Ascultă Radio România Constanța Live

De ce se scumpesc cartofii? Sunt tot mai puţin cultivaţi în România, iar de la poarta fermei până la raft, preţul se triplează! Interviu cu vicepreședintele Federației Cartoful, Romulus Oprea

De ce se scumpesc cartofii? Sunt tot mai puţin cultivaţi în România, iar de la poarta fermei până la raft, preţul se triplează! Interviu cu vicepreședintele Federației Cartoful, Romulus Oprea

Publicat de , 18 mai 2023, 10:56

Dacă cireșele conduc în fiecare primăvară topul scumpirilor la fructe și legume, nici cartofii nu se lasă mai prejos. Considerat un aliment de bază în alimentația românilor, cartoful este tot mai puțin cultivat în România, iar în aceste condiții ofensiva produselor de import a invadat piața hipermarketurilor. Așa se face că astăzi, spre exemplu, avem cartofi „noi” din Egipt și, în lipsa unei producții autohtone, care să satisfacă cererea consumatorilor, am ajuns să facem din cartof un produs …greu la portofel. Laurențiu DESPINA a dialogat despre cartofi și producția internă cu vicepreședintele Federației Cartoful, Romulus Oprea. 
Domnule Oprea, au fost ani în care cartoful era mâncarea de bază a celor cu venituri mai mici, dar, în ultimii ani, din pricina scumpirilor, cartoful tinde devină un lux…
Da, sigur, cartoful a fost considerat un aliment de bază. Este un aliment de bază! În ultimii 50 de ani, s-a făcut chiar protecție socială cu acest aliment. Din păcate, după Revoluție, l-am lăsat în plata Domnului, cum se spune, și nu ne-a mai interesat de el, gândindu-ne va merge totul de la sine. E adevărat că, înainte de ‘90, era o cultură extensivă, cu alte cuvinte se cultiva și în zonele mai puțin favorabile acestei culturi. Ştim că e o plantă care preferă zonele cu climat răcoros și umed. În curând nu prea mai avem condițiile acestea, nici măcar în zona tradițională – Brașov, Covasna, Harghita, Suceava ș.a.m.d. Dar, repet, a fost lăsat la voia întâmplării.
Nu s-a făcut o politică coerentă de susținere a acestei culturi, care a devenit foarte riscantă și, ca și cum n-ar fi fost suficient, am intrat în competiție directă cu marii producători din Vest. Este o cultură specială, cu inputuri foarte mari. dau un exemplu – înființezi un hectar de consum te costă vreo 35.000 lei, un hectar de cartof pentru sămânță te costă 55-60.000 lei, în funcție de categoria biologică. Este ca și cum ai înființa o cultură de viță de vie, dar vorbim de o plantă anuală… Şi atunci a apărut această selecție negativă, din păcate. În momentul când România a devenit membru al Uniunii Europene a apărut, bineînțeles, dominația asta aproape categorică în comerț, cu supermarket-urile care nu sunt române și care n-au niciun interes vândă marfă românească, drept urmare, românaşii noștri sunt ținuți un pic pe lângă. Sunt, ca zic așa, acceptați, nu prea au acces. La calitate egală, nu vor primi niciodată preț egal.
Apropo de prețuri, au ajuns cartofii coste cât bananele, e normal acest trend? Trecem la ceafă de porc și mici cu piure de banane?
Absolut nu, absolut nu! Este anormal! Dar, în construcția prețului, apare rețeaua de intermediari. Dacă fermierul român vinde cartoful de la poarta fermei, anul ăsta, în jur de 1,20 lei, 1,30 lei, 1,40 lei, dar colegii noștri din zona de producere a cartofului timpuriu au vândut chiar și cu 35, 40, 50 de bani, adică sub prețul de cost cu mult, dar dumneavoastră, consumatorii, ați cumpărat acest cartofi tot la 3 lei sau 4 lei pe kilogram. Aici este, de fapt, problema. Dacă de la poarta fermei se pleacă cu un preț, dumneavoastră aveți acces la acel cartof la un preț triplu, chiar cvadruplu, de multe ori.
Dacă vorbim de specialități, nici nu mai pomenesc, adică ambalaje mici ș.a.m.d, acolo sunt prețuri chiar la nivelul bananelor.
Spuneam că, pentru români, cartoful era un aliment de bază. Dar dacă avem de-a face cu scumpiri de la an la an și, în același timp, și cu scăderea suprafețelor cultivate, așa cum spuneați și dumneavoastră, de ce credeți statul nu face nimic pentru a proteja sau a încuraja cultura cartofului?
dau două cifre – dacă înainte de ‘90 se vorbea de 275-300.000 de hectare, astăzi sunt înregistrate la APIA 30-35.000 de hectare pe an, adică de 10 ori mai puțin. Și, dacă avem o producție medie, situată, conform statisticilor, la un nivel, zicem, foarte scăzut, comparativ cu Europa, 12 – 14 tone pe hectar, este clar noi nu mai putem asigurăm consumul intern din ceea ce producem și atunci se apelează la importuri. Teoretic, aceste importuri ar trebui fie doar de completare. Din păcate, noi, cu producția internă, suntem cei care completăm necesarul. De politici ce spun? Ministerul Agriculturii a încercat redreseze, cumva, această cultură sau măcar să o oprească din declin, pentru este într-un declin accentuat. Gândiți-vă că, în România, se produc 500-600 de hectare de cartof pentru sămânță, este o cifră ridicolă! Şi se mai cultivă 4.000 de hectare de cartof pentru industrializare și încă cele 25-26.000 de hectare rămase pentru consum. Din 2015 s-a hotărât ca această cultură beneficieze de un sprijin cuplat, dar vorbim strict de cartoful pentru sămânță și cartoful pentru industrializare. A reușit acest sprijin oprească declinul, l-a oprit la un anumit nivel, nivel la care suntem și astăzi. Nu își cresc fermierii suprafețele, pentru este mult prea riscant. De exemplu, în cazul cartofului pentru sămânță, nu riscă nimeni pună 60.000 lei în pământ și, după aceea, în momentul când apare o boală de carantină sau în dăunător de carantină, să i distrugă marfa fără absolut nicio despăgubire. Deci toată lumea plantează, cultivă la suprafața minimă posibilă. Cartoful pentru consum n-a fost susținut niciodată, cu excepția anului trecut, în care s-au acordat 200 euro pe hectar și se vorbește și în acest an de aceeași sumă. 200 euro înseamnă sub 3% din cheltuielile cu un hectar de cartof. Adică e o picătură într-un ocean.
Mai este cultura cartofului o afacere profitabilă pentru fermieri și la ce ne așteptăm în perioada următoare, mai precis în acest an?
Da, foarte greu de spus, dar acel trend de descreștere continuă, de la an la an, fermierii care au reușit se capitalizeze și care au accesat proiecte europene au reușit atingă niște producții care le permită profitabilitatea culturii. Din păcate, cam în 2 ani din 5 se iese în pierdere și ne lovim acum și noi, producătorii de cartofi, de un factor limitativ foarte important și anume lipsa apei. Știți foarte bine toate sistemele de irigații au fost făcute în sud, în vest, în zonele mari agricole. Ce ne așteptăm pe viitor? Competiție dură și scapă cine poate! Eu, totuși, sunt surprins de preferințele consumatorului român, care la ora asta cumpără cartofi din Egipt. Considerăm este cartof nou. Nu este cartof nou, este cartof produs pe alte coordonate geografice! Cartoful nou este ceea ce se face la noi în zona de sud – Constanța, Brăila, Galați, în mai-iunie, la sfârșitul lui iunie, probabil. Deci ăla este cartof nou, nu cartoful importat din Egipt, cartof care din punct de vedere al calităților culinare, zic eu, lasă de dorit.
Și, totuși, românii cumpără acest produs de import…
Cumpără, pentru nu au alte opțiuni și, în momentul în care apare cartoful nou românesc, făcut cu eforturi foarte mari, ies la un preț foarte mare, producțiile fiind mici și sunt prețurile mai mari decât ceea ce se aduce din import, e simplu! Totuși, din punct de vedere culinar și din punct de vedere al conținutului de diverse substanțe dăunătoare, știți produsul românesc este net mai bun decât ceea ce se importă, pentru noi consumăm un sfert din fertilizanții și din produsele de protecție a plantelor care se consumă în Europa de Vest. Cu asta cred am spus tot!
Interviu realizat de Laurenţiu Despina / Editor online: Alina Enache / Foto: Arhivă
Ucraina sărbătorește Ziua Independenței
Actualitate duminică, 24 august 2025, 14:26

