Pacientii constănteni, trataţi cu cel mai performant sistem robotic din chirurgia ortopedică, la Spitalul Județean

Publicat de Adina Sîrbu, 21 februarie 2024, 10:59 / actualizat: 21 februarie 2024, 13:10
Precizie maximă, recuperare rapidă post operatorie, risc minim de complicaţii şi cicatrici din ce în ce mai reduse pentru pacienţi – sunt cuvintele de ordine pentru intervenţiile chirurgicale realizate de către medicii din cadrul Secției de Ortopedie Traumatologie a Spitalului Județean de Urgență Constanţa.
Cel mai performant robot de chirurgie ortopedică din lume este folosit acum și la Spitalul de Urgență Constanța. Sistemul de genunchi ROSA este, practic, un asistent chirurgical robotizat dezvoltat în scopul de a le permite medicilor să efectueze intervenţii chirurgicale la cel mai înalt grad de precizie, pe baza unui plan personalizat în funcție de anatomia unică a pacientului.
Șeful Clinicii de Ortopedie a Spitalului de Urgență Constanța, dr. Bogdan Obadă, spune că sistemul este destinat exclusiv intervențiilor de protezare a genunchiului și că este deja folosit:
Este cea mai înaltă tehnologie de care puteam beneficia, o tehnologie care se foloseşte de 4 ani în America şi de numai 2 ani în Europa. Acest sistem de chirurgie robotică ne calculează care sunt parametrii optimi de montare a protezei, ca pacientul să aibă beneficiu maxim postoperator și asta bineînțeles duce la o recuperare funcțională mai rapidă. Costul unui astfel de robot este în jur de 1.000.000 euro. Noi suntem fericiți că am avut suportul necesar să facem instruirea și să folosim acest echipament considerat un vârf la nivel mondial.
Important de știut este că atât tratamentul chirurgical, cât și protezele implantate cu această tehnologie sunt gratuite pentru pacienți, în baza biletului de trimitere, fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Dr. Bogdan Obadă spune că zilnic se fac operații de protezare, iar pacienții nu mai sunt nevoiți să aștepte cu anii o astfel de intervenție, așa cum se întâmpla în trecut:
Noi, aici, în Constanța, nu mai putem spune listă de așteptare. La volumul mare de protezare pe care-l facem deja, putem spune listă de pacienți programați, pentru că timpii de așteptare nu mai sunt cum erau în alți ani. Câte un an, 2, 3 ani aștepta un pacient o programare la protezare. Acum, într-o medie de 3-4 luni, pacientul ajunge să fie operat din momentul în care este consultat și sunt foarte mulți pacienți.
Managerul SCJU Constanţa, Ionuţ Ionescu, a precizat că puține sunt unitățile sanitare care dispun de un astfel de robot:
În acest moment, Spitalul Judeţean Constanţa este al doilea spital de stat din România, alăturându-se unui număr relativ mic de spitale din întreaga țară, care utilizează acest sistem special.
Anul trecut, o echipă de medici din secţia clinică de Ortopedie şi Traumatologie a implantat, pentru prima dată în România, o proteză de şold personalizată, realizată în Elveţia.
Redactor: Cătălina Radu/ Foto: SCJU Constanța/ Redactor: Adina Sîrbu