alimente depozitate pe jos, în „spațiile de producție” ale vânzătorilor ambulanți

Polițiștii locali din Eforie au verificat mai multe spații, improvizate și neautorizate, în care vânzătorii ambulanți de produse alimentare...

EFORIE: Mizerie, mucegai și alimente depozitate pe jos, în „spațiile de producție” ale vânzătorilor ambulanți
Actualitate duminică, 17 august 2025, 11:15

Accident rutier pe A2, la km 172. Trafic restricționat pe sensul Constanța – București

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 172, pe...

Accident rutier pe A2, la km 172. Trafic restricționat pe sensul Constanța – București