Ascultă Radio România Constanța Live

MAMAIA: Iubitorii fructelor de mare sunt invitați la ”Festivalul Scoicilor by Chef Cătălin Scărlătescu”

MAMAIA: Iubitorii fructelor de mare sunt invitați la ”Festivalul Scoicilor by Chef Cătălin Scărlătescu”

Publicat de Adina Sîrbu, 29 iulie 2023, 15:35

Căutați o experiență culinară unică? Dacă da, să știți că vă puteți bucura de preparate delicioase la Festivalul Scoicilor, împreună cu chef Cătălin Scărlătescu! Evenimentul se va desfășura în stațiunea Mamaia, zona Piațeta Perla, între 31 iulie și 6 august 2023. Cătălin Scărlătescu ne-a vorbit despre preparatele sofisticate și inedite care vor fi create cu măiestrie din cele mai proaspete scoici (și nu numai!).

Cătălin Scărlătescu:

Am adus un festival în Constanța, pentru că prima dată am reușit să îl fac la București, la Balotești îl făceam eu, mai bine zis. După care autoritățile din localitate mi-au spus: ”tu faci festivalul Scoicilor la București?”… Uite așa a luat naștere Festivalul Scoicilor by Chef Cătălin Scărlătescu. Eu sunt constănțean, născut și crescut aici, pe malul mării.

Dar de ce ați considerat că este nevoie de un festival al scoicilor?

Cătălin Scărlătescu:

Am 52 de ani și ne aducem foarte bine aminte cum era vara la mare. Ne scăpau bunicii și părinții din vizor și noi stăteam toată ziua pe plajă. Ce să mâncăm? Mâncam garizi, scoteam scoici, puneam scoicile lângă foc, ele se deschideau și se găteau de la căldură aia. A fost cea mai ușoară rețetă de scoică din toate timpurile. Scoica scoasă din apă, nici sare nu-i mai trebuia. Gândiți-vă că noi, când aveam vreo 6-7 ani, cam asta făceam.

Mâncare sănătoasă și în vreme de comunism, când nu prea se găsea orice aliment în magazin…

Cătălin Scărlătescu:

Da, salamul era la mare căutare, pâinea ne-o dădeau la sfert, untul, la cartelă. La lapte trebuia să stau de la ora 3:00 la coadă, dar marea ne dădea guvizi, aveam garizi, aveam scoici, aveam de toate din mare.

Și cum va fi Festivalul Scoicilor în acest an?

Cătălin Scărlătescu:

Sper să fie mult mai mare, mult mai drăguț și mult mai interesant. Deja s-a creat un trend. Acum foarte mulți ani, foarte puține restaurante aveau în meniu scoicile. În momentul de față e o cerere imensă, sunt foarte mulți scafandri care asta fac – livrează scoici restaurantelor. Pentru mine o mare bucurie. Aduni niște scoici și le pui în farfurie. Ce e mai proaspăt de atât? Ce poate fi mai interesant decât preparatul ăsta? Oamenilor le face plăcere să le mănânce în toate felurile, că le faci cu vin, le faci cu unt, că le faci cu smântână sau simple, doar la plită, ori cum le fac italienii cu lămâie și piper – ele sunt spectaculoase.

Se numește Festivalul Scoicilor, dar știu că nu găsim numai scoici acolo

Cătălin Scărlătescu:

Păi să ne gândim puțin și la vegetarieni și atunci trebuie să avem un burger. Este al doilea sport național în România, după shaorma și am zis că dacă alții au dus shaorma la nivelul de campioană mondială, eu trebuie să iau burger-ul ăsta și să-l arăt oamenilor. Sunt multe alte preparate. Vor fi și preparate pentru vegetarieni, dar vom avea și niște coaste spectaculoase cu barbecue afumate, vom avea și un burger spectaculos, vom avea scoici din toate felurile, vom avea un fritto misto, pentru că e la modă – ți-ai luat într-un cornet niște peștișor și ai scăpat de, nu știu, de o masă de prânz.

Chef Cătălin Scărlătescu, ne vedem la Festivalul Scoicilor!

Cătălin Scărlătescu:

În foarte scurt timp, o să fim chiar aici lângă dumneavoastră. Vă aștept pe toți,  și constănțeni, și turiștii care vin din țară, să ia contact cu scoicile, să simtă și ce înseamnă o rețetă foarte proaspătă și mult iubită de mine.

Vă așteptăm așadar în Mamaia, în zona Piațeta Perla, între 31 iulie și 6 august, la Festivalul Scoicilor cu Chef Cătălin Scărlătescu…

Cătălin Scărlătescu:

Și nu numai! Vor mai fi multe surprize! Oamenii care iubesc bucătăria vor veni să gătească scoici pentru voi toți!

Interviul integral îl puteți asculta aici: 

Interviu realizat de Larisa Calistru/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Cătălin Scărlătescu pagina de Facebook

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței
Actualitate duminică, 24 august 2025, 14:26

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței

Duminică, 24 august, Ucraina celebrează Ziua Independenţei, proclamată în 1991, cu câteva zile înaintea Republicii Moldova. La vremea...

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței
TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate
Actualitate duminică, 24 august 2025, 13:20

TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate

Aproximativ 50.000 de persoane au participat, sâmbătă seara, la primele concerte oferite în cadrul Festivalului Enisala – Unitate la...

TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate
Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului
Actualitate duminică, 24 august 2025, 13:01

Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului

Fenomenul de „upwelling” a dus, din nou, la o răcire bruscă a apei mării pe întreg litoralul, astfel că temperatura a scăzut de la...

Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului
UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”
Actualitate duminică, 24 august 2025, 11:51

UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”

Uniunea Elevilor Reprezentanţi critică modul în care se vor acorda bursele începând cu anul şcolar 2025-2026. Reprezentanții UER îi...

UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”
Actualitate duminică, 24 august 2025, 11:46

COD GALBEN de vânt puternic în nordul Dobrogei

ANM a emis o avertizare Cod Galben de intensificări ale vântului, valabilă pentru intervalul 24 august, ora 10.00 – 24 august, ora 20.00....

COD GALBEN de vânt puternic în nordul Dobrogei
Actualitate duminică, 24 august 2025, 09:50

VIDEO | Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia, seara a doua: Invitați de excepție, momente emoționante

A doua seară a Festivalului de Muzică Ușoară de la Mamaia a adus recitaluri ale unor artiști cunoscuți și îndrăgiți ai scenei românești....

VIDEO | Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia, seara a doua: Invitați de excepție, momente emoționante
Actualitate duminică, 24 august 2025, 08:14

Cutremur în judeţul Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 s-a produs duminică, la ora 7.15, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit datelor publicate de...

Cutremur în judeţul Vrancea, în această dimineață
Actualitate sâmbătă, 23 august 2025, 16:00

De la Cetatea Ester Abad la Mânăstirea Sf. Dionisie cel Mic și Sf. Efrem cel Nou, arc peste timp în Rezervația Naturală Gura Dobrogei

Cunoaștem astăzi, un loc de poveste cu floră și faună deosebite, cu multe grote și stânci bătrâne, dar și încărcat de sfințenie,...

De la Cetatea Ester Abad la Mânăstirea Sf. Dionisie cel Mic și Sf. Efrem cel Nou, arc peste timp în Rezervația Naturală Gura Dobrogei