Ascultă Radio România Constanța Live

AUDIO | Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănțeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

AUDIO | Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănțeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Publicat de Adina Sîrbu, 14 martie 2024, 15:22

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiționale în cadrul propriei gospodării. Mirela Mogîlă este administratorului unei astfel de afaceri de tip familial din comuna constănțeană Saligny.

În punctele gastronomice înființate în gospodării, turiștii sunt îmbiați cu preparate culinare tradiționale, care respectă rețetele moștenite din generație în generație, folosesc materie primă locală și sunt pregătite în condiții conforme de igienă.

Cum s-a născut această idee, de a înființa un punct gastronomic în comuna Saligny?

Cumva, de prin 2017, când am fost la Tulcea și am văzut ce a făcut domnul Patzaichin acolo, chiar în orașul Tulcea, și lângă avea și un fel de consignație cu produse românești, lucrate de țăranul român, și asta mi-a plăcut foarte mult. Acolo a fost primul moment. Și în  2017 ne-am cumpărat o căsuță, undeva la 7 km de Cernavodă, în comuna Saligny. De atunci tot muncim. Din 2017 așezăm acest punct gastronomic și am considerat anul trecut că am ajuns la faza în care putem să funcționăm.

În privința actelor necesare pentru înființarea acestui punct gastronomic local, cum a fost acest demers?

Destul de anevoios a fost pentru că oamenii din jur nu au înțeles despre ce este vorba și cum se pune problema. Am fost foarte mult susținută de DSV, a fost prima instituție la care am bătut la ușă.

Pentru câte persoane puteți să asigurați masa la un prânz, să zicem?

Șase, opt. În punctul nostru gastronomic suntem doar doi, eu cu soțul meu, copiii nu locuiesc cu noi, și atunci noi suntem cei care administrăm, noi muncim, noi facem mâncare, noi suntem ospătari. Mi-ar fi foarte greu să duc un număr foarte mare de oaspeți, dar noi nici n-am plecat la modul de a face afaceri din asta. Noi am plecat la modul de a face pasiune și de a crea povești. Și atunci preferăm un număr foarte mic de de oaspeți, în care să creăm povești de viață și să mâncăm sănătos.

Cu ce preparate îi întâmpinați pe cei care vă vizitează în gospodărie? Care este specialitatea casei?

Specialitate casei este o ciorbă cu teițel de casă și tocăniță cu ceapă și cu carne de găină de curte. În meniu avem și aperitiv, felul unu, felul doi, desert și avem pâine de casă, avem turte, adică încercăm să fim cât se poate de simpli, naturali și să punem gust.

Această prezentare necesită JavaScript.

Redactor: Nicu Ispas/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Mirela Mogîlă

CONSTANȚA: Licitație publică pentru închirierea a 13 cabinete medicale din Policlinica nr. 2
Actualitate luni, 15 decembrie 2025, 17:10

CONSTANȚA: Licitație publică pentru închirierea a 13 cabinete medicale din Policlinica nr. 2

Consiliul Județean Constanța a aprobat, astăzi, documentația pentru licitația publică privind închirierea a 13 cabinete medicale din...

CONSTANȚA: Licitație publică pentru închirierea a 13 cabinete medicale din Policlinica nr. 2
Consiliul Județean Constanța a aprobat pachetul fiscal pentru 2026
Actualitate luni, 15 decembrie 2025, 16:32

Consiliul Județean Constanța a aprobat pachetul fiscal pentru 2026

Consiliul Județean Constanța a aprobat, astăzi, pachetul fiscal pentru 2026. Acesta include taxele de urbanism, taxele speciale și tarifele...

Consiliul Județean Constanța a aprobat pachetul fiscal pentru 2026
Georgescu, prima întâlnire în instanță cu Potra: Reforma în Justiție începe cu un singur pas – turul doi înapoi
Actualitate luni, 15 decembrie 2025, 16:19

Georgescu, prima întâlnire în instanță cu Potra: Reforma în Justiție începe cu un singur pas – turul doi înapoi

Fostul candidat la alegerile prezidențiale Călin Georgescu și mercenarul Horațiu Potra s-au întâlnit luni pentru prima dată în sala de...

Georgescu, prima întâlnire în instanță cu Potra: Reforma în Justiție începe cu un singur pas – turul doi înapoi
carne de porc
Actualitate luni, 15 decembrie 2025, 16:03

Județul CONSTANȚA: Locațiile în care se poate efectua examenul trichineloscopic

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanta aduce la cunoștința publicului locațiile unde se poate efectua...

Județul CONSTANȚA: Locațiile în care se poate efectua examenul trichineloscopic
Actualitate luni, 15 decembrie 2025, 15:56

CONSTANȚA: Blocarea locului de parcare cu diferite obiecte, sancționată cu până la o mie de lei

Delimitarea benzii unice pentru autobuze, pe bulevardele din municipiul Constanța,  restrânge numărul locurilor de parcare neamenajate. În...

CONSTANȚA: Blocarea locului de parcare cu diferite obiecte, sancționată cu până la o mie de lei
Actualitate luni, 15 decembrie 2025, 15:31

DIALOGURI LA ZI | Ateș Casimceali, fondatorul Asociației ”Viitorul orașului tău”, invitat în emisiunea de astăzi

În ultimii 10-15 ani, o clasă civilă bine coagulată își face tot mai distinct simțită prezența în societatea românească. Organizați în...

DIALOGURI LA ZI | Ateș Casimceali, fondatorul Asociației ”Viitorul orașului tău”, invitat în emisiunea de astăzi
Actualitate luni, 15 decembrie 2025, 15:12

„Față de masă din Țara Zarandului”, exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța

Fața de masă specifică locuinței țărănești, confecționată din două-trei foi de țesătură aleasă în război, are o formă...

„Față de masă din Țara Zarandului”, exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța
Actualitate luni, 15 decembrie 2025, 14:41

Sesiune a programului Rabla pentru persoane fizice, marți, cu un buget total de peste 36 de milioane de lei

O nouă sesiune a Programului național „Rabla” pentru persoane fizice începe mâine, anunță Administrația Fondului de Mediu....

Sesiune a programului Rabla pentru persoane fizice, marți, cu un buget total de peste 36 de milioane de lei