COD GALBEN de vânt în județul CONSTANȚA : Acoperișuri smulse, copaci prăbușiti, porturi închise

Publicat de Adina Sîrbu, 12 noiembrie 2023, 09:43
Dobrogea a intrat, la ora 8.00, sub un nou cod galben de intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de peste 70 de km/h în zona de coastă, atenționare valabilă până la ora 18.00.
Pompierii militari ai ISU Dobrogea au avut deja primele intervenții – informează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului, lt. Anamaria Stoica.
La Medgidia, pompierii Detașamentului din localitate, cu 2 autospeciale, au intervenit pentru asigurarea măsurilor PSI la acoperișul desprins de pe clădirea Sălii de Sport, situată pe str. Ciocârliei, nr.4. În municipiul Constanța, o creangă a căzut pe firele de electricitate de pe strada Mircea cel Bătrân, iar pompierii au intervit în zonă.
Pompierii Detașamentului Fripis, cu o autospecială de stingere și una de descarcerare intervin în cazul altor crengi care stau să cadă pe Aleea Mărgăritarelor, nr. 1, bloc. 15A, dar și la un copac prăbușit peste o mașină parcată pe B-dul Tomis din Constanța, la nr. 334A, bl. ST6.
Și la Eforie Sud, pompierii au fost solicitați, a declarat lt. Anamaria Stoica pentru Radio Constanța:
S-a intervenit la Sala de sport din Medgidia, pentru asigurare măsuri PSI la acoperișul care a fost desprins de pe sala de sport, cu o autospecială de stingere și cu o autoscară. De asemenea, la o creangă căzută pe firele de electricitate pe strada Mircea cel Bătrân, cu o autospecială de stingere. Tot în Constanța, la crengi care stau să cadă pe Aleea Mărgăritarelor, cu o autospecială de stingere, la degajarea unui pom căzut pe un autoturism parcat intervine descarcerarea de la Detașamentul Fripis, iar la un copac căzut pe un alt autoturism parcat, în Eforie Sud, intervine o autospecială de stingere de la Stația Tuzla.
Totodată, din cauza vântului puternic și a furtunii de pe mare, au fost suspendate manevrele în toate Porturile de la Marea Neagră.
Potrivit meteorologilor, vântul bate în aproape toată ţara, vizate de codul galben fiind Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei, unde rafalele vor avea viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona montană, vor fi rafale de 60…80 km, iar la altitudini mai mari de 1.700 m, de peste 110 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă șoferilor să aibă în atenție condiţiile meteorologice atunci când pornesc la drum:
În condiţiile producerii unor fenomene meteo ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere, vă sfătuim să adoptați o manieră prudentă de conducere şi să evitați orice manevră riscantă, asigurându-vă constant, pe tot parcursul traseului.
Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi echivăpaţi-vă maşina corespunzător, cu anvelopele de iarnă!
Sporiţi atenţia la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare şi evitaţi oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.
În condiții de trafic intens, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.
În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/ceții/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente rutiere.
Curăţaţi farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
Conduceți în mod responsabil, cu multă atenție!
Redactor: Adrian Băncilă/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: ilustrativ