Proiectul autostrăzii Comarnic – Brașov rămâne în ceață

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 februarie 2015, 08:36
Cea mai aşteptată autostradă din România rămâne în faza de discuţii. Ministerul Transporturilor amână până în luna aprilie o decizie legată de finanţarea acestui sector de autostradă şi începerea şantierului.
Autorităţile vor să mai discute cu reprezentanţii consorţiului Vinci-Strabag-Aktor posibilitatea de a restructura proiectul. Este pentru a treia oară în ultimii zece ani când statul caută soluţii pentru a construi autostrada spre munte în concesiune.
Autorităţile îşi doreau ca pe 15 februarie să anunţe dacă autostrada Comarnic-Braşov va fi construită în concesiune de consorţiul intenaţional Vinci-Strabag-Aktor. Au apărut însă probleme în atragerea resurselor de finanţare.
Ministrul Transporturilor a anunţat sâmbătă că prelungeşte perioada de negociere şi vrea să caute soluţii de restructurare a proiectului. Se va căuta un model financiar eficient pentru buget şi în care să fie atrase şi instituţii bancare internaţionale precum Banca Europenă de Investiţii sau cea pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
În total, autostrada va scoate din buzunarul statului român circa 8,5 miliarde de euro în perioada de 30 de ani de concesiune, potrivit modelului financiar prezentat de Guvern, în urmă cu o lună.
Premierul României, Victor Ponta, declara pe 13 ianuarie 2015: „Din punctul meu de vedere, ar trebui să pornim proiectul. Este un proiect scump, este un proiect cu obligaţii multe pe 30 de ani, dar este un proiect strategic esenţial pentru România”.
Autostrada Comarnic-Braşov se află la a treia încercare de a fi construită în concesiune sau parteneriat public-privat din ultimul deceniu.
Alte două încercări, din 2003-2004, respectiv 2010, au eşuat. De fiecare dată, statul român i-a avut ca parteneri privaţi pe francezii de la Vinci, una dintre cele mai mari firme de construcţii din lume.
Ultima tentativă de a construi autostrada care traversează munţii este întârziată deja cu peste un an.
Comarnic-Braşov apare în Master Planul General de Transport, documentul care stabileşte obiectivele de infrastructură de transport ale României până în 2030, cu un cost estimat la 1,3 miliarde de euro. Ambiţia autorităţilor este în continuare de a fi construită în parteneriat public-privat.