Ascultă Radio România Constanța Live

Adina Popov, consultant în alăptare: Eșecul alăptării contribuie major la depresia post-natală

Adina Popov, consultant în alăptare: Eșecul alăptării contribuie major la depresia post-natală

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 26 februarie 2023, 11:41

Invitată la „Interviul Dimineții” a fost astăzi Adina Popov – mamă, farmacist dar și consultant în alăptare. A creat în urmă cu 5 ani siteul “La Pieptul Mamei” pentru a veni în sprijinul proaspetelor mămici cu informații și sfaturi utile despre alăptarea ca mecanism funcțional, diversificare și înțărcare.

Am discutat și despre necesitatea parcurgerii corecte a pașilor atașării copilului la sân și despre cum pot depăși mămicile această perioadă delicată din viața lor.

Cum ați ajuns consultant în alăptare? Avem nevoie de așa ceva și mai ales de ce?

Adina Popov: În urmă cu 7 ani s-a născut fetița mea cea mare și am avut dificultăți foarte mari în alăptarea ei, pe care cumva a trebuit să le rezolv singură, neavând la cine să apelez. După alți 2 ani s-a născut fetița mea cea mică, lucrurile au stat complet diferit. Și am zis că e ceva aici, din moment ce sunt 2 povești diferite. Așa am decis să mă formez și ulterior să dau examenul pentru această certificare internațională. Da, avem nevoie de un consultant în alăptare. Majoritatea prietenelor și colegelor mele au avut dificultăți în alăptare. Mămicile se întâmplă să aibă și căderi psihice pentru că rolul mamei este cumva să îi asigure copilului tot ceea ce îi trebuie și atunci când vezi că este greu să faci asta se poate instala depresia post-natală. Iar eșecul alăptării contribuie major la ele.

De ce este important să primească un nou-născut laptele matern?

Adina Popov: Cred că am putea privi alăptarea ca singurul job al copilului în primul an de viață. Pentru că nu are nimic altceva, are doar de hrănit copilul. Și tot ce înseamnă această hrănire, în afară de cum se mișcă gurița, cum se mișcă capul, corpul în brațele mamei, cum se structurează anatomia orală și căile superioare, cum se structurează imunitatea și sănătatea intestinală, depind exclusiv de alăptare. Deci dacă ne gândim că un copil are doar atât, întrebarea este „De ce?” Pentru că așa l-a lăsat natura să facă asta și dacă ne gândim la un răspuns: pentru că pune bazele unei vieți sănătoase, mai presus de nutriție. Pentru că obișnuim să ne uităm la alăptare ca la un lichid care curge și atât, e mai mult. Adică tot ce face copilul la sân și în brațele mamei, la pieptul mamei(că de aici a venit titlul siteului și al grupului de Facebook de sprijin pentru alăptare) este pentru a sublinia că un copil trebuie să se dezvolte în brațe, la sân.

Dar există un curs special pentru așa ceva?

Adina Popov: Da, există. Eu m-am format la Asociația Consultanților în Lactație București și ulterior cei care termină cursul trebuie să facă un număr de ore de practică în funcție de specializarea pe care o au (1000 de ore în cazul meu) și ulterior un examen internațional în cadrul unei instituții internaționale care ne certifică.

Dar avem în spitale astfel de consultanți?

Adina Popov: Eu am fost voluntar în Spitalul Județean o perioadă de 2 ani, după care a venit pandemia și au devenit complicate lucrurile, nu am mai mers. Din cauza faptului că este o profesie nereglementată în România poți să faci un curs de weekend și să te numești consulnat în alăptare sau poți să faci o formare extinsă cum am eu, care este cea de consultant în lactație certificat internațional, care presupune mai mulți pași către formare. În multe spitale există asistente medicale care au terminat acele formări de un weekend și care, conform experienței mele și a mamelor, de obicei este insuficientă.

Mamele sunt stresate după naștere. Este o perioadă foarte frumoasă dar și foarte grea în același timp. Cum le ajutați?

