ÎNGRIJORĂTOR: fumatul ucide anual 6 milioane de oameni

Publicat de Adina Sîrbu, 27 februarie 2015, 09:18
Fumatul nu mai este un obicei acceptabil în societate în majoritatea ţărilor care implementează Convenţia-cadru pentru Controlul Tutunului, dar continuă să fie o cauză considerabilă de mortalitate, producând moartea a peste jumătate dintre persoanele care fumează cu regularitate.
Aceste afirmaţii aparţin secretarului convenţiei-cadru, Vera Luiza da Costa e Silva, şi au fost făcute într-o conferinţă de presă ţinută la Geneva în ajunul împlinirii a zece ani de la data intrării în vigoare, la 27 februarie 2005, a acestui prin tratat încheiat vreodată sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Având ca scop combaterea epidemiei mondiale de tabagism, tratatul avea, la data intrării sale în vigoare, 40 de state semnatare, iar în prezent numărul acestora este de 168 (reprezentând aproximativ 90% din populaţia globului).
Cele mai recente date difuzate de OMS arată că, în fiecare an, mor din cauza fumatului şase milioane de persoane, cifră care s-ar putea reduce considerabil dacă se va îndeplini obiectivul vizând diminuarea cu 30% până în 2025 a consumului de tutun în ţările semnatare ale convenţiei.
Progresele înregistrate variază foarte mult, printre ţările cu cele mai bune rezultate figurând Finlanda, Irlanda, Noua Zeelandă şi o serie de state insulare din Pacific, care se definesc drept ‘lipsite de tutun’ (având în vedere că fumătorii reprezintă sub 15% din populaţie).
Eforturile de diminuare a fumatului sunt afectate de publicitate şi de creşterea ofertei de dispozitive electronice de inhalare a nicotinei fără a face fum, precum şi a celei legate de alte forme de consum de tutun, cum ar fi narghileaua.
O altă problemă este legată de faptul că, în multe regiuni, fumatul face parte din cultura locală.
Pe de altă parte, sunt foarte multe acţiuni, inclusiv în justiţie, întreprinse de firmele producătoare de tutun contra măsurilor menite să combată tabagismul.
În deceniul care a trecut de la intrarea în vigoare a convenţiei-cadru, 80% dintre ţările semnatare şi-au întărit legislaţia în privinţa limitării consumului de tutun, iar costul unui pachet de ţigări a crescut în medie cu 150%.