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței

Duminică, 24 august, Ucraina celebrează Ziua Independenţei, proclamată în 1991, cu câteva zile înaintea Republicii Moldova. La vremea...

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței
TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate
Actualitate duminică, 24 august 2025, 13:20

TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate

Aproximativ 50.000 de persoane au participat, sâmbătă seara, la primele concerte oferite în cadrul Festivalului Enisala – Unitate la...

TULCEA: Prezență record, de 50.000 de participanţi, în prima zi a Festivalului Enisala – Unitate la cetate
Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului
Actualitate duminică, 24 august 2025, 13:01

Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului

Fenomenul de „upwelling” a dus, din nou, la o răcire bruscă a apei mării pe întreg litoralul, astfel că temperatura a scăzut de la...

Apa mării s-a răcit din nou și are doar 16 grade în sudul litoralului
UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”
Actualitate duminică, 24 august 2025, 11:51

UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”

Uniunea Elevilor Reprezentanţi critică modul în care se vor acorda bursele începând cu anul şcolar 2025-2026. Reprezentanții UER îi...

UER: „Ar trebui şi noi, elevii, să lucrăm part-time în timpul şcolii, aşa cum le-aţi spus studenţilor?”
Actualitate duminică, 24 august 2025, 11:46

COD GALBEN de vânt puternic în nordul Dobrogei

ANM a emis o avertizare Cod Galben de intensificări ale vântului, valabilă pentru intervalul 24 august, ora 10.00 – 24 august, ora 20.00....

COD GALBEN de vânt puternic în nordul Dobrogei
Actualitate duminică, 24 august 2025, 09:50

VIDEO | Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia, seara a doua: Invitați de excepție, momente emoționante

A doua seară a Festivalului de Muzică Ușoară de la Mamaia a adus recitaluri ale unor artiști cunoscuți și îndrăgiți ai scenei românești....

VIDEO | Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia, seara a doua: Invitați de excepție, momente emoționante
Actualitate duminică, 24 august 2025, 08:14

Cutremur în judeţul Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 s-a produs duminică, la ora 7.15, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit datelor publicate de...

Cutremur în judeţul Vrancea, în această dimineață
Actualitate sâmbătă, 23 august 2025, 16:00

De la Cetatea Ester Abad la Mânăstirea Sf. Dionisie cel Mic și Sf. Efrem cel Nou, arc peste timp în Rezervația Naturală Gura Dobrogei

Cunoaștem astăzi, un loc de poveste cu floră și faună deosebite, cu multe grote și stânci bătrâne, dar și încărcat de sfințenie,...

De la Cetatea Ester Abad la Mânăstirea Sf. Dionisie cel Mic și Sf. Efrem cel Nou, arc peste timp în Rezervația Naturală Gura Dobrogei