Adina Popov: Mai întâi de toate ce e important să înțeleagă orice mamă: viața copilului doar începe cu această etapă și urmează mai multe de atât. Nu contează doar ce faci acum, nu contează cum te dai peste cap acum, ci contează să reușești să stai ancorată în faptul că ai un copil care va avea nevoie de tine o perioadă lungă de-acum încolo. Lucrurile doar încep cu alăptarea, dar vor continua cu o pleiadă de situații provocatoare. Și uneori cum reușești să faci față alăptării și cât de determinată ești și cum cauți ajutor pentru a soluționa problemele pe care le întâlnești atunci îți definește traiectoria pe parcurs. Pentru că să reușești să alăptezi îți dă încredere că vei face față cam la orice.

Și cum facem cu copilul? El plânge des și uneori mult de foame în primele zile de după naștere. Îi facem un program de alăptare sau când plânge îl punem la sân și îl hrănim?

Adina Popov: Cred că ideea că ei plâng doar de foame este atât de adânc înrădăcinată în creierul mamelor încât se gândesc așa: „Doar ce l-am hrănit și încă plânge? E clar că ceva nu merge”. Poate o opțiune mai bună ar fi să gândim așa: „Hai să te țin în brațe! Poate ai doar nevoie să mă simți ”. Și eșecul de a interpreta acest plâns ca un plâns de nevoie, de apropiere și a-i da conotația de foame, adesea duce la încheierea alăptării.

Demontăm astfel și mitul că nu trebuie să ții copilul prea mult în brațe, că se învață așa și plânge?

Adina Popov: Acesta este un subiect foarte delicat. Ideile acestea au pornit în jurul perioadei dintre primul și al doilea război mondial, când niște pediatri faimoși au rescris teoria despre creșterea copiilor. Înainte de asta mamele nici nu aveau altă opțiune decât să își țină copilul în brațe, pentru că noi suntem mamifere care își cară puii, nu suntem mamifere cu cuib, ca să-i lăsăm și să plecăm. Și din diverse motive, la momentul respectiv, am trecut de la a crește copii la a crește spartani. Și ideea că copilul „se învață” este eronată din atât de multe puncte de vedere. De fapt prin ce facem noi trebuie să îi arătăm că suntem acolo pentru el.

Care sunt problemele alăptării și cum le depășește tânăra mămică prin ajutorul unui consultant în alăptare?

Adina Popov: Cred că ceea ce percepe mama este una ca problemă și ceea ce văd eu este alta. Majoritatea problemelor cu care se prezintă sunt: nu știu dacă am lapte, copilul nu reușește să extragă tot laptele care este în sân sau mă doare doare foarte tare sânul atunci când cel mic suge.Asta este ced înțelege mama, dar ce văd eu în spate este o dificutate a copilului de a face lucrurile acestea și uneori sunt chiar mituri, cum ai spus și tu, care explicate reușesc să creeze bazele pentru ca alăptarea să decurgă cum trebuie. Dar de obicei sunt dificultăți de pe partea copilului de a transfera lapte eficient.

Cât ar trebui copilul hrănit cu laptele de la sân?

Adina Popov: Majoritatea părinților nu înțeleg cât de importantă este alăptarea pentru copil și uneori pentru că devine greu și pentru că li se tot flutură pe la nas ideea că s-ar putea să-ți fie mai ușor dacă… Un lucru pe care noi poate nu-l înțelegem ca societate este că din momentul în care acea mamă intră pe Google caută cum arată sarcina sau hăinuțe de bebeluș, ea este targetată de către companii producătoare de formulă care fac povești foarte frumoase despre cum va dormi copilul tău toată noaptea dacă-i dai formulă. Și atunci, poate depășită, fără sprijin, obosită, ai tinde să crezi că asta este opțiunea mai bună. Este important și pentru mămici să alăpteze cât mai mult. Unul dintre cele mai mari beneficii este că acea relație pe care o creezi cu copilul în momentul în care îl alăptezi este ceva ce nu ți se va lua toată viața. Există și beneficii legate de sănătate. Avem o mulțime de studii care arată că o mamă care alăptează au riscuri scăzute de a dezvolta boli cronice cum ar fi diabet zaharat, hipertensiune arterială și chiar osteoporoză. De fapt ceea ce construiești atunci și relația cu copilul tău este cel mai mare beneficiu al alăptării. Perioada alăptării este discutabilă, în funcție de cine recomandă asta. Organizația Mondială a Sănătății recomandă cel puțin 2 ani și apoi cât doresc mama și copilul. Dacă ne uităm în studiile antropologice există corelații între vârsta la care copilul a atins o treime din greutatea adultă. Și atunci s-ar opri alăptarea. De obicei aceasta se duce spre 5-6 ani, vârsta la care erup molarii definitivi se duce tot spre acolo. Dacă ne uităm la toate mamiferele care alăptează ele merg spre această vârstă. Și noi la fel, conform istoriei!

