TULCEA: A fost lansat un program european pentru sprijinirea micilor producători de energie din surse regenerabile

Publicat de Doina Sirbu, 13 decembrie 2023, 07:43
La Tulcea a fost lansat un program european, dedicat sprijinirii micilor producători de energie din surse regenerabile. Sunt incluși, aici, chiar și cetățenii obișnuiți, care au montate pe casă panouri fotovoltaice și sunt în situația de a vinde surplusul de energie, când acesta există, marilor distribuitori de pe piață.
Programul urmărește să faciliteze asocierea acestor mici producători de energie din surse verzi, astfel încât să aibă putere de negociere mai mare și să își vândă marfa în condiții mai avantajoase. Obiectivul final, la nivelul continentului, este stimularea producției de energie din surse nepoluante. Despre subiect a vorbit primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie.
Domnule primar, ați anunțat lansarea unui program european care îi privește pe producătorii locali de energie din surse regenerabile, pe prosumatori, prin care aceștia sunt invitați să își conjuge eforturile, astfel încât să obțină prețuri mai bune și condiții mai avantajoase în relația cu marii jucători de pe piață. Vă rugăm să ne faceți mai întâi o scurtă prezentare a proiectului.
Proiectul pornește de la niște cazuri de bună practică. A fost inclus în cadrul programelor Uniunii Europene și noi, în România, de 2 ani, de 3 ani, am pornit o foarte mare activitate, acțiune în a ne monta panouri fotovoltaice, în a produce energie electrică pentru a deveni producători când avem baterii sau prosumatori, când nu avem baterii și transmitem totul în rețeaua la care noi avem abonament. Dar, în Uniunea Europeană s-a observat că au început să apară diferențe sau abuzuri, adică un anumit prosumator a început să vândă, i s-a făcut o ofertă de un anumit preț pe KW, altuia un preț mult mai mare. Nefiind reprezentanți, fiind doar individuală, ei nu aveau nicio putere și atunci în niște orașe din Italia și din Franța s-au unit în asociații și au spus: domnule, noi producem curent electric! Câţi suntem? Suntem 300 de persoane fizice sau juridice, producem atâția KW sau MW. Păi, noi dacă ne unim, noi putem negocia cu furnizorul de energie electrică, să-i vindem la un preț mult mai bun și să facă în felul ăsta, să-l determinăm să facă investiții în structura energetică, la fel cum și noi, fiind mai puternici, putem să solicităm din fonduri nerambursabile sau din fonduri proprii, să ne facem investiții pentru mărirea capacității de producere a energiei electrice, în felul ăsta căpătând o independență energetică.
Domnule primar, să spunem că locuiesc în municipiul Tulcea și am pe casă montate panouri fotovoltaice, așa cum ați spus dumneavoastră. Care este primul pas? Ce trebuie să fac mai întâi pentru a intra în acest program?
Primul pas este să vă adresați Primăriei și să participați dumneavoastră sau dacă sunteți mai mulți pe o stradă, câțiva reprezentanți, la întâlnirile de lucru pe care noi le facem publice din timp.
Cât va dura până când se va ajunge la faza concretă în care se va negocia și se va obține un preț mai bun?
Nu știu cât va dura, pot să vă spun că în mod evident, în municipiul Tulcea și municipiul Bistrița se va întâmpla pentru prima dată, adică noi sperăm ca la anul să avem prima formă de asociere.
Redactor: Bogdan Comşa / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: facebook.com