Dr. Alina Dobrotă, director CRTS Constanţa: “În primele 10 zile ale acestui an, s-a înregistrat o medie de 64 de donări pe zi”

Publicat de Doina Sirbu, 18 ianuarie 2024, 13:32
Și la Constanța, numărul donatorilor de sânge va fi restricționat! Măsura va fi luată cel târziu mâine, anunță conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța (CRTS), care urmează să stabilească dacă vor fi amânați donatorii cu anumite grupe de sânge sau va fi limitat numărul celor acceptați într-o zi.
Pe de o parte, restricțiile sunt necesare ca urmare a creșterii numărului de donatori, iar pe de altă parte din cauza deficitului de personal din cadrul centrului. În prezent, la activitatea de donare sunt doar două asistente, ceea ce face ca timpul de așteptare să crească foarte mult. Despre programările care s-au făcut deja până în luna februarie, dar și despre problemele cu care se confruntă Centrul de Transfuzii Constanța, aflăm mai multe de la directorul instituției, dr. Alina Dobrotă.
În alte județe, numărul celor care se prezintă la centre a crescut de câteva ori, după ce valoarea tichetelor a fost majorată de la 67 la 280 lei. Care este situația la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța?
Şi la nivelul județului Constanța s-a înregistrat în primele 10 zile ale acestui an o creștere a numărului persoanelor care s-au prezentat. Pentru 2023, am avut o medie pe zi de 39 de donări, în timp ce în primele 10 zile ale acestui an s-a înregistrat o medie de 64 de donări pe zi. Vedeți, nu e chiar dublu, dar este foarte bine.
Este media de care aveați nevoie?
Este peste media estimată ca fiind necesară. Este bine că oamenii au venit în număr mai mare să doneze. Problemele apar de la limitele instituțiilor în care lucrăm, respectiv lipsa resursei umane, echipa medicală a Centrului Regional de Transfuzii Constanța, nici multe alte centre din țară nu pot susține afluxul mare pe termen lung, cu numărul mic de angajați pe parte medicală, pe compartimentul donator, laborator, prelucrarea sângelui. De aici apar problemele. Acesta este un aspect. Al doilea aspect vizează necesitatea unei adaptări a numărului de donări raportat la necesarul pentru spitale. În Constanța nu am introdus nicio restricție, la nivelul județului Constanța, întrucât solicitările au fost mari și în aceste 10 zile am adus încă de trei ori din alte județe, însă și noi vom fi nevoiți, de exemplu, recoltarea a ținut până către ora 16:00, dar personalul care se ocupă de prelucrare a plecat către ora 21:00, 21:30, deci nu se poate susține zilnic un program suplimentar pentru aceeași persoană.
Care este deficitul de personal la Centrul din Constanța?
Ne-ar mai trebui cel puțin șase asistenți medicali, un biolog sau doi, un șofer, dar problema, ca și în spitale, o reprezintă deficitul de asistenți medicali.
Cu câți asistenți medicali lucrați acum?
În prezent, întrucât avem asistente medicale în compartimentul care se ocupă de donare, dar două dintre ele sunt în concediu pentru creșterea copilului, o a treia este însărcinată și de peste două luni nu a mai venit la serviciu, având probabil probleme medicale și mai avem o altă angajată cu alte probleme medicale. Deci patru din vreo șase lipsesc, mă refer șase angajați din compartimentul donatori. Practic, toată activitatea din compartimentul donatori are asigurați, conform posturilor pe care sunt angajați doar două asistente și un medic. Restul asistenților sunt mutați din celelalte sectoare, dar sectoare în care activitățile trebuie asigurate, deci apare o încărcătură foarte mare pe asistenți. Nu este vorba despre, să zicem, o plângere, este doar o prezentare a realității, cu rugămintea ca populația să înțeleagă în momentul în care vom introduce niște restricții, faptul că acestea sunt justificate.
La ce restricții vă referiți? Veți primi doar un anumit număr de donatori?
Docamdată, începând cu ziua de vineri sau poate și de astăzi vom limita numărul persoanelor care pot intra pe procedură, astfel încât activitatea să nu mai depășească programul oficial de lucru și legal. Pentru a putea stabili acest număr, am nevoie să fac o evaluare de la o oră la alta. Monitorizez disponibilul.
Ce pot face cei care vor să doneze? Se pot programa la un număr de telefon sau prin aplicații?
Desigur, Constanța cred că a fost printre primele centre cu ani în urmă când a introdus sistemul de programări prin telefon. Ulterior, s-a introdus și programarea prin aplicație. Cei dornici să doneze și care cunoșteau această informație s-au programat. Există mai multe solicitări de programări decât numărul posibil, însă ținem cont, o situație generată de aglomerație este faptul că s-a prelungit mult timpul de așteptare al donatorilor.
La cât a ajuns timpul de așteptare?
Depinde! Este în medie. Pentru cei programați, am avut o situație în care trei donatori programați au așteptat aproximativ 2 ore. Nu putem decât să ne cerem scuze.
Donatorii fideli au prioritate?
Deocamdată nu am acordat prioritate în limita a ceea ce s-a putut, decât persoanelor programate. Donatorilor fideli ar fi justificat la un moment dat, în funcție de nevoi, să li se acorde prioritate, dacă îi vizăm pe cei care donează prin acea metodă specială de afereză, prin care recoltăm anumite concentrate trombocitare. Acestora, întotdeauna, li s-a acordat prioritate. Numărul lor este mic.
Cei care vor să doneze, cel mai bine ar fi să își facă programare?
Da, dar așa cum v-am spus, cel puțin pe aplicație, până la 1 februarie, locurile sunt ocupate. Sunt puține locuri și, telefonic, sunt deja programări pentru următoarele două săptămâni.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com