Ce proiecte aveți? Ce faceți concret pentru ajutorarea proaspetelor mămici? Cum vă găsesc ele?

Adina Popov: Siteul ”lapieptulmamei.com” este locul în care putem lua legătura. Proiectele în desfășurare sunt: formare pentru specialiști, pentru că pe 1 Martie voi fi prezentă la conferința din România de Ziua Consultantului în lactație și voi preda o temă acolo. Iar cu fiecare ocazie mare, când oamenii sunt mai darnici, noi avem și acțiuni sociale. Cred că cel mai mare lucru pe care am reușit să-l rezolvăm până acum din punct de vedere al sprijinului către comunitate este grupul de facebook ”La pieptul mamei”, unde oricine poate să adreseze întrebări dacă are dificultăți în alăptare. Și următorul este linia de telefon 0743-lăptic. Este gratuită, ajutăm telefonic mamele cu tot ceea ce se poate ajuta, sfaturi, păreri.


Interviu realizat de Larisa Calistru / redactor online – Daniel Țăndăreanu

TULCEA: Concurs internațional de soluții pentru regenerarea urbană a zonei centrale din municipiu
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 16:12

TULCEA: Concurs internațional de soluții pentru regenerarea urbană a zonei centrale din municipiu

Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Dobrogea a OAR, alături de Autoritatea Contractantă – Municipiul...

TULCEA: Concurs internațional de soluții pentru regenerarea urbană a zonei centrale din municipiu
Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța caută candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 15:45

Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța caută candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare

Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța anunță începerea procesului de recrutare a candidaților pentru sesiunea de admitere iunie –...

Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța caută candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare
Pedepse mai aspre pentru infracțiunile din domeniul materialelor pirotehnice
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 15:38

Pedepse mai aspre pentru infracțiunile din domeniul materialelor pirotehnice

Modificarea sancțiunilor din domeniul materialelor pirotehnice a fost adoptată, miercuri, 7 mai, de Camera Deputaților, for decizional, fiind...

Pedepse mai aspre pentru infracțiunile din domeniul materialelor pirotehnice
CONSTANȚA: Percheziții într-un dosar de înșelăciune cu un prejudiciu de peste 1,6 milioane de lei
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 14:14

CONSTANȚA: Percheziții într-un dosar de înșelăciune cu un prejudiciu de peste 1,6 milioane de lei

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economico – Financiare, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul...

CONSTANȚA: Percheziții într-un dosar de înșelăciune cu un prejudiciu de peste 1,6 milioane de lei
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 13:40

Gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, pentru Republica Moldova

Contractul comercial de livrare a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, între OMV Petrom şi compania de stat din Republica Moldova,...

Gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, pentru Republica Moldova
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 12:29

FOTO | Sinagoga Mare din Constanța, încă un pas spre includerea emblematicului lăcaș de cult iudaic în circuitul de turism cultural

Sinagoga Mare din Constanța, unul dintre cele mai emblematice lăcășuri de cult iudaic din România și un simbol al orașului de la malul mării,...

FOTO | Sinagoga Mare din Constanța, încă un pas spre includerea emblematicului lăcaș de cult iudaic în circuitul de turism cultural
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 11:56

CONSTANȚA: Tineri filmați în timp ce vandalizează bicicletele de închiriat și  mobilierul unui loc de joacă

Polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța, aflați în exercitarea atribuțiilor de menținere a ordinii și...

CONSTANȚA: Tineri filmați în timp ce vandalizează bicicletele de închiriat și  mobilierul unui loc de joacă
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 10:50

COD GALBEN de vreme rea în județul TULCEA

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri o atenţionare Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă pe...

COD GALBEN de vreme rea în județul TULCEA