Școala gimnazială nr. 16 din Constanța promovează stilul de viață sănătos prin dietă și mișcare

Publicat de Doina Sirbu, 18 octombrie 2022, 13:30
Școala gimnazială nr. 16 din Constanța derulează până în luna aprilie 2023, un proiect Erasmus+ care promovează stilul de viață sănătos prin dietă și mișcare și se adresează ciclului gimnazial.
După vizite în Turcia și în Franța, la finalul lunii septembrie, câte 3 profesori și 4 elevi din ţările partenere au venit în școala-gazdă de la Constanța, pentru a 3-a etapă de mobilitate fizică prin activitățile propuse: de gătit și de dans.
Despre acest subiect a vorbit coordonatoarea proiectului, prof. Ciobanu Claudia Veronica, directoarea adjunctă a unității de învățământ.
De ce acest proiect, ce nevoie acoperă?
Ciobanu Claudia: Am depistat nevoia noastră, în perioada de revenire la școală după pandemie, în momentul în care la clasele gimnaziale de început, clasele a V-a, a VI-a, am observat noi, că elevii aveau, conform statisticilor medicului nostru școlar, un indice de masă corporală mai mare. Și ne-am gândit să venim în sprijinul lor cumva și să le arătăm un mod plăcut de a depăși acest moment în care ei nu au mai făcut mișcare și erau un pic izolați.
De la partenerii dumneavoastră din Franța și din Turcia ce ați învățat?
Ciobanu Claudia: În primul rând, în Franța am observat că ei au foarte multe activități sportive pe parcursul anului, în timpul programului și au o altă bază sportivă, diferită de a noastră și că promovează foarte mult aceste competiții, care la noi nu apar în nici un plan competițional. Au climbing-cățărat, au săritură cu coarda și au venit cu un plan de alimentație diferit de al nostru, bazat foarte mult pe fructe de mare, specific mediteranean și a fost și aceasta o schimbare. Din partea partenerilor turci am observat că ei au privit altfel sportul și au activități școlare desfășurate în aer liber, de exemplu, plimbări cu bicicleta în timpul orelor de sport. În școala noastră, în luna octombrie, avem o activitate cu tradiție, o zi dedicată fructelor și legumelor verzi, pentru că dorim să arătăm că pentru pachetul de gustare, mai sănătos este un măr decât un corn cu ciocolată!
I-am întrebat pe elevii participanți la proiect ce informații și-au ales, ce le-a plăcut cel mai mult?
Cornea Bianca Maria: Mi-au plăcut activitățile de gătit, îmi place să învăț despre ce este sănătos să mănânci și cum este sănătos să te dezvolți. Mi-a plăcut foarte mult vizita de la Muzeul Științei din Bordeaux, am avut șansa să învăț despre sporturi noi, am făcut escaladă tot la școala franceză, a fost o activitate foarte interesantă, ceva nou pentru mine. Am făcut hochei, dar nu pe gheață, cu rolele!
Condrea Alexandru Dumitru: Mie mi-au plăcut copiii și activitățile, mi-a plăcut când am fost cu barca pe Bosfor, când am jucat volei la școală cu copiii din Turcia și din Franța, din păcate am pierdut, am ieșit pe locul al doilea, dar am jucat fotbal acasă și am câștigat.
În comunicarea școlii, precizări despre activitatea la care am participat:
“Ziua de 22 septembrie a debutat cu activitatea „Our health” susținută de d-na doctor Ionescu Elena – medic școlar, urmată de o activitate de gătit, în cadrul căreia au fost promovate rețete tradiționale sănătoase. Ziua s-a finalizat cu spectacolul ”Dance – the most attractive way to move!” în cadrul căruia au participat atât elevii din țarile partenere, elevi și preșcolari ai școlii, dar și invitați: Ansamblul Astras, elevii ucrainieni găzduiți de școala noastră, reprezentanți ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Organizatorii au distribuit certificate de participare tuturor celor implicați”.
Redactor – Liliana Moldoveanu / Redactor online – D. Sîrbu