Ascultă Radio România Constanța Live

TEMA ZILEI | Cum putem alege alimente sănătoase, când zilnic primim informații despre carne cu bacterii sau legume și fructe pline de pesticide?

tema zilei noua

Publicat de Adina Sîrbu, 2 aprilie 2024, 07:37

Alegerile alimentare sănătoase în lumea de acum presupun organizarea și programarea de meniuri pe câteva zile, gătitul mai mult în casă și utilizarea unor ingrediente naturale, minim procesate.  Dar unde le găsim? Știm ce să cumpărăm? Citim etichetele de pe produse și le înțelegem?

Între alerte alimentare, reclame înșelătoare și informații despre neregulile găsite în magazine, mulți spun că nu mai știu ce să pună în farfurie. Autoritățile ne îndeamnă să cumpărăm numai din locuri autorizate și să nu uităm să citim eticheta.

Adrian Băncilă i-a întrebat pe constănțeni dacă au acest obicei:

Constănțenii se aprovizionează atât din supermarket-uri, cât și din piețe. Unii dintre ei citesc etichetele și spun știu termenii trecuți pe acestea.

Obișnuiți uitați pe etichetele produselor când mergeți la supermarket?

Da, ne uităm…

Și cunoașteți termenii folosiți?

Știm unele produse nu sunt sănătoase. Sunt conservanți, coloranți. Pe unele etichete scrie „fără conservanți” și le are pe celelalte.

Obișnuiți uitați pe etichetă?

Caut întotdeauna lucrurile mai sănătoase. Faptul supermarket-urile, chiar și ale noastre, în piețe ai noștri producători, mulți, nu toți, s-au adaptat la mizeriile din legume. Am avut clienți care au lucrat la solarii în Occident și în altă parte și au spus cum culegeau roșiile de verzi și le puneau în lăzi, le pulverizau și a doua zi erau roșii.

Pe etichetele produselor, pe lângă denumirile acestora, ar trebui găsim informații precum lista ingredientelor, alergenii, marcarea datei, țara de origine și declarația nutrițională.

Așadar, cum alegem ingredientele? Ce să gătim pentru a ne hrăni cu adevărat?  Cum să arate farfuria alimentară? Dar piramida alimentară cum este structurată astăzi? Ce relație să avem cu zahărul, sarea și grăsimile? Și cum putem face față marketingului înșelător? Ne lămurește cu date de ultimă oră ale studiilor recente specialistul în nutriție gastronomică, Mihai Balaban.

„În funcție de carbohidrații pe care îi alegem, în ce cantitate, cum îi combinăm, când îi mâncăm, glucidele pot fi cel mai bun prieten sau cel mai aprig dușman” este una dintre concluziile pe care o susține specialistul atunci când își prezintă munca de cercetare la diferite evenimente de voluntariat și educație pentru sănătate.

Astăzi, după știrile orei 14.00, Mihai Balaban este invitat în emisiunea „Tema Zilei”, moderată de Liliana Moldoveanu.

Redactor: Adina Sîrbu

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:58

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită

Fostul ministru al Transporturilor Alexandru-Răzvan Cuc a fost reținut, marți, de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de...

Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, reținut pentru complicitate la dare de mită
Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:55

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror

Judecătorul Laurențiu Ionel Beșu, care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder, a promovat marți interviul susținut la Consiliul Superior...

Judecătorul care a făcut dezvăluiri în documentarul Recorder a promovat interviul de la CSM și va deveni procuror
Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 17:49

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Timp de două zile, la Constanța, operatori de plaje și agenți economici membri RESTO s-au întâlnit cu Secretarul de Stat din Ministerul...

Problemele de pe litoralul românesc, dezbătute cu reprezentantul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:42

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii

UPDATE În urmă cu scurt timp, directorul Fănel Popa a anunțat că nu-și va da demisia din funcție. Mai multe surse din cadrul CT BUS au...

UPDATE / Protestul CT BUS continuă și în cursul zilei de miercuri. Au fost scrise mai multe demisii
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:24

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

Miercuri, 17 decembrie, începând cu ora 18:00, scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va vibra în acord cu...

„Spectacol de Crăciun”, pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:03

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS

Astăzi, în jurul orei 13.45, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 4, au fost sesizați prin apel 112, de către...

CONSTANȚA: Polițiștii și jandarmii au intervenit în cazul protestului CT BUS
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:42

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) împreună cu Asociația Filateliștilor „Tomis” Constanța organizează vineri,...

130 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă, celebrați printr-o expoziție și lansare de carte
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:06

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale

Institutul Național al Patrimoniului a lansat, la Muzeul de Artă Populară Constanța, volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare...

AUDIO | A fost lansat volumul „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, o lucrare dedicată gastronomiei tradiționale