TEMA ZILEI | Stadiul înnisipărilor și apariția de noi sectoare de plajă pe litoralul românesc – subiectele emisiunii de astăzi

Publicat de Doina Sirbu, 27 martie 2024, 09:15 / actualizat: 2 aprilie 2024, 15:13
De peste 20 de ani au început studiile pentru stoparea eroziunii costiere pe litoralul românesc și de 10 ani au demarat lucrările de înnisipare. Suprafețele de plajă au crescut cu 60 de ha, în prima etapă, cu încă 200 de ha în cea de a doua și, în final, țărmul românesc al Mării Negre va avea prin lucrări de înnisipare și îndiguire, aproape 400 de ha de plajă. Costul lor va atinge un miliard de euro, afirmă directorul ABADL, Hristu Uzun.
“Am promovat proiectul de reducere a eroziunii costiere, un proiect foarte ambițios al României și al Apelor Române. L-am început de prin 2003. Au fost mai multe variante, a fost un proiect de monitorizare a zonei costiere, a urmat poluarea cu nutrienţi la Marea Neagră și după care am promovat în 2009 Master Planul zonei costiere și astfel am întregit toate studiile posibile pe lungimea asta de la Sulina până la Vama Veche în zona terestă, până la 1 km, 2km unde a fost voie și până la izobata (adâncimea) de -15 sau -20 m, încât am luat tot toate informațiile posibile care au fost posibile la vremea respectivă. Am avut firme de consultanță cu care am creat ideea cum va arăta viitorul litoral al Mării Negre privind mediul și zona costieră și înnisiparea și protecția acestor viitoare lucrări. Am colaborat cu foarte multe firme străine care erau cu experți foarte buni și astfel am ajuns încât se văd și la ora actuală lucrările pe care le-am făcut. Acestea demonstrează că sunt niște lucrări deosebit de atractive, rezistente, respectă problemele de mediu. De fapt, este un proiect de mediu mai mult și pot să spun că întreaga valoare a acestui proiect mare, imens, va ajunge la aproape un milliard de euro”, spune directorul ABADL, Hristu Uzun.
De la an la an, nisipul va fi din ce în ce mai fin, atât prin intervenția naturii, cât și prin intervenția utilajelor ABADL, susțin specialiștii cu care a dialogat Liliana Fustanela.
Invitați în emisiunea de astăzi sunt directorul general ABADL, Hristu Uzun, directorul Sistemului Gospodărire Apelor (SGA) Titel Gagiu, șeful serviciului Unități de Implementare Proiecte, Stelică Hagiu și managerul de proiect, Nicușor Buzgaru.
Emisiunea “Tema Zilei” cu Liliana Fustanela poate fi ascultată aici:
Redactor online: Doina Sîrbu