Acordarea concediului paternal nu este condiţionată de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a salariatului

Publicat de Doina Sirbu, 18 octombrie 2022, 12:42
Legislația muncii din România trebuie să se adapteze noilor cerințe europene, consideră analistul economic și financiar Aurelian Dochia.
O lege, care modifică şi completează Codul Muncii, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Noile norme prevăd drepturi suplimentare pentru salariaţi, dar și că funcţionarii publici pot lucra în regim de telemuncă.
Totodată, se stipulează faptul că membrii familiei au drepturi egale în privința creșterii copilului sau a îngrijirii unei rude.
„Familia trebuie să își asume rolurile, ambii soţi să-și asume roluri și în creșterea copiilor sau în îngrijirea diverșilor membri ai familiei în mod egal și atunci legislația trebuie să deschidă partea și către aceste posibilități și vedem că și în România se merge în aceste direcții. Nu cred că va fi singura modificare. Vom mai avea multe alte modificări. Raporturile între angajați și angajatori se schimbă tot timpul, platformele tehnologice au o perspectivă nouă, care nu este acoperită de legislație, deci trebuie să ne adaptăm„, este de părere analistul economic și financiar Aurelian Dochia.
Noua lege prevede că durata activităţii desfăşurate în regim de telemuncă nu poate depăşi cinci zile pe lună şi se poate aproba pentru funcţionarii publici, care au copii cu vârsta de până la 11 ani.
Odată cu reglementarea muncii la distanță, și raporturile dintre angajat și angajator se schimbă radical, mai spune consultantul Aurelian Dochia.
„Raportul dintre angajați și angajator, în cazul în care se lucrează de la distanță, mulți oameni pot să lucreze de acasă, se schimbă foarte mult. Criteriile de performanță trebuie să fie altele. Nu, nu va fi un proces confortabil, pentru că se schimbă mult, și conținutul muncii, și modul în care se desfășoară această muncă, drepturile și obligațiile legate… de exemplu, Inspecția Muncii nu mai poate să aibă același rol în cazul muncii de la distanță„, mai spune analistul economic și financiar Aurelian Dochia.
Noua legislație a muncii mai prevede că acordarea concediului paternal nu este condiţionată de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a salariatului. Încălcarea legii se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.
Redactor – Cristina Ghelasie / Redactor online – D. Sîrbu / Foto – unsplash.com